Kritik süreç parametrelerinin satış performansına etkisi:Seramik ve granit ürünler üzerine uygulama
The effect of critical process parameters on sales performance: A case study on ceramic and granite products
  1. Tez No: 1004814
  2. Yazar: MUHAMMET SAİT KARSLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FATİH AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Butik lojistik, Endüstriyel seramik, Perakende satış işlemleri, Saha satış temsilcisi, Sosyal ticaret, Uluslararası ticaret, Vitrifiye seramikler, Vitrifiye sırsız seramik, Üçüncü parti lojistik, İç ticaret, Boutique logistics, Industrial ceramics, Retail processes, Field sales representative, Social trade, International trade, Vitrified ceramics, Third party logistic, Internal trade
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kritik süreç parametrelerinin satış performansı üzerindeki etkisini incelemek ve bu etkiyi seramik ve granit ürünler bağlamında değerlendirmektir. Günümüzde işletmelerin rekabet avantajı elde edebilmesi, yalnızca pazarlama ve fiyatlama faaliyetlerine değil; aynı zamanda teslimat güvenilirliği, kalite tutarlılığı, stok bulunurluğu ve süreç esnekliği gibi operasyonel süreçlerin etkin yönetimine bağlıdır. Özellikle seramik ve granit ürünler, proje bazlı satış yapısı, yüksek lojistik maliyetler ve görsel kalite hassasiyetleri nedeniyle süreç performansına son derece duyarlıdır. Bu kapsamda çalışmada, son on yılda yayımlanmış akademik araştırmalar sistematik biçimde incelenmiş ve süreç performansı ile satış performansı arasındaki ilişki ele alınmıştır. Literatür bulguları, teslimat ve hizmet seviyesi metrikleri, süreç iyileştirme uygulamaları ve operasyonel güvenilirliğin müşteri memnuniyetini ve sadakati artırarak satış sonuçlarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bununla birlikte çalışmanın nicel boyutunda, saha araştırması kapsamında elde edilen anket verileri korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, kritik süreç parametreleri ile satış performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğunu ve süreç performansındaki iyileşmelerin satış performansını olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Çalışma sonucunda, kritik süreç parametrelerinin satış performansı üzerindeki etkisinin dolaylı fakat güçlü olduğu; bu etkinin hizmet kalitesi algısı ve müşteri memnuniyeti aracılığıyla ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, seramik ve granit sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için süreç odaklı bir satış performansı yaklaşımının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of critical process parameters on sales performance and to evaluate this effect within the context of ceramic and granite products. In today's competitive environment, achieving sustainable competitive advantage depends not only on marketing and pricing activities but also on the effective management of operational processes such as delivery reliability, quality consistency, stock availability, and process flexibility. Ceramic and granite products are particularly sensitive to process performance due to their project-based sales structure, high logistics costs, and strict visual quality requirements. Within this scope, academic studies published over the last decade were systematically reviewed, and the relationship between process performance and sales performance was examined. The findings from the literature indicate that delivery and service level metrics, process improvement practices, and operational reliability positively influence sales outcomes by increasing customer satisfaction and loyalty. In addition, the quantitative dimension of the study was supported through correlation and regression analyses conducted on survey data obtained from the field. The results of the analyses revealed statistically significant relationships between critical process parameters and sales performance, demonstrating that improvements in process performance contribute positively to sales performance. Overall, the study concludes that the effect of critical process parameters on sales performance is indirect yet strong, emerging through perceived service quality and customer satisfaction. The findings emphasize the importance of a process-oriented approach to sales performance for companies operating in the ceramic and granite industry.