Economic complexity and ecological footprint: Assessing the moderating role of environmental taxes for the European Union countries
Ekonomik karmaşıklık ve ekolojik ayak izi: Avrupa Birliği ülkeleri için çevre vergilerinin moderatör rolünün değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1004826
  2. Yazar: BAŞAK PINAR ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ekolojik ayak izi, Ekonomik karmaşıklık, Çevre vergisi, European Union, Ecological footprint, Economic complexity, Environmental tax
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, üretim yapısının bir göstergesi olan ekonomik karmaşıklık endeksinin çevre üzerinde kapsamlı bir ölçüm aracı olan ekolojik ayak izini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Çalışma, 1995-2022 dönemi için seçili 25 Avrupa Birliği ülkesinde ekonomik karmaşıklık endeksi ile ekolojik ayak izi arasındaki ilişki üzerinde çevre vergilerinin moderatör etkisini incelenmektedir. Ortalama etkileri ve heterojenliği yakalamak için çalışmada, sırasıyla Driscoll-Kraay ve ekolojik ayak izi düzeylerine göre sınıflandırılmış alt, orta ve üst kantiller ile Panel Kantil analizinden yararlanılmıştır. Her iki analizde de ekonomik karmaşıklık endeksinin ekolojik ayak izi üzerindeki hafifletici rolü gözlemlenmiştir. Bulgular, daha karmaşık ve ileri teknoloji üretim yapılarının çevre üzerindeki iyileştirici rolüne dikkat çekmektedir. Bununla beraber, çalışmanın bulguları, mevcut çevresel vergi uygulamalarının seçili Avrupa Birliği ülkelerinde çevresel kaliteyi arttırmanın aksine ekolojik ayak izi üzerinde pozitif etki göstermiştir ve daha da önemlisi, etkileşim terimi ekonomik karmaşıklığın olumlu etkisini azaltabileceğini göstermektedir. Sonuçlar, yenilikçi ve bilgi yoğun üretim yapılandırmalarının gerekliliğinin yanı sıra, kapsamlı, hedef odaklı ve optimal vergi tasarımına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how the economic complexity index (ECI), an indicator of production structure, affects the ecological footprint (EF), a comprehensive measurement tool for the environment, and examines the moderating effect of environmental taxes on the relationship between ECI and EF in 25 selected European Union (EU) countries for the period 1995-2022. To capture average effects and heterogeneity, the study utilizes Driscoll-Kraay and Panel Quantile analyses, respectively, with lower, middle, and upper quantiles classified according to EF levels. In both analyses, the moderating role of the ECI on the EF is observed. The findings highlight the beneficial role of more sophisticated production structures on the environment. However, the study's findings show that current environmental tax practices have had a positive effect on the EF in selected EU countries, contrary to the objective of ensuring environmental quality. More importantly, the interaction term indicates that economic complexity may reduce this favorable effect on the environment. The results demonstrate the necessity of innovative and sophisticated production structures, as well as the need for comprehensive, targeted, and optimal tax design.