The effect of corporate sustainability on corporate performance: the mediator role of green HR (a research based on managers`perspective)
Kurumsal sürdürebilirliğin kurumsal performansa etkisi: yeşil insan kaynaklarının aracılık rolü (yöneticilerin perspektifine dayalı bir araştırma)
- Tez No: 1004827
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, Yeşil insan kaynakları yönetimi, Şirket performansı, Corporate sustainability, Green human resource management, Company performance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ürdün'de faaliyet gösteren işletmelerde yöneticilerin algılarına göre kurumsal sürdürülebilirliğin kurumsal performans üzerindeki etkisini incelemekte ve bu ilişkide Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi (Yeşil İKY) uygulamalarının aracılık rolünü araştırmaktadır. Araştırma verileri, Ürdün'de faaliyet gösteren 182 işletmede çalışan yöneticilerden yapılandırılmış anket yöntemiyle toplanmıştır. Rastgele örnekleme tekniği kullanılarak toplam 319 yönetici araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımıyla yürütülmüş olup, veriler SmartPLS yazılımı kullanılarak Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, kurumsal sürdürülebilirliğin Amman Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören şirketlerin kurumsal performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarının, kurumsal sürdürülebilirlik ile kurumsal performans arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği ve sürdürülebilirlik girişimlerinin örgütsel sonuçlara dönüştürülmesinde kritik bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, sürdürülebilirlik odaklı insan kaynakları uygulamalarının örgütsel performansın artırılmasında önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Gelecek araştırmalarda, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarının kurumsal performans üzerindeki uzun vadeli etkilerini değerlendirebilmek ve kurumsal sürdürülebilirlik, Yeşil İKY ve örgütsel performans arasındaki nedensel ilişkileri zaman içerisinde daha iyi anlayabilmek amacıyla boylamsal araştırma tasarımlarının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of corporate sustainability on corporate performance and investigates the mediates role of Green Human Resource Management (Green HRM) based on managers' perceptions in Jordanian firms. Research data were collected from managers working in 182 companies operating in Jordan through a structured questionnaire. A total of 319 managers were included in the study using the random sampling technique. The study adopts a quantitative research approach, and the data were analyzed using Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) through SMARTPLS software. The findings reveal that corporate sustainability has a positive and significant effect on corporate performance in companies listed on the Amman Stock Exchange. In addition, Green Human Resource Management was found to partially mediate the relationship between corporate sustainability and corporate performance, indicating its critical role in translating sustainability initiatives into organizational outcomes. The results highlight the importance of sustainability-oriented human resource practices in enhancing organizational performance. Future research is recommended to employ longitudinal research designs to assess the long-term effects of Green HRM practices on corporate performance and to better understand the causal relationships among corporate sustainability, Green HRM, and organizational performance over time.