Öğretmen görüşlerine göre eğitim örgütlerinde sessiz istifa: Bir karma yöntem çalışması
Quiet quitting in educational organisations according to teachers' views: A mixed methods study
  1. Tez No: 1004825
  2. Yazar: GAMZE SABAHAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açımlayıcı sıralı karma yöntem, Örgütsel aidiyet, Exploratory sequential mixed method desig, Organizational belonging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sessiz istifanın eğitim örgütlerindeki yansımalarını belirlemek, öğretmenlerin sessiz istifa düzeylerini ortaya koymak ve kavrama ilişkin öğretmen görüşlerini incelemektir. Araştırma, açımlayıcı sıralı karma yöntem deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutunda Van ilinin İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçelerinde görev yapan 355 öğretmenden“Öğretmenler İçin Sessiz İstifa Ölçeği”ile veri toplanmış; SPSS paket programı kullanılarak betimsel analizler, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Nicel bulguları derinleştirmek amacıyla sessiz istifa düzeyi yüksek olarak belirlenen 13 öğretmenle 12 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve veriler içerik analiziyle çözümlenmiştir. Nicel analizler, sessiz istifa davranışlarının öğretmenler arasında düşük ancak dikkat çekici bir sıklıkta sergilendiğine işaret etmektedir. Ayrıca çalışan temelli alt boyuta katılımın yönetimsel alt boyuttan daha yüksek oluşu, davranışsal geri çekilme sınırlı olsa bile öğretmenler arasında psikolojik düzeyde duygusal kopuşun daha belirgin olabileceğine işaret etmektedir. Sessiz istifa düzeyi yaş, mesleki kıdem, okul büyüklüğü ve ekonomik durum algısı değişkenlerine ilişkin istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterirken; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, branş, görev yapılan kademe ve haftalık ders saati açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Nitel analiz sonuçlarında mesleki motivasyon kaybı, örgütsel adaletsizlik algısı ve aidiyet eksikliği temaları öne çıkmıştır. Bu doğrultuda karar alıcılara yönelik öğretmenlerin ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi ve iş tanımlarının netleştirilmesi; okul yönetimleri düzeyinde ise ortak karar alma, takdir ve teşvik uygulamalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify how quiet quitting is reflected in educational organizations, to determine teachers' levels of quiet quitting, and to explore teachers' views on the concept. An explanatory sequential mixed-methods design was used. In the quantitative phase, data were collected from 355 teachers working in the İpekyolu, Tuşba, and Edremit districts of Van, using the Quiet Quitting Scale for Teachers. Descriptive statistics, independent-samples t-tests, one-way ANOVA, and Pearson correlation analyses were conducted in SPSS. To deepen the quantitative findings, semi-structured interviews with 12 questions were carried out with 13 teachers who were identified as having high levels of quiet quitting. The qualitative data were analyzed through content analysis. The quantitative results indicated that quiet quitting behaviors were observed at a low but notable frequency among teachers. Teachers scored higher on the employee-based dimension than on the management dimension. This suggests that even when behavioral withdrawal is limited, emotional disengagement may be more apparent. Quiet quitting levels differed significantly by age, professional experience, school size, and perceived economic status. No significant differences were found by gender, marital status, education level, teaching branch, school level, or weekly teaching hours. In the qualitative findings, loss of professional motivation, organizational injustice, and lack of belonging emerged as key themes. Based on these results, it is recommended that policymakers improve teachers' salaries and employment rights and clarify job descriptions. At the school management level, strengthening shared decision-making and reward and recognition practices is suggested.