İnternet dizilerinde dramatik yapı: Youtube ortamında yayınlanan 01 dizisi örneği
Dramatic structure of internet series: The case of series 01 broadcast on Youtube
  1. Tez No: 1004870
  2. Yazar: SEMİH SEVİNGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler medya, Sosyal medya, Televizyon dizileri, Türk televizyon dizileri, Web dizisi, Popular media, Social media, Television serials, Turkish TV series, Webisode
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Televizyon kanallarında öne çıkan bir program türü olarak yayınlanan dizi filmler, bölümler halinde günlük ya da haftalık periyotlarla yayın akışı içinde bir zaman diliminde yayınlanmaktadır. Televizyon kuruluşlarının organizasyon ve yönetim yapısına göre bölüm süreleri belirlenmekte, reklam kesintilerine uygun olarak dramatik yapı oluşturulmaktadır. Gerek olay örgüsü gerekse karakter oluşturma ve tüm gösterilecekler“6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun”çerçevesinde düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Yeni iletişim teknolojileri, farklı yayın ortamlarını da mümkün hale getirmiştir. Bunlardan biri, internet üzerinde video paylaşım siteleri kurulmasıyla olmuştur. Bir sosyal medya platformu olan YouTube'da başlayan görüntülü ve sesli içerik paylaşabilme olanağı, başka sitelerin kurulmasıyla artarak devam etmektedir. Meslek profesyonelleri ya da amatörlerin ürettikleri videoların izleyicilerle paylaşılması, farklı insan gruplarının da ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada, YouTube ortamında yayınlanan, meslek profesyonelleri tarafından üretilmeyen ancak dizi formatında olan 01 dizisinin dramatik yapısı araştırılmaktadır. Hem yayın ortamının farklılaşması hem de paylaşılan içeriğin bir dizi formatında olması, dramatik yapı bağlamında ele alınmaktadır. Bu çerçevede bu çalışmada, öncelikle popüler kültür bağlamında televizyon ve sosyal medya tartışılmakta, ardından televizyon programları çerçevesinde drama ve dramatik yapı kavramları incelenmekte, tezin son bölümündeyse 01 dizisinin YouTube mecrasında yayınlanan bölümlerinin dramatik yapı analizi yapılarak dizinin dramatik yapısı ortaya konmaktadır. 01 dizisinin dramatik yapı bağlamında televizyon dizileri ile aynı çizgide ilerlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Series on television channels as a prominent type of program are broadcast in episodes in daily or weekly periods in a time slot within the broadcast stream. Episode durations are determined according to the organization and management structure of television companies, and the dramatic structure is created in accordance with commercial breaks. Both plot and character creation and all the shows are regulated and supervised within the framework of the“Law No. 6112 on the Establishment of Radio and Television Enterprises and their Media Services.”New communication technologies have made different broadcasting media environments possible. One of them was the launch of video sharing sites on the internet. The opportunity to share video and audio content, which began on YouTube, a social media platform, continues to increase with the creation of other web sites. Sharing videos produced by professionals or amateurs with audience is also of interest to different groups of people. In this study, the dramatic structure of the YouTube series 01, which is not produced by professionals but is in the series format, is analyzed. Both the differentiation of the broadcast medium and the fact that the shared content is in a series format are discussed in the context of the dramatic structure. Within this framework, firstly television and social media are discussed in the context of popular culture, then the concepts of drama and dramatic structure are examined within the framework of television programs, and in the last part of the thesis, the dramatic structure of the series 01 is revealed by analyzing the dramatic structure of the episodes broadcast on YouTube. It has been concluded that the 01 progresses in the same line with the classic television series in terms of dramatic structure.