Yapı bilgi modellemesi projelerinde sanal süreç iş birliğini geliştirmek için sosyal ağ analizi ve etmen tabanlı simülasyon ile bir bilgi ağı modeli
A knowledge network model using social network analysis and agent-based simulation to improve virtual process collaboration in building information modeling projects
  1. Tez No: 1004895
  2. Yazar: NURDAN KASUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal ağ analizi, Yapı bilgi modellemesi, Social network analysis, Building information modeling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Yapı bilgi modellemesi (YBM), üç boyutlu bir geometrik modelleme aracı olmanın ötesinde, proje verilerinin ortak bir veri ortamında yönetildiği ve sanal süreç işbirliğini teşvik eden bir yaşam döngüsü yönetimi yaklaşımıdır. Ancak, YBM projelerindeki sanal süreç işbirliğinde yaşanan bilgi kopuklukları ve iletişim darboğazları çözüm bekleyen kritik bir problem alanı haline gelmiştir. Tez çalışmasının temel amacı, YBM projelerinde aktörler arasındaki sanal süreç işbirliğini geliştirmeye yönelik bir bilgi ağı modeli önermektir. Bu doğrultuda, Sosyal ağ analizi (SAA) ile etmen tabanlı modelleme (ETM) ve simülasyona dayalı bir metodoloji kurgulanmıştır. Modelin uygulanabilirliği, üç farklı YBM projesi üzerinde yürütülen vaka çalışmalarıyla gerçekleştirilmiştir. SAA bulguları, YBM süreçlerindeki bilgi akışının aktörler arasında eşit dağılmadığını göstermiştir. Ağın belirli aktörlerinde aşırı bilgi yığılmaları yaşanırken, bazı kilit aktörlerin yapısal boşluklara düşerek sistemden izole olduğunu belirlenmiştir. ETM simülasyon bulguları, işbirliği ağının bütüncül bir yaklaşımla optimize edilmediğinde bilgi darboğazlarını çözmek yerine yalnızca başka aktörlerin üzerine kaydırdığını göstermiştir. SAA bulgularına dayalı ETM simülasyonları ile kurgulanan bilgi ağı modeli, YBM projelerinde sanal süreç işbirliğini geliştirmeye yönelik özgün bir yaklaşım sağlamaktadır. Modelin uygulanabilirliğinin vaka çalışmalarıyla test edilmiş olması ve farklı YBM projelerine de uyarlanabilir olması, sektör uygulayıcılarına sunulan pratik katkıyı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Building Information Modeling (BIM), beyond being a three-dimensional geometric modeling tool, is a lifecycle management approach where project data is managed in a common data environment and which promotes virtual process collaboration. However, knowledge disconnects and communication bottlenecks experienced in virtual process collaboration in BIM projects have become a critical problem area awaiting a solution. The main objective of this PhD thesis is to propose a knowledge network model to improve virtual process collaboration among actors in BIM projects. Accordingly, a methodology based on Social Network Analysis (SNA), Agent-Based Modeling (ABM), and simulation was constructed. The applicability of the model was demonstrated through case studies conducted on three different BIM projects. SNA findings showed that knowledge flow in BIM processes is not distributed equally among actors. It was determined that while excessive knowledge accumulations occur in certain actors of the network, some key actors fall into structural holes and become isolated from the system. ABM simulation findings demonstrated that when the collaboration network is not optimized with a holistic approach, it merely shifts knowledge bottlenecks onto other actors instead of resolving them. The knowledge network model, constructed with ABM simulations based on SNA findings, provides an original approach to improving virtual process collaboration in BIM projects. The fact that the model's applicability has been tested with case studies and that it is adaptable to different BIM projects constitutes the practical contribution offered to industry practitioners.