Jinekolojik kanser hastaları ve bakım verici yakınlarının kansere ilişkin tutumları ile kanser damgalaması arasındaki ilişki
The relationship between cancer attitudes with cancer stigma of gynecologic cancer patients and caregivers
- Tez No: 1004896
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HOTUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Damgalama, Jinekolojik Kanserler, Kadın, Kendini damgalama, Psikososyal bakım, Sağlık tutumları, Stigma, Gynecological Cancers, Woman, Self stigmatization, Psychosocial care, Health attitudes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Jinekolojik kanserlerin kadın kimliği, cinsellik ve doğurganlıkla ilişkisi hastalarda toplumsal önyargılar, damgalama sosyal izolasyona yol açmaktadır. Amaç: Çalışma, jinekolojik kanser hastaları ve bakım verici kadın yakınlarının kansere ilişkin tutumlarının kanser damgalaması ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Kasım 2024-Ekim 2025 tarihleri aralığında İstanbul'daki bir eğitim ve araştırma hastanesinde jinekolojik onkoloji kliniğine başvuran 287 hasta ve 287 bakım verici kadın yakını dahil edilmiştir. Veriler, hastalar için tanılama formu, KİTÖA-Hasta Versiyonu, Kanser Damgalama Ölçeği, bakım verici kadın yakınları için tanılama formu, KİTÖA-Toplum Versiyonu, Kendini Damgalama Ölçeği-Aile ile toplanmış; SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Jinekolojik kanser hastalarında ileri yaş, dul olma, yalnız/çekirdek aile ile yaşama, sağlık güvencenin olmaması ve tedavi sürecinde destek algısının bulunması ve problem odaklı baş etme tarzının benimsenmesi, KİTÖA-Hasta Versiyonu ve Kanser Damgalama Ölçeği puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05, p<0,01). Bakım verici kadın yakınlarda ise genç yaş, yüksek eğitim düzeyi, bakım nedeniyle işten ayrılma, sınırlı bakım paylaşımı, yakın akrabalık, hastalığı tedavi edilemez algılama, duygu odaklı baş etme ve profesyonel destek gereksinimi, KİTÖA-Toplum Versiyonu ve Kanser Damgalama Ölçeği puanları arasında anlamlı fark belirlenmiştir(p<0,05, p<0,01). Sonuç: Jinekolojik kanserli hasta ve bakım verici kadın yakınlarının kansere ilişkin olumsuz tutum ve damgalama algısı, birçok faktörden etkilenmektedir. Bu doğrultuda hastanın ve ona bakım verenlerin gereksinimlerine uygun bireyselleştirilmiş ve güçlendirici bakım yaklaşımı benimsenmelidir. Ayrıca bu konuda hizmet içi ve toplum düzeyinde farkındalık arttırıcı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gynecological cancers lead to personal and societal stereotypes, stigma and social isolations, as these cancers affect organs associated with female identity, sexuality, and reproductive capacity. Aim: The study investigates the effects of stigmatization on the cancer perceptions of these patients and their female caregivers. Method: 287 patients and 287 female caregivers at a gynecologic oncology clinic of a training and research hospital in İstanbul between November 2024 and October 2025 participated in the study. The patients completed The Patient Admission Form, the Questionnaire for Measuring Attitudes Toward Cancer-Patient Version (CAS-P) and Cancer Stigma Scale (CASS), while the caregivers completed The Admission Form, the Questionnaire for Measuring Attitudes Toward Cancer-Community Version (CAS-C) and Self-Stigma Inventory for Families. Relevant analysis was performed using SPSS program. Results: Age, widowhood, solitary/nuclearization, the lack of health insurance, supportive perceptions during treatment, and problem-focused attitudes affect the patients' perceptions with different scores in CAS-P and CASS (p<0,05, p<0,01). For the caregivers, young age, higher education, cease of employment for caregiving, limited care sharing, close kinship, perceived incurability of the disease, emotion-focused coping and the need for Professional support affect their perceptions with different scores in CAS-C and Self-Stigma Inventory for Families (p<0,05, p<0,01). Conclusion: Several factors affect the negative attitudes towards cancer and stigmatization perceptions of these patients and their caregivers. Collectively, these factors necessitate the implementation of personalized and augmented treatment protocols that are congruent with the needs of both patients and their caregivers. Therefore, more research should be conducted to elevate both public and in-service awareness regarding these issues.