Ege üniversitesi acil servisine e-scooter, e-bisiklet ve bisiklet kazaları sonucu başvuran erişkin hastaların prospektif incelenmesi
Investigation of e-scooter, e-bike, and bicycle accidents a prospective, observational study
  1. Tez No: 1004911
  2. Yazar: ALTUĞ KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN YALÇINLI, DR. ŞADİYE MIDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: E-scooter, E-bisiklet, Bisiklet, Travma, E-scooter, E-bike, Bicycle, Trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada son yıllarda kullanımları sürekli artan mikromobilite araçları (e-scooter, e-bisiklet ve bisiklet) ile yapılan kazalar sonucu acil servise başvuran vakaların demografik özelliklerinin, travma zamanlarının ve nedenlerinin, işlem ve konsültasyon ihtiyaçlarının, sonlanımlarının, travma ciddiyetlerinin ve maliyetlerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Ege Üniversitesi Yetişkin Acil Servisine 1 Eylül 2023-30 Eylül 2024 tarihleri arasında e-scooter, e-bisiklet ve bisiklet kazaları sonucu başvuran vakaları prospektif olarak değerlendirmiş olup veriler olgu rapor formu ile toplandı. Bu formda hastanın başvuru tarihi, günü, saati, yaşı, cinsiyeti, koruyucu ekipman kullanıp kullanmadığı, alkol veya madde etkisinin olup olmadığı, ilk kullanım olup olmadığı, travma nedeni sorgulandı. Bunların yanı sıra acil servis başvurusundaki vital bulguları, acil servis ve hastanede kalış süreleri, konsültasyon ve medikal işlem ihtiyaçları, hastaneye maliyetleri hastane elektronik sisteminden alındı. Hastaların muayene bulgularına göre travma ciddiyet skoru(TCS) hesaplandı. Bulgular: Çalışmamız sırasında 129 vaka e-scooter, 55 vaka e-bisiklet ve 180 vaka bisiklet kazası sonrası acil servisimize başvurdu. Toplam 364 vakanın %77,7'sinin erkek olduğu belirlendi. E-scooter kazası sonrası başvuran vakalarda kadın oranı %33,3 olarak diğer araçlara göre daha yüksek saptandı. Bu oran e-bisiklet ve bisiklette %14 ve %16 şeklinde belirlendi. E-scooter kazaları sonucu başvuran vakaların median yaşı daha düşük olup 23 olarak saptandı. Diğer gruplar ile arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark mevcuttu. Çalışmamızda kazaların en çok haziran, en az ocak ayında olduğu tespit edildi. Kazaların en çok akşam saatlerinde olduğu belirlendi. Vakaların ekipman kullanım oranı tüm araçlar için %9,6 olarak hesaplanmış olup e-bisiklet kullananlarda bu oran %20 olarak hesaplandı ve diğer araçlara göre istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. (p=0,013) Tüm popülasyon içinde alkol kullanım oranı %13,7, madde kullanım oranı %1,1 olarak saptandı. Mikromobilite araçlarının tercih edilme nedeninin diğer ulaşım araçlarına göre daha ucuz bir ulaşım aracı olarak kabul edilmesinden kaynaklandığı belirlendi. Tüm başvurularda en sık travma nedeni düşme olarak saptandı. Travma Ciddiyet Skoru (TCS) incelendiğinde e-bisiklet kazaları sonucu başvuran vakalarda majör travma oranı daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. (p=0,018) Tüm vakalar içinde en sık üst ekstremite travmasının (%49) mevcut olduğu görüldü. Baş-boyun travması oranı %35 olarak belirlendi. E-bisiklet vakalarının baş-boyun travması oranı daha yüksekti (%45). Tüm vakaların medikal işlem ihtiyaçları incelendiğinde, vakaların en çok pansuman ihtiyacı olduğu görüldü. Konsültasyon ihtiyacının en çok olduğu bölüm Ortopedi ve Travmatoloji olarak belirlendi. Fakat Beyin ve Sinir Cerrahisi(NRŞ) konsültasyon ihtiyacı e-bisiklet vakalarında daha çok olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. (p=0,004) Yatış oranı e-bisiklet vakalarında daha yüksek olup diğer araçlar ile aralarında ikili karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. (p=0,005, p=0,048) Acilde kalış süresi e-scooter kullananlarda daha kısa olarak belirlendi (median: 119 dakika çaa: 71-216) ve diğer araçlara göre istatistiksel anlamlı fark saptandı.(p=0,010) Maliyet açısından bakıldığında, e-bisiklet kazalarının median maliyeti 1156 TL belirlenmiş olup bu değer e-scooter için 577, bisiklet için 627 olarak hesaplandı. Karar: Sonuç olarak, mikromobilite araçlarının toplumda kullanımının giderek artması, bu araçlara bağlı kazalar nedeniyle acil servislere başvuran hasta sayısında belirgin bir artışa yol açmaktadır. Bu araçların özellikle genç nüfus tarafından, ekonomik bir ulaşım alternatifi olarak tercih edilmesi kullanım oranlarını daha da yükseltmektedir. Ancak mikromobilite araçlarına ilişkin yasal düzenlemelerin yetersiz olması, kullanımın büyük ölçüde kiralama sistemi üzerinden gerçekleşmesi ve bireysel sahiplenmenin sınırlı kalması, koruyucu ekipman kullanım oranlarının düşük olmasına neden olmaktadır. Koruyucu ekipman kullanımındaki bu yetersizlik, meydana gelen kazalarda ciddi travmaların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bu durum yalnızca acil servislerin iş yükünü artırmakla kalmamakta, aynı zamanda sağlık sistemi ve ülke ekonomisi üzerinde ek bir maliyet oluşturmaktadır. Mikromobilite araçlarının güvenli kullanımını sağlamak amacıyla, koruyucu ekipman kullanımını zorunlu kılan kapsamlı yasal düzenlemelerin yapılması ve etkin denetim mekanizmalarının uygulanması, bu kazaların ve sonuçlarının azaltılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the demographic characteristics, trauma timing and causes, procedure and consultation needs, outcomes, trauma severity and costs of cases admitted to hospital due to accidents involving micromobility devices (e-scooters, e-bikes and bicycles), whose use has been increasing in recent years. Material and Methods: Our study prospectively evaluated cases presenting to the Ege University Adult Emergency Department between September 1, 2023, and September 30, 2024, as a result of e-scooter, e-bike, and bicycle accidents. Data were collected using a case report form. This form queried the patient's date of admission, day, time, age, gender, whether they used protective equipment, whether they were under the influence of alcohol or drugs, whether they were first-time users, furthermore the cause of the trauma, vital signs at admission, length of hospital stay, consultation and procedure requirements, and hospital costs were retrieved from the hospital's electronic system. Injury Severity Score (ISS) was calculated based on the patient's examination findings. Results: During the study period, 129 patients presented after e-scooter accidents, 55 after e-bike accidents, and 180 after bicycle accidents. Of the total 364 patients, 77.7% were male. The proportion of female patients was higher in the e-scooter group (33.3%) compared with the e-bike (14%) and bicycle (16%) groups. The median age of patients involved in e-scooter accidents was lower (23 years), and a statistically significant difference was observed compared with the other groups. Accidents occurred most frequently in June and least frequently in January, with the majority occurring during evening hours. The overall rate of protective equipment use was 9.6% across all vehicle types; however, this rate was higher among e-bike users (20%), with a statistically significant difference compared to other groups (p = 0.013). Alcohol use was detected in 13.7% of all cases, while drug use was identified in 1.1%. The primary reason for preferring micromobility vehicles was their perception as a more economical mode of transportation compared to other alternatives. Falling was identified as the most common mechanism of injury across all cases. Analysis of the Trauma Severity Score revealed that the proportion of major trauma was significantly higher in patients involved in e-bike accidents (p = 0.018). Upper extremity injuries were the most common overall (49%), followed by head and neck injuries (35%). The rate of head and neck injuries was higher among e-bike users (45%). Regarding medical interventions, wound dressing was the most frequently required procedure. Orthopedics and Traumatology was the most commonly consulted department overall; however, consultations with Neurosurgery were significantly more frequent in e-bike cases (p = 0.004). Hospitalization rates were higher among e-bike patients, with statistically significant differences observed in pairwise comparisons with other vehicle types (p = 0.005, p = 0.048). Emergency department length of stay was shorter among e-scooter users (median: 119 minutes, IQR: 71–216), with a statistically significant difference compared to other groups (p = 0.010). In terms of cost, the median cost of e-bike-related injuries was 1,156 TL, compared to 577 TL for e-scooter and 627 TL for bicycle accidents. Conclusion: In conclusion, the increasing use of micromobility vehicles in society has led to a significant rise in the number of patients presenting to emergency departments due to related accidents. These vehicles are particularly favored by the young population as an economical transportation alternative, further increasing their usage rates. However, insufficient legal regulations, widespread use through rental systems, and limited individual ownership contribute to low rates of protective equipment use. This inadequacy facilitates the occurrence of severe injuries in accidents involving micromobility vehicles. Consequently, these incidents not only increase the workload of emergency departments but also impose an additional economic burden on the healthcare system and the national economy. Implementing comprehensive legal regulations mandating the use of protective equipment and establishing effective enforcement mechanisms would play a crucial role in reducing both the frequency and severity of such accidents.