Kimyasal maddelerin insan vücudundaki etkileri ve 2002 yılıda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran zehirlenme vak'aları
The effects of chemicals in human body and subjects of poisoning appealed to Emergency Service department of Ege University in 2002
  1. Tez No: 149622
  2. Yazar: MUHTEŞEM PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, acil servis, zehirlenme, vaka, Suicidal, emergency service, poisoning, case
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET KİMYASAL MADDELERİN İNSAN VÜCUDUNDAKİ ETKİLERİ VE 2002 YDLINDA EGE ÜNİVERSİTESİ TD? FAKÜLTESİ ACİL SERVİSİNE BAŞVURAN ZEHİRLENME VAKALARI Bu çalışmada kimyasal maddelerin insan vücudundaki etkileri ve 2002 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran zehirlenme vakaları araştırılmıştır. Çalışmada E. Ü. T. F. Hastanesi bilgisayar otomasyon sistemi ağı, acil servis hasta yatış kartları, acil servis intoksikasyon formu, doktor, hemşire ve kayıt memurlarından bilgi derleme yöntemi,“SPSS For Windows”paket programı, istatistik sonuçlarım analiz ve değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler değerlendirmeye tabi tutularak mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; 2002 yılında E. Ü. T. F. Hastanesine başvuran 646 zehirlenme vakasından %6,1'i 0- 6 yaş grubunda, %11,7'si 7- 15 yaş grubunda, %17,1'i 16- 19 yaş grubunda, %65,1 'i 20 ve üzeri yaş grupta yer almakta ve 194' ü erkek, 414'ü kadın grubunu oluşturmaktadır. Zehirlenen vakalardan %89,5'i olay arımda tek kişi, %5,2'si 4 veya daha fazla kişidir. Zehirlenen vakalardan %82,2'si ilden, %9,1 'i ilçeden gelmektedir. 2002 yılında E. Ü. T. F. Hastanesi Acil Servisine başvuran zehirlenme vakalarının %86,3'ü evde, %5,9'u işyerinde, %5,1'i ise diğer yerlerde ( sokak, park, yol,...) zehirlenmekte, %81,6'sına E. Ü. T. F. Hastanesi Acil Servisinde, %16,8'ine başka bir hastanede müdahale yapılmıştır. Zehirlenmelerin %12,4'ü Kasım ayında, %10,2'si Ocak ve Nisan ayında, %9,8'i Ekim ayında, %9,6'sı Şubat ayında, %9,5 'i Eylül ayında gerçekleşmiştir. Zehirlenen vakalar zehirli maddeyi %83,1 oral yolla, %6,1 solunum yoluyla, %, 3 vajinal ve i. m. yolla, %, 2 cilt yoluyla almıştır. Zehirlenme %60,8VI intihar amacıyla, %16,0 kaza yolu ile, %10,8 beslenme amacıyla, %5,5 mesleki yolla, %4,7 kasti olarak, %1,7 tedavi sonucu ilaç reaksiyonu şeklinde gerçekleşmiştir. Zehirlenen vakaların zehirlendikleri madde^esine göre istatistiksel değerlendirmesi yapıldığında 18 vaka toplam içinde %2,78'i besinlerle, 23 vaka toplam içinde %3,56'sı antipsikotiklerle, 68 vaka toplam içinde %10,5'i paracetamollerle, 152 vaka toplam içinde %23,75'i antidepresanlarla, 26 vaka toplam içinde %4,02'si organik fosforla, 33 vaka toplam içinde %5,10'u amitriptilinle, 44 vaka toplam içinde %6,81'i alkolle, 21 vaka toplam içinde %3,25'i kostik maddeyle, 44 vaka toplam içinde %6,81'i karbon monoksitle, 29 vaka toplam içinde %4,48'i metilbromide'le, 47 vaka toplam içinde %7,27'si mantarla, 66 vaka toplam içinde %10,21'i NSAİİ'lerle, 69 vaka toplam içinde %10,68'i diğer maddelerle zehirlenmiştir.. Zehirlenen vakalardan %67,9'u acil serviste yatarak ve %7,1'i ayaktan tedavi edilerek ve %12,8'i kendi ve yakınlanmn isteğiyle taburcu edilmiş, %6,7'si anestezi yoğun bakıma sevk edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF CHEMICALS IN HUMAN BODY AND SUBJECTS OF POISONING APPEALED TO EMERGENCY SERVICE DEPARTMENT OF EGE UNIVERSITY IN 2002 This study aimed at investigating the effects of chemicals in human body and subjects of poisoning appealed to emergency service department of Ege University in the year 2002. The present study used patient admission cards, automated computer network system of Hospital of Medical School of Ege University, Emergency Service intoxication form, SPSS Statistic software for Windows, information compelling method from the physicians, nurse and recording officers and method of analyzing and evaluating the results. The present situation on intoxication was tried to be revealed by evaluation of the data from the present study. According to the results of the study, 6.1% of total of 646 cases were in the group of 0 to 6 six years old, 11.7% in the group of 7 to 15 years old, 17,1% in the group of 16 to 19 years old, 65.1% in the group of 20 years old or above. 194 cases were male and remaining 414 cases were female. 89.5% of the cases poisoned were found by one person at the moment of accident and 5.2% of the cases were found by 4 or more persons at the moment of the accident. 82.2% of the cases poisoned were from the city of 9.1% of the cases were from the towns of the city. 86.3% of the poisoning cases presented to and treated or followed up in the emergency service of Ege University hospital in 2002 were poisoned home, 5.9% in workplace and 5.1% in other places (on the street, parks or roads etc). 81.6% of the cases were intervened in Hospital of Ege University Medical School and 16.8% were intervened in other hospitals. 12.4% of the cases occurred in November, 10.2%VIII in January and April, 9.8% in October, 9.6% in February and 9.5% occurred in September. The poisoned cases took the toxic material by oral route in 83.1%, by inhalation route in 16.1%, 3% by vaginal or intramuscular route and 2% by the cutaneous route. The poisonings occurred as suicidal attempts in 60.8% of the cases, by accident in 16.0%, with the purpose of nutrition in 10.8%, by occupational ways in 5.5%, as purposely in 4.7% and as drug reaction following therapeutic interventions in 1.7% of the cases. 23.75% of the cases were poisoned by antidepressants, 2.78% by nutrition, 3.56% by antipsychotic, 10.5% by paracetamole, 4.02% by organic phosphorus, 5.10% by amitriptyline, 6.81% by alchol, 3.25% by costik material, 6.81% by carbonmonokside, 4.48% by methylbromide, 7.27% by mushrooms, 10.21% byNSAIDs. 67.9% of the patients poisoned were treated in the emergency service and 7.1% of the patients were treated on the outpatient basis; 12.8% of the patients poisoned were discharged with wishes of their own or their relatives and 6.7% of them were referred to the intensive care unit of anesthesiology department.