Yeni nesil güç tutuşur özelliğe sahip yeşil polimerlerin sentezi, karakterizasyonu ve pamuk ile polyester kumaşlara uygulanmasının araştırılması
Synthesis and characterization of new generation flame retardant green polymers and investigation of their application to cotton and polyester fabrics
- Tez No: 1004952
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Fizikokimya, Fizikokimyasal yöntemler, Kopolimerler, Terpolimerleşme, Physical chemistry, Physicochemical method, Copolymers, Terpolymerization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Malzemeler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yeni nesil, çevre dostu ve güç tutuşur özelliğe sahip polimerlerin sentezi, karakterizasyonu ve bu polimerlerin pamuk ile polyester kumaşlara uygulanarak tekstil materyallerinin yanma davranışlarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, polimerizasyon yöntemlerinden emülsiyon ve kütle polimerizasyonu teknikleri kullanılarak fosfor ve azot sinerjisi temelinde polimerik yapılar sentezlenmiştir. Sentezlenen polimerlerin kimyasal yapıları ve morfolojik özellikleri, Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) gibi çeşitli spektroskopik ve mikroskobik teknikler kullanılarak detaylı bir şekilde karakterize edilmiştir. Karakterizasyon çalışmaları tamamlanan yeşil polimerler, %100 pamuk ve %100 polyester kumaşlara emdirme yöntemiyle aplike edilmiştir. Polimer kaplı ve kaplanmamış kumaş numunelerinin yanma davranışları, laboratuvar ölçekli dikey yanma testleri ve Sınırlayıcı Oksijen İndeksi (LOI) gibi standart test metotları ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, sentezlenen polimerlerin her iki kumaş türünün de termal stabilitesini ve aleve karşı direncini önemli ölçüde artırdığını, alev yayılımını yavaşlattığını ve kendi kendine sönme özelliği kazandırdığını göstermiştir. Bu çalışma, tekstil endüstrisi başta olmak üzere birçok alanda sürdürülebilir ve yüksek performanslı güç tutuşur malzemelerin geliştirilmesine yönelik yeni bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to synthesize and characterize new-generation, eco-friendly polymers with flame-retardant properties and to improve the combustion behavior of textile materials through their application onto cotton and polyester fabrics. Within the scope of this study, polymeric structures were synthesized based on phosphorus-nitrogen synergy using emulsion and bulk polymerization techniques. The chemical structures and morphological properties of the synthesized polymers were characterized in detail using various spectroscopic and microscopic techniques, such as Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and Scanning Electron Microscopy (SEM). Following characterization, the“green polymers”were applied to 100% cotton and 100% polyester fabrics via the impregnation method. The combustion behaviors of the polymer-coated and uncoated fabric samples were comparatively investigated using standard test methods, including laboratory-scale vertical flame tests and the Limiting Oxygen Index (LOI). The findings revealed that the synthesized polymers significantly increased the thermal stability and flame resistance of both fabric types, slowed flame propagation, and imparted self-extinguishing properties. This study presents a novel approach for the development of sustainable and high-performance flame-retardant materials for various fields, particularly the textile industry.