Müzikal tiyatroda serpil günseli'nin bestecilik yaklaşımı ve alana ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examination of serpil günseli's compositional approach and views on the field in musical theatre
  1. Tez No: 1004953
  2. Yazar: SAİDE SEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. HATİCE SELEN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk müzikal tiyatrosu, Turkish musical theatre
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalgı Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, müzikal tiyatro besteciliğinin tarihsel gelişimi, güncel durumu; Türkiye'de ilk kadın müzikal tiyatro bestecilerinden biri olan Serpil Günseli'nin bestecilik yaklaşımı, üretim süreçleri ve müzikal tiyatro besteciliği alanına ilişkin görüşlerini kapsamlı bir biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada sahne sanatlarının kökeni olan tragedyadan başlayarak opera, operet ve müzikal tiyatronun oluşum süreci ve Osmanlı'da Batılılaşma hareketleriyle birlikte operetin yurda girişi ile Cumhuriyet Dönemi müzikal tiyatro besteciliğinin gelişimi tarihsel bağlamda değerlendirilmiştir. Araştırmanın kapsamı, Serpil Günseli'nin bestelediği altı adet müzikal tiyatro eseriyle sınırlandırılarak, yaratıcı sürecinin düşünsel arka planı, tematik-müziksel tercihleri, karakter müziği yazımı, kolektif üretim anlayışı incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yaklaşımı kapsamında betimsel bir tasarıma sahiptir. Veri toplama sürecinde doküman analizi ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın temel verisi; Serpil Günseli ile gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeden elde edilerek nitel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın bulguları, Türkiye'de müzikal tiyatro besteciliğinin ekonomik ve kurumsal yetersizlikler gibi yapısal sorunlardan dolayı sınırlı üretime sahip olduğunu göstermektedir. Bestecinin eserlerinin müzikal tiyatro repertuarının gelişimine özgün ve sürdürülebilir katkılar sunduğu; sahnelenmiş, ödüllendirilmiş yapıtlarıyla alanda örnek bir model oluşturduğu görülmektedir. Bestecinin üretim süreçleri ve dramatik metni takip eden müziğin oluşmasında karakter analizi, tarihsel bağlam, müzik formlarının analitiksel kurgulaması ve disiplinler arası çalışmanın eserin sanatsal bütünlüğünü güçlendiren temel etkenleri olarak görülmektedir. Nitelikli oyuncu yetiştirilmesine rağmen ekonomik-yapısal kısıtlamalar ile metin yazarının eksikliğinden dolayı üretiminin de yetersiz olduğu görülmektedir. Araştırma doğrultusunda; kurumsal açıdan özgün eserlerin üretimi için atölyelerin oluşturulması, yurtiçi ve yurtdışı turnelerin desteklenmesi; disiplinler arası çalışma alanı oluşturularak ortak bir müfredat hazırlanması, çağdaş kayıt teknolojilerinin eğitim programlarına eklenmesi ayrıca belgelerin ve kayıtların incelenerek arşivlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to comprehensively examine the historical development and current state of musical theater composition, as well as the compositional approach, production processes, and views on the field of musical theater composition of Serpil Günseli, one of the first female musical theater composers in Turkey. The study evaluates the formation process of opera, operetta, and musical theater, starting from tragedy, the origin of the performing arts, and assesses the development of musical theater composition in the Republican Era within a historical context, along with the introduction of operetta to the country with the Westernization movements in the Ottoman Empire. The scope of the research is limited to six musical theater works composed by Serpil Günseli, examining the intellectual background of her creative process, her thematic and musical preferences, character music writing, and collective production approach. The research has a descriptive design within the scope of a qualitative research approach. Document analysis and semi-structured in-depth interview techniques were used in the data collection process. The primary data for the research was obtained from an in-depth interview with Serpil Günseli and analyzed using qualitative analysis methods. The findings of the research indicate that musical theater composition in Turkey has limited output due to structural problems such as economic and institutional inadequacies. It is evident that the composer's works offer unique and sustainable contributions to the development of the musical theater repertoire and that his staged and award-winning works serve as an exemplary model in the field. The composer's production processes and the creation of music that follows the dramatic text reveal that character analysis, historical context, analytical structuring of musical forms, and interdisciplinary work are fundamental factors that strengthen the artistic integrity of the work. Despite the training of qualified actors, production is also insufficient due to economic and structural constraints and the lack of a scriptwriter. In line with the research, it is recommended that workshops be established for the production of original works from an institutional perspective, domestic and international tours be supported, an interdisciplinary field of study be created and a common curriculum be prepared, contemporary recording technologies be incorporated into educational programs, and documents and recordings be examined and archived.