Robert Wıilson Tiyatrosu'nda mimari düşünme: Einstein On The Beach örneği
Architectural thinking in Robert Wilson's Theatre: The case of Einstein On The Beach
  1. Tez No: 1004989
  2. Yazar: CEMRE GÜRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERCAN ÖZİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Mimarlık, Performing and Visual Arts, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Robert Wilson, Einstein on the Beach, Zaman, Mekân, Mimarlık, Robert Wilson, Einstein on the Beach, Time, Space, Architecture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Robert Wilson tiyatrosunda zaman ve mekân kullanımını sahne estetiği bağlamında, özellikle Einstein on the Beach yapıtı üzerinden incelemektedir. Araştırmacının mimarlık, oyunculuk ve dans alanlarındaki birikiminden hareketle, Wilson'ın sahneleme anlayışı bu üç disiplinin kesişiminde ele alınmış; zamanın mimari bir yapı, mekânın ise algısal bir organizma olarak nasıl kurgulandığı ortaya konmuştur. Mimarlık kökenli bir sanatçı olan Wilson'ın, sahnede zamanı uzatarak algısal yoğunluk yarattığı, mekânı ışık ve ses aracılığıyla biçimlendirdiği ve oyuncu bedenini görsel-kinetik bir öğe olarak konumlandırdığı gösterilmiştir. Araştırma, nitel yöntemle yürütülmüş; literatür taraması ve sahne analizi teknikleri kullanılmıştır. İnceleme kapsamında yalnızca Einstein on the Beach ele alınmıştır. Bulgular, bu yapıt içerisinde zamanın dramatik ilerleme aracı olmaktan çıkarak estetik bir ritme dönüştüğünü; mekânın ise ışık, hareket ve sessizlik ilişkileri üzerinden yeniden yapılandırıldığını ortaya koymaktadır. Çalışma, mimarlık, tiyatro ve dans arasındaki ilişkiyi temsili düzeyde değil, yapısal bir bağlamda ele alarak, sahneyi zamansal ve uzamsal olarak tasarlanan bir deneyim alanı olarak okumayı önermektedir. Bu bağlamda Einstein on the Beach, çağdaş sahne sanatlarında algı ve deneyim temelli bir estetik anlayışın mimari düşünme pratiğiyle kesiştiği özgün bir örnek olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the use of time and space in Robert Wilson's theatre within the context of stage aesthetics, focusing specifically on Einstein on the Beach. Drawing on the researcher's background in architecture, acting, and dance, Wilson's approach to staging is explored at the intersection of these three disciplines, with particular attention to time as an architectural structure and space as a perceptual organism. As an artist with an architectural background, Wilson extends time on stage to create perceptual intensity, shapes space through light and sound, and positions the actor's body as a visual–kinetic element. The research was conducted using a qualitative methodology, employing literature review and performance analysis techniques. Within this scope, Einstein on the Beach was selected as the sole case study. The findings demonstrate that in this work, time is transformed from a tool of dramatic progression into an aesthetic rhythm, while space is reconfigured through the interrelations of light, movement, and silence on stage. Rather than addressing architecture, theatre, and dance merely as intersecting disciplines, this study approaches their relationship as a structural framework, proposing a reading of the stage as a temporally and spatially designed experiential field. In this context, Einstein on the Beach is interpreted as a distinctive example of contemporary performance aesthetics, where architectural thinking converges with perception- and experience-oriented approaches in the performing arts.