ESP teknolojisini kullanan nesnelerin interneti (IoT) tabanlı akıllı kütüphane rezervasyon sisteminin geliştirilmesi
Development of IoT based smart library reservation system using ESP technologies
  1. Tez No: 1005026
  2. Yazar: MEHMET EMRE KUŞÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Kütüphaneler, Kütüphane Rezervasyon Sistemleri, Çalışma Alanı Yönetimi, Nesnelerin İnterneti (IoT), Smart Libraries, Library Reservation Systems, Study Space Management, Internet of Things (IoT)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, üniversite kütüphanelerinde çalışma masalarının verimsiz ve kontrolsüz kullanımından kaynaklanan mekânsal yönetim sorunlarına çözüm üretmek amacıyla, nesnelerin interneti (IoT) tabanlı akıllı bir masa rezervasyon sistemi geliştirilmiştir. Araştırma, kütüphane mekânlarının etkin kullanımını desteklemek, kullanıcı yoğunluğunu izlemek ve rezervasyon süreçlerini otomatikleştirmek hedefiyle tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında ESP8266 Wi-Fi modülü ve HC-SR04 ultrasonik mesafe sensörü kullanılarak masa kullanım durumlarını gerçek zamanlı olarak algılayabilen bir sistem modeli oluşturulmuştur. Araştırma yöntemi olarak belgesel taramaya dayalı literatür incelemesinin ardından deneysel test yaklaşımı benimsenmiştir. Geliştirilen sistemin işlevselliği, iki paralel test ortamında değerlendirilmiştir: simülasyon tabanlı yazılım testleri ve fiziksel prototip ön testleri. Simülasyon ortamında sistemin algoritmik doğruluğu ve karar mekanizmalarının tutarlılığı test edilirken, fiziksel prototip uygulamalarıyla sensör algılama doğruluğu ve veri iletim güvenilirliği incelenmiştir. Testler kapsamında masa boş, rezervasyon yapılmış, kullanıcı molada, yetkisiz kullanım ve internet bağlantı kesintisi gibi senaryolar ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, sistemin tüm senaryolarda planlanan çıktıları ürettiğini, sensör algılamasının yüksek doğrulukla çalıştığını ve zamanlama mekanizmasının tutarlı biçimde işlediğini göstermektedir. Bu sonuçlar, geliştirilen modelin kütüphanelerde masa kullanım verimliliğini artırma, kullanıcı yoğunluğunu yönetme ve kütüphane personelinin iş yükünü azaltma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, kütüphane hizmetlerinde IoT tabanlı dijital dönüşüm uygulamalarına yönelik uygulanabilir ve geliştirilebilir bir model sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, an IoT-based smart desk reservation system has been developed to address spatial management challenges arising from inefficient and uncontrolled use of study desks in university libraries. The research has been designed with the aim of supporting the effective use of library spaces, monitoring user density, and automating reservation processes. Within the scope of the study, a system model capable of detecting desk usage status in real-time has been created using the ESP8266 Wi-Fi module and HC-SR04 ultrasonic distance sensor. As a research method, a quasi-experimental research approach has been adopted following a literature review based on documentary scanning. The functionality of the developed system has been evaluated in two parallel test environments: simulation-based software tests and physical prototype preliminary tests. While the algorithmic accuracy and consistency of decision mechanisms were tested in the simulation environment, sensor detection accuracy and data transmission reliability were examined through physical prototype applications. Scenarios such as desk vacant, reservation made, user on break, unauthorized use, and internet connection interruption were addressed within the scope of the tests. The findings obtained indicate that the system produced the expected outputs in all scenarios, sensor detection operated with high accuracy, and the timing mechanism functioned consistently. These results reveal that the developed model has the potential to increase desk usage efficiency in libraries, manage user density, and reduce the workload of library staff. The study presents an applicable and developable model for IoT-based digital transformation applications in library services.