Sağlık çalışanlarının dijital bağımlılık düzeylerinin ölçümüne yönelik nicel bir araştırma
A quantitative study to measure health care workers' digital addiction levels
  1. Tez No: 1005025
  2. Yazar: ÖZGE TOPÇU VURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Hemşirelik, Health Education, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık algısı, Sağlık bilinci, Sağlık personeli, Sağlık sektörü, Health perception, Health awareness, Health personnel, Health sector
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bir kamu hastanesinde çalışan sağlık çalışanlarının dijital bağımlılık düzeylerini incelemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Sağlık çalışanlarında dijital bağımlılık düzeyini anlamak, bu konuda yapılacak gelecekteki çalışmalara ışık tutmak, aynı zamanda dijital bağımlılıkla mücadele stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Araştırmanın evreni bir kamu hastanesinde görev alan 451 sağlık çalışanından oluşmaktadır. Bu doğrultuda %95 güven seviyesinde 305 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu Kişisel Bilgi Formu ve Sağlık Çalışanları İçin Dijital Bağımlılık Ölçeği'nden oluşmaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Sağlık Çalışanları İçin Dijital Bağımlılık Ölçeği alt boyutlarından elde ettiği puan dağılımları incelendiğinde, Davranış Değişikliği alt boyutuna ilişkin puanların 8–37 aralığında değiştiği ve ortalamanın 24,38±5,56 olduğu görülmektedir. Negatif Yön alt boyutunda katılımcı puanları 4 ile 20 arasında değişmiş, ortalama değer 12,72±3,88 olarak hesaplanmıştır. Dijital İhtiyaç alt boyutuna ait puanların ise 8–35 aralığında yer aldığı ve ortalama puanın 24,85±4,57 olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre sağlık çalışanları dijital bağımlılığın sağlık, öz bakım, iş performansı ve hasta bakımında olumsuz etkileri olabileceğini düşünmektedir. Dijital araçların bilinçli ve kontrollü kullanımının iş süreçlerine katkı sağlayabileceği görüşü de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the level of digital addiction among healthcare professionals working in a public hospital. The study was designed as a descriptive and cross-sectional research. Understanding the level of digital addiction among healthcare professionals is intended to guide future studies on the subject and contribute to the development of strategies to combat digital addiction. The study population consisted of 451 healthcare professionals working in a public hospital, and a sample of 305 participants was reached with a 95% confidence level. A questionnaire was used as the data collection tool, comprising a Personal Information Form and the Digital Addiction Scale for Healthcare Professionals. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) program.When examining the score distributions from the sub-dimensions of the Digital Addiction Scale for Healthcare Professionals, it was observed that scores in the Behavioral Change sub-dimension ranged from 8 to 37, with a mean of 24.38±5.56. In the Negative Impact sub-dimension, participants' scores varied between 4 and 20, and the mean score was calculated as 12.72±3.88. Scores in the Digital Need sub-dimension ranged from 8 to 35, with a mean of 24.85±4.57. According to the results of the study, healthcare professionals believe that digital addiction may have negative effects on health, self-care, job performance, and patient care. However, they also hold the view that the conscious and controlled use of digital tools can positively contribute to work processes.