Pankreatikoduodenektomi sonrası pankreatik fistül gelişiminde kolesterol modifiye prognostik nutrisyonel indeksin öngörücü rolü
The predictive role of the cholesterol-modified prognostic nutritional index in the development of pancreatic fistula after pancreaticoduodenectomy
- Tez No: 1005043
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KINACI, DR. HÜSNÜ OZAN ŞEVİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreatikoduodenektomi, pankreatik fistül, kolesterol modifiye prognostik nutrisyonel indeks, komplikasyon, Pancreaticoduodenectomy, pancreatic fistula, cholesterol-modified prognostic nutritional index, complication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Pankreatikoduodenektomi (PD) sonrası gelişen postoperatif pankreatik fistül (POPF), cerrahi morbiditenin en önemli belirleyicileri arasında yer almaktadır. Preoperatif malnütrisyon, POPF gelişimi ile ilişkili olduğu bilinen hasta kaynaklı risk faktörlerinden biridir. Bu çalışmada, son yıllarda nutrisyonel bir indeks olarak kullanımı giderek artan kolesterol modifiye prognostik nutrisyonel indeksin (KMPNI), POPF ve postoperatif majör komplikasyonları öngörmedeki rolünün değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Haziran 2020–Temmuz 2025 tarihleri arasında SBÜ Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde pankreatikoduodenektomi uygulanmış ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 264 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların demografik özellikleri, vücut kitle indeksi (VKİ), ASA skoru, ameliyat tipi (pilor koruyucu veya klasik PD), ameliyat ve hastanede yatış süreleri, pankreas dokusunun kıvamı, Wirsung kanal çapı ve preoperatif laboratuvar parametreleri kaydedildi. Tüm hastalar için prognostik nutrisyonel indeks (PNI) ve kolesterol modifiye prognostik nutrisyonel indeks (KMPNI) hesaplandı. Hastalar POPF gelişimine göre POPF gelişen (Grup 1) ve POPF gelişmeyen (Grup 2) olarak gruplandırıldı; ayrıca Clavien–Dindo sınıflamasına göre majör komplikasyonu olmayan (<3) ve olan (≥3) hastalar karşılaştırıldı. Klinik sonuçları öngören faktörler lojistik regresyon analizi ve alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrisi analizi ile değerlendirildi. Bulgular: KMPNI ile POPF gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, preoperatif kreatinin düzeyinin yüksek olması ve pankreas dokusunun yumuşak yapıda olması POPF gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Buna karşılık, KMPNI değeri postoperatif majör komplikasyon gelişimi ile anlamlı ve bağımsız bir ilişki gösterdi (p<0,001). ROC analizi sonucunda, KMPNI için belirlenen 75,26 kesim değerinin majör komplikasyonları öngörmede orta düzey ayırt edici performansa sahip olduğu saptandı (AUC: 0,635). Sonuç: POPF gelişimi, cerrahi teknikten ziyade pankreas dokusunun yapısal özellikleri ve hasta ilişkili biyolojik faktörlerle ilişkilidir. KMPNI, POPF'yi öngörmede yeterli olmamakla birlikte, postoperatif majör komplikasyon riskini yansıtan tamamlayıcı bir nutrisyonel belirteç olarak değerlendirilebilir. Preoperatif kreatinin yüksekliği ve KMPNI'nin işaret ettiği malnütrisyon durumunun ameliyat öncesi dönemde düzeltilmesine yönelik hedefli yaklaşımlar, pankreatikoduodenektomi sonrası klinik sonuçların iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Postoperative pancreatic fistula (POPF) following pancreaticoduodenectomy (PD) is one of the most important determinants of surgical morbidity. Preoperative malnutrition is a well-known patient-related risk factor associated with the development of POPF. This study aimed to evaluate the predictive role of the cholesterol-modified prognostic nutritional index (KMPNI), which has been increasingly used as a nutritional index in recent years, in predicting POPF and postoperative major complications. Materials and Methods: A total of 264 patients who underwent pancreaticoduodenectomy at SBÜ Çam ve Sakura City Hospital between June 2020 and July 2025 and met the inclusion criteria were included in this study. Demographic characteristics, body mass index (BMI), ASA score, type of surgery (pylorus-preserving or classic PD), operative time, length of hospital stay, pancreatic texture, Wirsung duct diameter, and preoperative laboratory parameters were recorded. Prognostic nutritional index (PNI) and cholesterol-modified prognostic nutritional index (KMPNI) were calculated for all patients. Patients were grouped according to the presence of POPF as POPF-positive (Group 1) and POPF-negative (Group 2); additionally, patients were compared based on the presence (<3) or absence (≥3) of major complications according to the Clavien–Dindo classification. Factors predicting clinical outcomes were evaluated using logistic regression analysis and receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: No statistically significant association was found between KMPNI and the development of POPF. Multivariate logistic regression analysis revealed that elevated preoperative creatinine levels and soft pancreatic texture were independent risk factors for POPF. In contrast, a higher KMPNI value was independently and significantly associated with the development of postoperative major complications (p<0.001). ROC analysis demonstrated that a KMPNI cut-off value of 75.26 showed a moderate discriminative ability for predicting major complications (AUC: 0.635). Conclusion: The development of POPF is more closely related to pancreatic structural characteristics and patient-related biological factors rather than surgical technique. Although KMPNI is not sufficient to predict POPF, it may serve as a complementary nutritional marker reflecting the risk of postoperative major complications. Targeted preoperative strategies aimed at correcting elevated creatinine levels and malnutrition indicated by KMPNI may contribute to improved clinical outcomes following pancreaticoduodenectomy.