Girişimsel radyolojide alınan perkütan kist hidatikvakalarındaki anestezi yaklaşımı morbidite ve mortaliteninretrospektif olarak araştırılması
A retrospective evaluation of morbidity and mortality related to anesthesia management in patients undergoing percutaneous hydatid cyst treatment in interventional radiology
  1. Tez No: 1005064
  2. Yazar: GİZEM ÇINAR SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HEVES KARAGÖZ, PROF. DR. TÜRKMEN TURAN ÇİFTÇİ, DOÇ. DR. EMRE ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kist hidatik, perkütan tedavi, PAIR, girişimsel radyoloji, anestezi, sedasyon, komplikasyon, Hydatid cyst, percutaneous treatment, PAIR, interventional radiology, anesthesia, sedation, complications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çınar Sarı G., Girişimsel Radyolojide Alınan Perkütan Kist Hidatik Vakalarındaki Anestezi Yaklaşımı Morbidite ve Mortalitenin Retrospektif Olarak Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara, 2026. Perkütan kist hidatik tedavileri (PAIR/kateterizasyon), girişimsel radyoloji pratiğinde sık uygulanan minimal invaziv yöntemlerdir ve bu işlemlerde anestezi yaklaşımı perioperatif hasta güvenliği açısından önem taşımaktadır. Çalışmamızın amacı, girişimsel radyolojide genel anestezi veya sedasyon altında perkütan kist hidatik tedavisi uygulanan hastalarda anestezi yönetimini ve perioperatif morbidite ile ilişkili olası faktörleri retrospektif olarak değerlendirmektir. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Girişimsel Radyoloji Laboratuvarı'nda Ocak 2018 – Aralık 2023 tarihleri arasında genel anestezi veya sedasyon altında perkütan kist hidatik tedavisi uygulanan 89 hasta hastane elektronik veri sistemi üzerinden taranmıştır. Hastaların demografik verileri, ASA sınıfları, anestezi kayıtları, laboratuvar sonuçları, işlem özellikleri (kist sayısı/boyutu/tipi/lokalizasyonu), kullanılan hipertonik çözelti miktarı, perioperatif komplikasyonlar ve takip verileri incelenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 44,94±17,80 yıl, kilo ortalaması 72,62±16,22 kg olup %59,6'sı kadındı. Ortalama kist sayısı 1,49±1,19; kist boyutu ortalaması 310,47±325,43 cc idi. En sık kist tipi CE1 (%50,6), en sık lokalizasyon karaciğer sağ lob (%87,6) olarak saptandı. Hastaların %65,2'sine tek seans PAIR, %34,8'ine ≥2 seans PAIR uygulanmış; ASA dağılımı ASA I %11,2, ASA II %73,0, ASA III %15,7 idi. Hastaların %85,4'üne genel anestezi, %14,6'sına sedasyon uygulanmıştır. Kullanılan hipertonik çözelti miktarı ortalama 155,24±162,71 cc idi. Sodyum düzeyi preoperatif 138,23±2,90 mEq/L iken intraoperatif 139,69±2,77 mEq/L ve postoperatif 139,40±3,03 mEq/L ölçülmüş; ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmıştır (p<0,001). Her ne kadar ölçülen değerler genel olarak güvenli aralıkta seyretse de, uygulanan tedavilerin sodyum düzeylerinde hafif bir artışa yol açtığı görülmüştür. İntraoperatif hipernatremi %3,4 (n=3/87), postoperatif hipernatremi %2,3 (n=2/87) idi; mortalite izlenmemekle birlikte bir hastada postoperatif dönemde sodyum düzeyinin >160 meQ/L 'ye yükselmesi sonrası derlenmenin gecikmesiyle beraber hasta uyandırılamamıştır. Hastaların %20,2'sinde (n=18) en az bir komplikasyon gelişmiş; en sık komplikasyonlar anafilaksi (%7,9), ateş (%6,7) ve peroperatif safra fistülü (%5,6)'dür. Kist içeriğinin sistemik dolaşıma geçme riski nedeniyle anafilaksi, nadir ancak potansiyel olarak hayatı tehdit edici bir komplikasyon olup, bu hastalarda preoperatif dönemde havayolu yönetimi ve anafilaksiye yönelik hazırlığın titizlikle yapılması büyük önem taşımaktadır. Komplikasyon varlığı ile yaş (p=0,550), kilo (p=0,355), cinsiyet (p=0,906), kist sayısı (p=0,604), kist boyutu (p=0,455), kist tipi ve lokalizasyonu (tümü p>0,05), ASA sınıfı (p=0,419) ve anestezi türü (p>0,999) arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Buna karşın, ≥2 seans PAIR uygulanan hastalarda komplikasyon oranı (%35,5) tek seans PAIR uygulanan hastalara (%12,1) göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,018). Kateterize takip edilen hastalarda komplikasyon sıklığı (%46,7), kateter kullanılmayan (%12,8) ve yalnızca işlem sırasında kateterize edilip çekilen (%17,1) hastalara göre anlamlı derecede yüksektir (p=0,025). Sonuç olarak, girişimsel radyolojide perkütan kist hidatik tedavisi uygulanan hastalarda komplikasyon gelişimi özellikle tekrarlayan PAIR gereksinimi ve kateterize takip ile ilişkili görünmekte; anestezi türü (genel anestezi/sedasyon) komplikasyon sıklığını anlamlı düzeyde etkilememektedir.Çalışmamızda, kullanılan hipertonik solüsyonlara bağlı olarak serum sodyum düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmış(p<0,001) olup, bu artış çoğu hastada klinik olarak güvenli aralıkta kalsa da, elektrolit izleminin perioperatif dönemde dikkatle sürdürülmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, özellikle yüksek riskli ve tekrarlayan girişim gerektiren olgularda perioperatif hazırlık, yakın izlem ve multidisipliner yaklaşımın önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Çınar Sarı G., A Retrospective Evaluation of Morbidity and Mortality Related to Anesthesia Management in Patients Undergoing Percutaneous Hydatid Cyst Treatment in Interventional Radiology. Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara, 2026. Percutaneous hydatid cyst treatments (PAIR/catheterization) are minimally invasive procedures frequently performed in interventional radiology practice, and anesthesia management plays a crucial role in perioperative safety during these interventions. The aim of this study was to retrospectively evaluate anesthesia management and potential factors associated with perioperative morbidity in patients undergoing percutaneous hydatid cyst treatment under general anesthesia or sedation in the interventional radiology setting. Ethical approval for this non-interventional retrospective study was obtained from the Hacettepe University Health Sciences Research Ethics Committee (dated 21.05.2024, protocol no: SBA 24/347). A total of 89 patients who underwent percutaneous hydatid cyst treatment under general anesthesia or sedation between January 2018 and December 2023 in the Interventional Radiology Laboratory of Hacettepe University Hospital were reviewed using the hospital's electronic medical records. Demographic data, ASA classifications, anesthesia records, laboratory results, procedural characteristics (cyst number, size, type, and localization), amount of hypertonic solution used, perioperative complications, and follow-up data were analyzed. The mean age of the patients was 44.94 ± 17.80 years, and the mean body weight was 72.62 ± 16.22 kg; 59.6% of the patients were female. The mean number of cysts was 1.49 ± 1.19, and the mean cyst size was 310.47 ± 325.43. The most common cyst type was CE1 (50.6%), and the most frequent localization was the right lobe of the liver (87.6%). Single-session PAIR was performed in 65.2% of patients, while 34.8% underwent two or more PAIR sessions. ASA distribution was ASA I in 11.2%, ASA II in 73.0%, and ASA III in 15.7% of patients. General anesthesia was administered in 85.4% of cases, and sedation in 14.6%. The mean volume of hypertonic solution used was 155.24 ± 162.71 cc. Mean serum sodium levels were 138.23 ± 2.90 mEq/L preoperatively, 139.69 ± 2.77 mEq/L intraoperatively, and 139.40 ± 3.03 mEq/L postoperatively, with a statistically significant change observed among measurements (p < 0.001). Although sodium values generally remained within the safe range, the applied treatments were associated with a mild increase in serum sodium levels. Intraoperative hypernatremia occurred in 3.4% (n = 3/87) and postoperative hypernatremia in 2.3% (n = 2/87) of patients. No mortality was observed; however, one patient failed to regain consciousness following a postoperative increase in serum sodium levels exceeding 160 mEq/L. At least one complication developed in 20.2% (n = 18) of patients. The most common complications were anaphylaxis (7.9%), fever (6.7%), and preoperative biliary fistula (5.6%). Due to the risk of systemic dissemination of cyst contents, anaphylaxis represents a rare but potentially life-threatening complication; therefore, meticulous preoperative airway management and thorough preparation for anaphylaxis are of paramount importance in these patients.No significant association was found between complication occurrence and age (p = 0.550), weight (p = 0.355), sex (p = 0.906), cyst number (p = 0.604), cyst size (p = 0.455), cyst type or localization (all p > 0.05), ASA class (p = 0.419), or anesthesia technique (p > 0.999). However, the complication rate was significantly higher in patients who underwent two or more PAIR sessions (35.5%) compared with those who underwent a single session (12.1%) (p = 0.018). Additionally, patients followed with catheterization had a significantly higher complication rate (46.7%) compared with patients without catheter use (12.8%) or those catheterized only during the procedure and subsequently decatheterized (17.1%) (p = 0.025). In conclusion, in patients undergoing percutaneous hydatid cyst treatment in interventional radiology, complication development appears to be primarily associated with repeated PAIR procedures and catheterized follow-up, while the type of anesthesia (general anesthesia versus sedation) does not significantly affect complication rates. In our study, a statistically significant increase in serum sodium levels associated with the use of hypertonic solutions was observed (p < 0.001). Although this increase remained within clinically safe limits in most patients, the findings underscore the necessity of careful perioperative electrolyte monitoring.These findings emphasize the importance of more careful perioperative planning and monitoring in patients requiring repeated interventions and catheterized follow-up.