Digitalising the watching experience: Video streamingplatforms and platform capitalism
İzleme deneyiminin dijitalleşmesi: Video akış platformları ve platform kapitalizm
  1. Tez No: 1005085
  2. Yazar: ZELİHA İNCİ ASAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA HEPDİNÇLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif izleyici, Devlet kapitalizmi, Dijital kapitalizm, Gözetim kapitalizmi, Sinema seyircileri, Televizyon izleyicileri, Video akış servisleri, Yeni medya, Active spectator, Government capitalism, Digital capitalism, Surveillance capitalism, Cinema audiences, Television audiences, Video streaming services, New media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film ve Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema ve Medya Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, video akış platformlarını platform kapitalizminin bir ürünü olarak ele almakta ve algoritmik sistemlerin kişiselleştirilmiş ancak kontrol altında tutulan içerik ortamları yaratarak güncel izleme deneyimlerini nasıl yeniden şekillendirdiğini incelemektedir. Bu platformlar, yalnızca medya dağıtıcısı olmaktan çıkarak izleyiciyi aynı anda tüketici ve veri üreticisi olarak konumlandıran karmaşık ekosistemlere dönüşmüştür. Dijital televizyon çalışmaları bağlamında konumlanan araştırma, platform kapitalizmi ve algoritmik kültür kuramlarından yararlanarak Netflix, Amazon Prime Video ve Disney+ platformlarını 2020-2025 arası döneminde, karşılaştırmalı betimsel içerik analizi ve arayüz temelli gözlemsel analiz (walkthrough) yöntemiyle incelemektedir. Analiz, serileştirme stratejileri, algoritmik öneri mimarileri, kişiselleştirme pratikleri, zevkin sayısallaştırılması, şeffaflık sorunları, içerik yapıları ve platform izleyicisinin izleme deneyimi içindeki rolü gibi temel boyutlara odaklanmaktadır. Bu unsurlar ürün platformları kavramı çerçevesine yerleştirilerek platform altyapılarının kültürel tüketimi nasıl yeniden düzenlediğine ilişkin kuramsal bir yaklaşım sunulmaktadır. Bulgular, izleme deneyimlerinin yalnızca bireysel tercihler doğrultusunda değil, platforma özgü üretim mantıkları, arayüz düzenleri ve tüketim çerçeveleri tarafından biçimlendirildiğini göstermektedir. Algoritmik öneri sistemleri, izleyici dikkatini platform tarafından önceliklendirilen içeriklere yönlendirerek bir seçim yanılsaması yaratmakta ve kişisel kararları ticari amaçlarla optimize edilen veri noktalarına dönüştürmektedir. Platformların farklı ülkelerde karşılaştırılması, küresel standartlaşma ile bölgesel farklılaşmanın platform ekolojileri içinde eş zamanlı işlediğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, akış platformlarının izleyici özerkliğini yeniden tanımlayan, bireyselliği algoritmik süreçler içinde dönüştüren ve seyirciliği ölçülebilir bir katılım biçimine dönüştüren sistemler olarak nasıl işlediğini göstererek dijital izleyici ve televizyon araştırmalarına eleştirel katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines video streaming platforms as products of platform capitalism and explores how algorithmic systems reshape contemporary viewing experiences by producing personalized yet controlled content environments. Streaming services have evolved from simple distributors into complex ecosystems that redefine the viewer as a platform user who functions simultaneously as consumer and data producer. Situated within digital television studies and drawing on theories of platform capitalism and algorithmic culture, the research conducts a comparative, descriptive content analysis of Netflix, Amazon Prime Video, and Disney+ from 2020 to 2025 using the walkthrough method. The analysis focuses on serialization strategies, recommendation architectures, personalization practices, the digitalization of taste, transparency issues, content structures, and the platform viewer as a form of watching experience. By situating these components within the concept of product platforms, the study offers a framework for understanding how platform infrastructures reorganize cultural consumption. The findings demonstrate that viewing experiences are shaped more by platform-specific production logics, interface structures, and visibility regimes than by individual preferences. Recommendation systems generate an illusion of choice by directing attention toward platform-prioritized content and converting user activity into commercially optimized data. Cross-country comparisons further reveal how global standardization and regional differentiation operate simultaneously within platform ecologies. Overall, the study shows how streaming platforms function as algorithmic systems that recalibrate autonomy, restructure individuality, and transform spectatorship into quantifiable participation under platform capitalism.