Masa tenisçilerin yarışma yönelimlerinin zihinsel dayanıklılığa etkisi
The effect of competition orientation on mental toughness in table tennis players
- Tez No: 1005099
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇAK KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atletik zihinsel enerji, Masa tenisi, Yarışma yönelimleri, Athletic mental energy, Table tennis, Contesting orientations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Tüm spor branşları için atletik zihinsel enerji ve öz yeterlilik birbiri ile ilişkili ve birbirini etkileyebilecek nitelikte iki kavramdır. Bu iki kavramda da zorluklar karşısında durabilme ve başarılı olma gibi parametreler vurgulanmaktadır. Bu çalışmada savunma sporları yapan sporcuların atletik zihinsel enerji ve öz yeterlilik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama deseni ile modellenen bu çalışmanın evrenini Türkiye'de en az bir yıldır savunma sporu ile uğraşan sporcular oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini; judo, karate ve taekwondo branşlarından toplam 379 (%45 kadın ve %55 erkek) sporcu oluşturmuştur. Çalışmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, 18 maddeden oluşan 6 alt boyuttanoluşan 6'lı likert tipi Atletik Zihinsel Enerji Ölçeği ve 17 maddeden oluşan 4 alt boyuttanoluşan 5'li likert tipi Sporcu Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ile birlikte; Pearson korelasyon, regresyon, bağımsız gruplar T testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Analizler SPSS bilgisayar paket programı ile gerçekleştirilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma da elde edilen bulgulara göre savunma sporcularının zihinsel dayanıklılıkları ile başarı motivasyon düzeylerinin, cinsiyet, yaş, spor yaşı, öğrenim durumu ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülürken; millilik durumu değişkenine göre anlamlı fark görülmemiştir. Ayrıca sporcuların zihinsel dayanıklılık ile başarı motivasyon düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Sporcuların zihinsel dayanıklılıkları, başarı motivasyonu için anlamlı ve yordayıcı olduğu belirlenmiştir. Buna göre zihinsel dayanıklılığı yüksek olan sporcuların başarı motivasyon düzeylerinin de yüksek olabileceği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Athletic mental energy and self-efficacy are two interrelated and mutually influential constructs across all sports disciplines. Both emphasize parameters such as endurance in the face of adversity and the capacity to achieve success. This study aimed to examine the levels of athletic mental energy and self-efficacy among athletes engaged in combat sports in relation to various demographic and performance variables. Designed using a relational survey model, the research population consisted of athletes in Turkey who had been actively practicing a combat sport for at least one year. The sample included 379 athletes (45% female and 55% male) from judo, karate, and taekwondo branches. To collect data, a Personal Information Form prepared by the researcher, the Athletic Mental Energy Scale (comprising 18 items and 6 sub-dimensions in a 6-point Likert format), and the Athlete Self-Efficacy Scale (comprising 17 items and 4 sub-dimensions in a 5-point Likert format) were used. For data analysis, descriptive statistics were employed along with Pearson correlation, regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA). Analyses were conducted using the SPSS statistical software package, with the significance level set at p < .05. The findings revealed significant differences in athletes' mental toughness and achievement motivation levels based on gender, age, years of sports experience, educational status, and sports branch. However, no significant differences were observed based on national team status. Additionally, a positive and statistically significant relationship was found between mental toughness and achievement motivation. Mental toughness was also determined to be a significant predictor of achievement motivation, indicating that athletes with higher levels of mental toughness tend to demonstrate higher levels of motivation toward success.