Yiyecek-içecek işletmesi çalışanlarının besin alerjisi bilgi, tutum ve uygulamaları: İstanbul ili örneği
The knowledge, attitudes and practices of food allergy of food & beverage employees in Istanbul, Türkiye
  1. Tez No: 1005133
  2. Yazar: HÜSEYİN GONCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRAK DUMLUPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Besin alerjisi, Food hypersensitivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yiyecek ve içecek işletmelerinde çalışan personelin besin alerjisine ilişkin bilgi, tutum ve uygulama düzeylerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde faaliyet göstermekte olan bir otelin yiyecek ve içecek departmanında görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler anket yöntemi kullanılarak elde edilmiş ve toplamda 110 katılımcı ile çalışılmıştır. Katılımcıların besin alerjisine ilişkin bilgi puanlarının ortalama 73,35±12,98 olduğu görülmektedir. Katılımcıların besin alerjisine yönelik tutum puanlarının ortalama 40,19±6,43 olduğu görülmektedir. Tutum puanlarının 0–52 aralığında değerlendirildiği dikkate alındığında, ortalama puanın yüksek bir düzeye (%77,3) işaret ettiği söylenebilir. Katılımcıların besin alerjisine yönelik uygulama puanlarının ortalamasının 21,29±3,47 olduğu görülmektedir. Puanların 12 ile 24 arasında değiştiği ve ortalama puanın, ölçeğin üst sınırına oldukça yakın bir değerde olması, katılımcıların besin alerjisine yönelik uygulamalar açısından büyük ölçüde doğru ve güvenli davranışlar sergilediklerini göstermektedir. Besin alerjisi hakkında bilgi puanı ile tutum puanı arasında orta düzeyde olmak üzere, pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = 0,432, p < 0,01). Bu bulgu, bilgi düzeyi arttıkça katılımcıların besin alerjisine yönelik tutumlarının da olumlu yönde geliştiğini göstermektedir. Benzer şekilde, bilgi puanı ile uygulama puanı arasında da orta düzeyde, anlamlı ve pozitif yönlü bir korelasyon tespit edilmiştir (r = VI 0,313, p < 0,01). Ayrıca, tutum puanı ile uygulama puanı arasındaki ilişki de orta düzeyde, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlıdır (r = 0,436, p < 0,01). Bu çalışma, katılımcıların genel olarak iyi bir bilgi seviyesine sahip olduğunu göstermekte olup, tutum ve uygulama yüzdelerine bakıldığında, yiyecek-içecek çalışanlarının alerji sahibi misafirlere hizmet sunma konusunda kendilerine yüksek seviyede güven duydukları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of food and beverage service personnel regarding food allergies. The study population consisted of employees working in the food and beverage department of a hotel operating in the Beyoğlu district of Istanbul. Data were collected using a questionnaire, and a total of 110 participants were included in the study. The mean score for participants' knowledge of food allergies was 73.35 ± 12.98 [0- 100]. The mean attitude score toward food allergies was 40.19 ± 6.43. Considering that attitude scores were evaluated on a scale ranging from 0 to 52, this mean value corresponds to a relatively high level (77.3%), indicating generally positive attitudes toward food allergy management. The mean practice score related to food allergies was 21.29 ± 3.47, with scores ranging from 12 to 24. The proximity of the mean score to the upper limit of the scale suggests that participants largely demonstrated appropriate and safe practices in relation to food allergy management. A moderate, positive, and statistically significant correlation was found between food allergy knowledge and attitude scores (r = 0.432, p < 0.01), indicating that higher knowledge levels were associated with more positive attitudes toward food allergies. Similarly, a moderate and statistically significant positive correlation was observed between knowledge and practice scores (r = 0.313, p < 0.01). In addition, the relationship between attitude and practice scores was also moderate, positive, and statistically significant (r = 0.436, p < 0.01). VIII Findings indicate a generally good level of knowledge among participants. Furthermore, the high attitude and practice scores suggest that food and beverage service employees have a high level of confidence in providing services to guests with food allergies.