Kurum içi halkla ilişkiler çalışmalarının değerlendirilmesi: 75. yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde bir uygulama (diş hekimleri örneği)
Evaluation of the studies on public relations within an institution: An implementation in 75. yıl Ankara Mouth and Teeth Health Center
- Tez No: 108413
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SARP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Diş hekimi, İletişim, Halkla ilişkiler, Kurum içi halkla ilişkiler, Sağlık kurumları, Dentist, Communication, Public Relations, Public Relations within an Institution, Health Institutions
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
61 ÖZET Kurum İçi Halkla İlişkiler Çalışmalarının Değerlendirilmesi: 75. Yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Bir Uygulama Bu çalışma, Sağlık Bakanlığı'na bağlı 75. Yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde, yöneten ve yönetilenlerin kurum içi halkla ilişkiler çalışmaları ile ilgili görüşlerini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Bu çalışma, 75. Yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde çalışan 10 yönetici (Başhekim ve Yardımcıları), 110 yönetilen (Dişhekimi) ile yüz yüze görüşme tekniği kullanarak anket formu uygulanmıştır. Bu betimsel nitelikte bir tarama araştırmasıdır. Anketlerden elde edilen verilen DBASE IV programında bilgisayar ortamına aktarılmış ve istatistiksel analizler için SPSS paket programı dosyası haline dönüştürülerek analizler yapılmıştır. Değerlendirmelerde Khi-Kare testi, Fisher Exact testi ve Student's t testi kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda kurum içi halkla ilişkiler etkinliklerin gerçekleşme derecesi; hastane ile ilgili bilgilerin iletilme kanalları; hastane ile ilgili bilgi ve değişikliklerden yeteri kadar bilgi sahibi olma; yönetsel kararların alınmasında astların görüş ve düşüncelerinden yararlanma; hastanede birimler arası eşgüdüm ve haberleşmenin gerçekleştirilme derecesi, astların görevlerini daha başarılı biçimde yapabilmeleri için yardım ve katkıda bulunma; verilen işi zamanında ve düzgün olarak yerine getiren astların takdir edilmesi ve ödüllendirilmesi; astların, kişisel sorunlarını aktarıp gerektiğinde yardım istemeleri, konularında yöneticilerin ve yönetilenlerin aynı görüşte olmadıkları ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan, düşünce, beklenti ve sorunların iletilebilirle derecesi; emir ve buyrukların zamanında ulaşması, dilek ve şikayetlerin iletilme yolları; hastanede verilen hizmetlerin nitelik ve niceliğini arttırmak için gerçekleştirilen çalışmalar; hastanede personel için düzenlenen sosyo-kültürel faaliyetlerin düzenlenmesine katkıda bulunma derecesi; verilen işi yapmayan ya da aksatan astların cezalandırılması; hastanede astlarla üstlerin birlikte katıldığı belirli günlerde yapılan toplantıların düzenlenmesi konularında ise yöneticilerin ve yönetilenlerin benzer görüşe sahip oldukları saptanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda sağlık kurumlarında çalışan yönetici pozisyonundaki diş hekimlerinin sağlık yönetimi eğitimi almaları ve kurumlarda halkla ilişkiler uzmanlarının görevlendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY Evaluation of the Studies on Public Relations Within an Institution: An Implementation in 75. Yıl Ankara Mouth and Teeth Health Center. This study aimed at to evaluate opinions of managers and subordinates working 75. Yıl Ankara Mouth and Teeth Health Center regarding the studies on public relations within an institution. This study was conducted to 10 managers (Doctor-in-Chief and assistants to him) and 110 subordinates (Dentists) asking them to fill out a questionnaire during a face to face interview. This is a descriptive research. The data gathered from the questionnaire were transferred to DBASE IV computer software and for statistical purpose they were analyzed using SPSS packet program. For evaluation, Khi-Kare Test, Fisher Exact Test and Student's t Test were utilized. Having evaluated the results, it was concluded that the managers and subordinates do not share the same view regarding the following topics: degree of fulfilment of. the activities related to public relations within the institution; channels used to deliver information about the hospital; receiving sufficient information about the hospital and changes that have been applied; utilizing the subordinates' opinions and ideas in administrative decision making processes; degree of the realization of the coordination and communication between the departments within the hospital; aid and contribution to the subordinates so as to help them carry out their tasks more efficiently; appreciation and rewarding those who complete given tasks on time and properly; conveying personal problems and asking for help when needed. On the other hand, it was concluded that the managers and subordinates share the same view regarding the following topics: degree of conveying ideas, expectations and problems; receiving orders on time; channels used to convey requests and complaints; studies carried out in order to improve quality and quantity of the services available in the hospital; degree of contribution to organization of social and cultural activities for the hospital personnel; disciplinary penalties to those subordinates who do not complete or disrupt given tasks; organizing meetings with participation of managers and subordinates on designated days. On the basis of findings that have been obtained, it is suggested that those dentists who work in administrative positions in health institutions should be exposed to health management training and that public relations specialists should be assigned to the institutions mentioned.