Zeytin budama atık dallarından üretilen çimentolu yonga levhaların bazı mekanik ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of selected mechanical and physical properties of cement-bonded particleboards produced from olive tree pruning residues
- Tez No: 1005219
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çimentolu yonga levha, Cement bonded particle board
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında; Zeytin ağacının budama atık işleminin çimentolu yonga levha için uygulanabilirliği alternatif bir hammadde olarak incelenmiştir. Deneysel çimentolu yonga levhaların boyutları 400 × 500 mm, kalınlığı 12 mm ve ortalama 1200 kg / m3 yoğunluğa sahiptir. Levhalar laboratuvar koşullarında kızılçam ağacı ile iki farklı oranda zeytin budama atık yongaları kullanılarak üretilmiştir. Levha özelliklerini geliştirmek için yonga çimento karışımına hızlandırıcı olarak CaCl2, KCl ve DARASET 580 ilave edilmiştir. Çimentolu yonga levhaların su alma, kalınlık şişmesi ve eğilme özellikleri uygun standart kullanılarak değerlendirilmiştir. Deney sonuçlarından elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenerek çoklu varyans analizi yapılmıştır. Aralarında anlamlı ilişki çıkan tüm değişkenlerin, kendi grupları içerisinde birbirlerine karşı en küçük farklılıklarını belirlemek için güven aralığı esas alınarak Duncan testleri uygulanmıştır. İstatistik sonuçlar üzerinde yapılan değerlendirmeler neticesinde; Zeytin budama atıklarının çimentolu yonga levha üretiminde kullanılmasında test edilen özelliklerini önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Karışımda CaCl2 kullanıldığında test edilen levhaların eğilme özellikleri azalırken, su alma ve kalınlık şişme değerlerini arttırmıştır. KCl kullanılarak üretilen levhaların eğilme direnci ve kalınlığının şişmesi, budama malzemelerinin eklenmesiyle değişmemiştir, ancak eğilme elastikiyet modülü ve su alma değerlerini önemli ölçüde gelişmiştir. Yonga çimento karışımında DARASET 580 kullanımı, eğilme özelliklerini azaltırken kalınlık şişme değerlerini arttırmıştır. Sonuçlar, zeytin ağacı budama atık işleminin çimentolu yonga levhaların imalatında alternatif bir hammadde olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the applicability of olive tree pruning residues as an alternative raw material for cement-bonded particleboard was investigated. The experimental cement-bonded particleboards were manufactured with dimensions of 400 × 500 mm, a thickness of 12 mm, and an average density of 1200 kg/m³. The boards were produced under laboratory conditions using red pine wood particles combined with olive pruning particles at two different mixing ratios. To improve the board properties, CaCl₂, KCl, and DARASET 580 were added to the wood–cement mixture as setting accelerators. The cement-bonded particleboards were evaluated in terms of water absorption, thickness swelling, and bending properties in accordance with the relevant standards. The data obtained from the experimental results were statistically analyzed using multivariate analysis of variance (ANOVA). Duncan's multiple range tests based on confidence intervals were applied to determine the minimum significant differences among all variables that showed statistically significant relationships within their respective groups. Based on the evaluation of the statistical results, olive pruning residues were found to significantly affect the tested properties when used in the production of cement-bonded particleboards. When CaCl₂ was used in the mixture, the bending properties of the boards decreased, while water absorption and thickness swelling values increased. For boards produced using KCl, the bending strength and thickness swelling were not affected by the incorporation of pruning materials; however, the modulus of elasticity in bending and water absorption values were significantly improved. The use of DARASET 580 in the wood–cement mixture resulted in a reduction in bending properties, accompanied by an increase in thickness swelling values. Overall, the results indicate that olive tree pruning residues have the potential to be used as an alternative raw material in the manufacture of cement-bonded particleboards.