Hemşirelerin kötü haber vermeye yönelik deneyimleri
Nurses' experiences in breaking bad news
  1. Tez No: 1005218
  2. Yazar: PELİNSU BİLĞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR ELÇİN BADIRGALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Kötü haberin iletilmesi, hasta bireye olumsuz algılanabilecek herhangi bir bilginin aktarılması, yalnızca hasta bireyi ve yakınlarını değil, bu bilgiyi iletmek durumunda kalan sağlık profesyonelini de duygusal açıdan etkileyen, birbirine bağlı birçok etkeni barındıran bir süreçtir (Gül vd., 2021; Rayan vd., 2022). Bu bağlamda, kötü haber verme sürecinin sağlık profesyonellerinde hangi duygusal tepkileri ortaya çıkardığını, bu deneyimin nasıl anlamlandırıldığını ve sürece karşı hangi başa çıkma stratejilerinin kullanılacağını ortaya koymak; hem profesyonel destek uygulamalarının güçlendirilmesi hem de sunulan bakımın niteliğinin iyileştirilmesi açısından önemli görülmektedir. Bu çalışma, hemşirelerin kötü haber verme deneyimlerini anlamayı ve bu deneyimleme süreci boyunca ki duygusal, iletişimsel ve profesyonel mesleki gerekliliklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, kötü haber verme deneyimine sahip hemşirelerle yürütülmüş nitel bir çalışmadır. Fenomenolojik desenle yapılandırılan bu çalışma, Ocak-Mart 2024 tarihleri arasında aktif olarak sahada çalışan, en az iki yıl mesleki deneyimi olan 21 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla, Google Meet uygulaması üzerinden yapılan derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Görüşmeler sesli ve görüntülü olarak kaydedilmiş, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda dört ana tema ve yedi alt tema belirlenmiştir. Bu ana temalar; duygusal yük ve etkileri, iletişim becerileri ve kullanılan stratejiler, aile bireylerinin tepkileri ve hemşirelerin psikolojik dayanıklılık ve başa çıkma yollarıdır. Araştırma sonuçları, hemşirelerin kötü haber verme sürecinde yoğun duygusal baskılarla karşı karşıya kaldığını, iletişimi sürdürme aşamasında farklı boyutlarda güçlükler yaşadığını ve süreci etik ikilemler eşliğinde yönetmeye çalıştıklarını ortaya koymuştur, Bu tezin, hemşirelerin kötü haber iletimine ilişkin deneyimlerinin anlaşılmasına yönelik mevcut alanyazına katkı sağladığı ve aynı zamanda konuyla ilgili ileride yürütülecek ayrıntılı nitel çalışmalara bir zemin oluşturmayı amaçladığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Delivering bad news, defined as the communication of any information that may be perceived negatively by the patient, is a multifaceted process that emotionally impacts not only the patient and their relatives but also the healthcare professional tasked with conveying this information (Gül et al., 2021; Rayan et al., 2022). In this context, identifying the emotional responses elicited in healthcare professionals during the process of breaking bad news, understanding how this experience is conceptualized, and determining the coping strategies employed are deemed essential for both strengthening professional support practices and enhancing the quality of care provided. This study aims to explore nurses' experiences of breaking bad news and to reveal their emotional, communicative, and professional requirements throughout this experiential process. The research is a qualitative study conducted with nurses who possess experience in delivering bad news. Structured with a phenomenological design, this study was carried out between January and March 2024 with 21 actively working nurses with at least two years of professional clinical experience. Data were collected through in-depth interviews conducted via the Google Meet platform, utilising an Introductory Information Form and a semi-structured interview guide. The interviews were audio and video recorded, and the obtained data were evaluated using descriptive analysis. As a result of the analysis, four main themes and seven sub-themes were identified. These main themes emerged as: emotional burden and its effects, communication skills and strategies utilised, reactions of family members, and nurses' psychological resilience and coping mechanisms. The research findings revealed that nurses face intense emotional pressure during the delivery of bad news, experience multidimensional difficulties in sustaining communication, and attempt to navigate the process amidst ethical dilemmas. It can be concluded that this thesis contributes to the existing literature on comprehending nurses' experiences regarding the communication of bad news and aims to establish a foundation for future comprehensive qualitative studies on the subject.