Oyun senaryoları ile durumsal öğretim modelinin ortaöğretim öğrencilerinin hentbol taktiksel bilgi beceri düzeyi ve oyun performanslarına etkisi
The effect of the game-scenario-based situational teaching model on high school students' handball tactical knowledge, skill level, and game performance
  1. Tez No: 1005276
  2. Yazar: İSMAİL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DEVRİLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve oyun öğretimi dersi, Physical education and play teaching course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, oyun senaryolarıyla durumsal öğretim modeli (OSDÖM) ile yürütülen 18 derslik hentbol öğretimi uygulamasının ortaöğretim öğrencilerinin taktiksel bilgi, beceri gelişimi, oyun performansları ve motivasyonları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında iki beden eğitimi öğretmeni ve iki sınıf yer almıştır. Deney grubunu oyun senaryolarıyla durumsal öğretim modeliyle ders işlenen 28 öğrenci, kontrol grubunu ise tekniğe dayalı öğretim modeliyle ders işlenen 28 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada yarı deneysel desen kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, gruplar arası ve grup içi farkların belirlenmesinde karışık ölçümler için ANOVA ve MANOVA testleri uygulanmıştır. Bulgulara göre, her iki öğretim modeliyle hentbol öğrenimi gören öğrencilerin taktiksel bilgi, beceri gelişimi ve oyun performansı son test puanları ön test puanlarına göre anlamlı düzeyde artmıştır. Bonferonni takip testleri OSDÖM gruplarının taktiksel bilgi, beceri gelişimi ve oyun performanslarının tekniğe dayalı öğretim gruplarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca durumsal ilginin ilgilenme isteği ve meydan okuma alt boyutlarında OSDÖM gruplarının tekniğe dayalı öğretim modeli gruplarına göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Algılanan yeterlilik ve egzersizde davranışsal düzenleme bulgularında gruplar arasında istatistiksel olarak fark görülmemiştir. Sonuç olarak, 18 derslik OSDÖM ile hentbol uygulamasının öğrencilerin hentbol durumsal ilgi, taktiksel bilgi, beceri gelişimi ve maç performans düzeylerini geliştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effects of an 18-lesson handball teaching program based on the Situated Game Teaching Through Set Play Model (SGTSP) on secondary school students' tactical knowledge, skill development, game performance, and motivation. The study involved four physical education teachers and two classes. There were 28 students in the GSSTM groups and 28 students in the technique-based teaching model groups. A quasi-experimental research design was employed. Data were analyzed using descriptive statistics, as well as ANOVA and MANOVA tests for mixed measures to determine the pre-test–post-test, within-group, and between-group differences. According to the findings, the post-test scores of students who learned handball through both teaching models showed a statistically significant increase in tactical knowledge, skill development, and game performance compared to their pre-test scores. Bonferroni post hoc tests indicated that the SGTSP groups achieved significantly higher levels of tactical knowledge, skill development, and game performance compared to the technique-based teaching model groups. In addition, the SGTSP groups scored higher than the technique-based groups in the situational interest subdimensions of interest/enjoyment and challenge. However, no statistically significant differences were found between the groups in perceived competence or behavioral regulation in exercise. In conclusion, it was determined that the 18-lesson handball teaching program based on the Game Scenario-Based Situational Teaching Model improved students' situational interest, tactical knowledge, skill development, and game performance levels in handball.