Biyocam Takviyesi İle Akımsız Ni Kaplamaların Özelliklerinin Geliştirilmesi
Improvement of the Properties of Electroless Ni Coatings with Bioglass Additive
- Tez No: 1005300
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞADUMAN ŞEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ABAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, Biyocam, Kaplama, Korozyon, Wear, Bioglass, Coating, Corrosion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Akımsız Ni kaplamalar; kaplanmış oldukları malzemelere yüksek aşınma ve korozyon dayanımı sağlamaktadır. Ancak, yapısı nedeni ile özellikle Ni-B kaplamalarda korozif ortamların içerdiği zararlı iyonlar altlık malzemeye ulaşmakta ve buna bağlı olarak korozyon dayanımında düşüş görülebilmektedir. Sorunun çözümünde kaplama banyosuna nano veya makro parçacık ilave edilmesi önemli avantajlar sağlayabilmektedir. Ayrıca parçacık takviyesi parçacığın özelliklerine göre aşınma dayanımı arttırıcı veya sürtünme katsayısını düşürücü etki de yapabilmektedir. Bu çalışmada Al alaşımı altlıklar üzerinde biyocam takviyeli Ni-esaslı elektrokompozit kaplamaların geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında farklı miktarlarda biyocam takviyeli ve akımsız Ni-esaslı (Ni, Ni-P ve Ni-B) matrisli kaplamaların mikroyapısal, mekanik, adezyon, korozyon ve aşınma özellikleri detayları ile incelenecek sonuçları literatüre kazandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Electroless Ni coatings provide high wear and corrosion resistance to the materials on which they are deposited. However, due to their structural characteristics, especially in Ni-B coatings, harmful ions present in corrosive environments can penetrate through the coating and reach the substrate material, which may lead to a decrease in corrosion resistance. To overcome this issue, the addition of nano- or macro-sized particles into the coating bath can offer significant advantages. Furthermore, depending on the properties of the reinforcing particles, particle reinforcement may also enhance wear resistance or reduce the coefficient of friction. In this study, it is aimed to develop bioglass-reinforced Ni-based electrocomposite coatings on aluminum alloy substrates. Within the scope of the study, the microstructural, mechanical, adhesion, corrosion, and wear properties of electroless Ni-based matrix coatings (Ni, Ni-P, and Ni-B) reinforced with different amounts of bioglass particles will be investigated in detail, and the results will contribute to the existing literature.