Pelvik inflamatuar hastalık öngörüsünde uteroservikal açı ve servikal uzunluğun etkisi
The role of uterocervical angle and cervical length in the prediction of pelvic inflammatory disease
- Tez No: 1005301
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BAHAR GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik inflamatuar hastalık, PID, uteroservikal açı, servikal uzunluk, transvajinal ultrasonografi, Pelvic inflammatory disease, PID, uterocervical angle, cervical length, transvaginal ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET PELVİK INFLAMATUAR HASTALIK ÖNGÖRÜSÜNDE UTEROSERVİKAL AÇI VE SERVİKAL UZUNLUĞUN ETKİSİ Can DEMİRDAĞ İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2026 Amaç: Bu çalışmada, pelvik inflamatuar hastalık (PID) öngörüsünde uteroservikal açı (UCA) ve servikal uzunluk (CL) ölçümlerinin etkisinin araştırılması ve PID öngörüsündeki olası değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülen prospektif, gözlemsel, analitik olgu-kontrol çalışması olarak planlandı. Çalışmaya PID tanısı alan 63 olgu ile 64 sağlıklı kontrolden oluşan toplam 127 kadın dahil edildi. Katılımcıların yaş, obstetrik özellikleri, boy, kilo, beden kitle indeksi, sigara ve alkol kullanımı, ek hastalık varlığı ve kontrasepsiyon yöntemleri kaydedildi. Tüm olgularda uteroservikal açı ve servikal uzunluk ölçümleri transvajinal ultrasonografi ile aynı araştırmacı tarafından gerçekleştirildi. İstatistiksel analizde parametrik koşullar sağlanmadığından gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenlerde ki-kare ve exact testler, korelasyon analizinde Spearman rho katsayısı ve bağımsız ilişkilerin değerlendirilmesinde lojistik regresyon analizi kullanıldı. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlılık kabul edildi. Bulgular: Vaka ve kontrol grupları arasında yaş, gravida, parite, doğum şekli, boy, kilo, beden kitle indeksi, alkol kullanımı, ek hastalık varlığı ve kontrasepsiyon yöntemleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sigara kullanımı ise vaka grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,003). Servikal uzunluk bakımından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi; vaka grubunda ortalama CL 35,77±4,72 mm, kontrol grubunda ise 35,59±3,63 mm olarak bulundu (p=0,917). Buna karşılık uteroservikal açı PID grubunda anlamlı olarak daha yüksekti; vaka grubunda ortalama UCA 137,31±17,65°, kontrol grubunda 128,73±18,69° idi (p=0,012). Korelasyon analizinde, tüm katılımcılar birlikte değerlendirildiğinde CL ile UCA arasında zayıf düzeyde negatif ilişki saptandı (rho=-0,303; p=0,001). Bu ilişki vaka grubunda daha belirgin olup orta düzeyde negatif korelasyon gösterirken (rho=-0,516; p<0,001), kontrol grubunda anlamlı değildi (p=0,432). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yüksek sigara kullanımı (≥11 adet/gün) PID varlığı ile bağımsız olarak ilişkili bulundu (adj OR=7,13; %95 GA: 2,17–23,48; p=0,001). Uteroservikal açı da PID ile bağımsız ilişki gösterdi (adj OR=1,02; %95 GA: 1,00–1,05; p=0,045). Yaş ve servikal uzunluk açısından bağımsız anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma, PID gelişiminde uteroservikal açının yüksek olmasının bağımsız bir risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir. Buna karşın servikal uzunluğun tek başına ayırt edici bir belirteç olmadığı görülmüştür. Bu ilişkinin daha büyük örneklemli, çok merkezli ve standardize ölçüm protokollerine sahip çalışmalarla doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF UTEROCERVICAL ANGLE AND CERVICAL LENGTH IN THE PREDICTION OF PELVIC INFLAMMATORY DISEASE Can DEMİRDAĞ İzmir Kâtip Çelebi University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Medical Specialization Thesis, İzmir, Türkiye, 2026 Objective: This study aimed to evaluate the role of uterocervical angle (UCA) and cervical length (CL) measurements in the prediction of pelvic inflammatory disease (PID) and to determine their potential clinical utility as sonographic markers for PID. Methods: This prospective, observational, analytical case-control study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. A total of 127 women were included, comprising 63 patients diagnosed with PID and 64 healthy controls. Demographic and clinical variables, including age, obstetric characteristics, height, weight, body mass index, smoking and alcohol consumption, comorbidities, and contraceptive methods, were recorded. Uterocervical angle and cervical length were measured in all participants by the same investigator using transvaginal ultrasonography. As the data did not meet the assumptions for parametric testing, intergroup comparisons were performed using the Mann–Whitney U test. Categorical variables were analyzed using the chi-square test and exact tests, correlation analyses were performed using Spearman's rho coefficient, and logistic regression analysis was used to assess independent associations. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: No statistically significant differences were observed between the PID and control groups with respect to age, gravidity, parity, mode of delivery, height, weight, body mass index, alcohol consumption, comorbidities, or contraceptive methods. Smoking was significantly more prevalent in the PID group (p=0.003). Cervical length did not differ significantly between the groups, with a mean CL of 35.77±4.72 mm in the PID group and 35.59±3.63 mm in the control group (p=0.917). In contrast, UCA was significantly greater in the PID group than in the control group, with mean values of 137.31±17.65° and 128.73±18.69°, respectively (p=0.012). When all participants were analyzed together, a weak negative correlation was identified between CL and UCA (rho=-0.303; p=0.001). This association was more pronounced in the PID group, where a moderate negative correlation was observed (rho=-0.516; p<0.001), whereas no significant correlation was found in the control group (p=0.432). In multivariable logistic regression analysis, heavy smoking, defined as ≥11 cigarettes per day, was independently associated with PID (adjusted OR=7.13; 95% CI: 2.17–23.48; p=0.001). UCA was also independently associated with PID (adjusted OR=1.02; 95% CI: 1.00–1.05; p=0.045). No independent significant association was observed for age or cervical length. Conclusion: The findings of this study suggest that increased uterocervical angle may be independently associated with the presence of PID and may have potential value as an adjunctive sonographic marker. In contrast, cervical length alone does not appear to provide sufficient discriminatory value. Further multicenter studies with larger sample sizes and standardized sonographic measurement protocols are warranted to validate these findings and clarify the clinical relevance of UCA in PID prediction.