Üstün zekalı/yetenekli öğrencilerin okul, okul müdürü ve kendilerine yönelik metaforik algıları
Metaphorical perceptions of gifted/talented students regarding school, school principal, and self
- Tez No: 1005349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA DULAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metaforik algı, Çocuklar-üstün yetenekli, Metaphorical image, Child-gifted
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Bilim ve Sanat Merkezleri'ne devam eden üstün yetenekli öğrencilerin okul, okul müdürü ve kendilerine ilişkin algılarını metafor üretimleri üzerinden incelemektedir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı kapsamında yürütülmüş olup katılımcıların görüş ve algılarını anlamaya yönelik olarak temel nitel araştırma deseni tercih edilmiştir. Çalışma grubunu, İstanbul ilinde yer alan, Bilim ve Sanat Merkezi'ne devam eden ve ölçüt örnekleme ile seçilen 40 öğrenci oluşturmaktadır. Veri seti, öğrencilerin üç kavrama yönelik metafor ifadelerinden elde edilmiş ve içerik analiziyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğrencilerin okulu ağırlıklı olarak öğrenme, gelişme ve keşfetme bağlamında olumlu imgelerle betimlediklerini; ancak akademik yük, kural baskısı ve mekânsal sınırlılık gibi olumsuz çağrışımların da ortaya çıktığını göstermektedir. Okul müdürüne ilişkin metaforlar, bir yandan destekleyici ve yönlendirici bir figürü, diğer yandan kuralları temsil eden otorite niteliğini yansıtmaktadır. Kendilik metaforları ise öğrencilerin çoğunlukla kendilerini güçlü ve gelişmeye açık bireyler olarak algıladıklarını; daha küçük bir grubun belirsizlik ve zorlanma duyguları ifade ettiğini göstermektedir. Bu sonuçlar, BİLSEM uygulamalarında esnek öğrenme ortamlarının güçlendirilmesinin, yöneticilerin öğrencilerle daha destekleyici iletişim kurmasının ve kendilik algısında zorlanan öğrencilere kısa süreli rehberlik desteği sunulmasının yararlı olabileceğine işaret etmektedir. Ayrıca farklı yaş grupları ve merkezleri kapsayacak yeni çalışmaların yapılmasının, bulguların genellenebilirliğini artıracağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores how students attending Science and Art Centers (BILSEM) conceptualize school, school principals, and themselves through metaphorical expressions. Designed within a qualitative research framework, the study employs a basic qualitative research design to capture students' subjective meanings and interpretations. The study group consists of 40 students enrolled in a Science and Art Center in Istanbul, selected through criterion sampling. The data were gathered through written metaphor statements produced by the participants and analyzed using content analysis. The findings indicate that students predominantly associate school with themes of learning, growth, and discovery, while also expressing certain negative connotations such as academic pressure, rule-based constraints, and spatial limitations. Metaphors related to the school principal reflect a dual perception: on the one hand, a guiding and supportive leader; on the other hand, an authority figure representing rules and control. Self-related metaphors reveal that most students perceive themselves as capable and open to development, whereas a smaller group conveys feelings of uncertainty and challenge. The results suggest that strengthening flexible learning environments within BILSEM, fostering more supportive communication between administrators and students, and providing short-term guidance support for students experiencing difficulties in self-perception may contribute positively to the educational process. Furthermore, conducting similar studies across different age groups and centers may provide broader insights and enhance the scope of understanding in this field.