Sukuk in the realm of sustainable finance: Institutionalising ESG through analytical triangulation
Sürdürülebilir finans bağlamında Sukuk: Analitik üçgenleme ile ESG'nin kurumsal yapıya entegrasyonu
- Tez No: 1005348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Finance, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz finans kurumları, Kalkınma finans kurumları, Yeşil finans, Çevre ekonomisi, İslami finans teknikleri, Interest-free finance institution, Development finance institutions, Green finance, Environmental economics, Islamic finance techniques
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, makroekonomik koşullar ile Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) faktörlerinin farklı piyasa rejimleri ve yargı alanları arasında Sukuk getirilerini nasıl etkilediğini ve paydaş beklentilerine rağmen ortalama düzeyde ESG etkilerinin neden zayıf kaldığını incelemektedir. Araştırma, heterojen kurumsal ve düzenleyici yapılara sahip ESG–Sukuk piyasalarında etik hedefler, paydaş talepleri ve fiyatlama sonuçları arasındaki boşluğu gidermeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Açıklayıcı Veri Analizi (EDA), dinamik İki Yönlü Sabit Etkiler (TWFE) modelleri, Kantil Regresyonu ve Analitik Ağ Süreci (ANP) yöntemleri kullanılmaktadır. EDA veri özelliklerini incelemekte, TWFE ve Kantil Regresyonu normal ve aşırı piyasa koşullarında getiri belirleyicilerini ortaya koymakta, ANP ise paydaş temelli ESG önceliklerini ve ülkeler arası karşılıklı bağımlılıkları belirlemektedir. ESG etkileri ülkeler arasında farklılık göstermekte olup, özellikle enflasyon başta olmak üzere makroekonomik faktörler incelenen tüm ülkelerde ortalama Sukuk getirilerinin temel belirleyicisi konumundadır. Malezya ve Birleşik Krallık, daha güçlü düzenleyici çerçevelere ve şeffaf raporlama standartlarına sahip olmaları nedeniyle, özellikle yönetişim değişkenlerinde daha yüksek ESG duyarlılığı sergilemektedir. Buna karşılık, gelişmekte olan Sukuk piyasalarında kurumsal kısıtlar ve düzensiz uygulamalar nedeniyle fiyatlama etkileri daha zayıf ve parçalıdır. ESG değişkenleri normal koşullarda sınırlı etkiye sahipken, finansal stres dönemlerinde belirgin hale gelmekte ve çevresel, sosyal ve yönetişim unsurlarının aşırı rejimlerde seçici farklılaşma mekanizmaları olarak işlev gördüğünü göstermektedir. ANP bulgularına göre yönetişim tüm ülkelerde en yüksek paydaş önceliğine sahip olup, bunu sosyal ve çevresel boyutlar izlemekte; ağırlıklar ise piyasa gelişmişliği ve düzenleyici kapasiteye bağlı olarak şekillenmektedir. Paydaş, meşruiyet, sinyalleme ve İslami Etik Finans teorileri, ülkeler arasında ESG önceliklerini, kurumsal benimsemeyi, açıklama güvenilirliğini ve etik uygulamaları açıklamaktadır. Çalışma, ihraç sonrası ESG performansından ziyade fiyatlama davranışına ve paydaş çıkarlarına odaklanmakta ve ESG niteliklerinin finansal açıdan anlamlı sinyallere dönüşebilmesi için güçlü yönetişim yapıları, açık raporlama sistemleri ve etkin düzenleyici denetimin gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Bulgular, Sukuk piyasalarında ESG'nin öneminin koşullu, rejime bağlı, ülkeye özgü ve yönetişim yapıları aracılığıyla şekillendiğini ortaya koyarak, İslami sürdürülebilir finans alanında ESG entegrasyonunun anlaşılmasına yönelik bütünleşik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study examines how macroeconomic conditions and Environmental, Social, and Governance (ESG) factors affect Sukuk yields across market regimes and jurisdictions, and why the average ESG effect is weak despite stakeholder expectations. It bridges the gap between ethical goals, stakeholder demands, and pricing outcomes in ESG–Sukuk markets, which operate under heterogeneous institutional and regulatory frameworks. The study uses EDA, dynamic Two-Way Fixed Effects (TWFE) models, Quantile Regression, and the Analytic Network Process (ANP). EDA explores data characteristics; TWFE and QR identify yield factors in normal and extreme markets; and ANP captures stakeholder-based ESG priorities and country interdependencies. ESG effects vary across jurisdictions, but macroeconomic factors, particularly inflation, drive average Sukuk yields across all examined countries. Malaysia and the UK have stronger regulatory frameworks and disclosure standards, which increase ESG sensitivity, especially in governance-related variables. Emerging and developing Sukuk markets have weaker and more fragmented pricing effects due to institutional constraints and uneven enforcement. ESG variables have little effect under normal conditions but become substantial during financial stress, suggesting that environmental, social, and governance issues are selective differentiation mechanisms in extreme regimes. Governance is the top stakeholder priority across countries, followed by social and environmental dimensions, with weights based on market development and regulatory capacity, according to ANP findings. Stakeholder theory, Legitimacy Theory, Signalling Theory, and Islamic Ethical Finance theories describe ESG priorities, institutional adoption, disclosure credibility, and ethical implementation across countries. The study emphasises pricing behaviour and stakeholder interests above post-issuance ESG performance and proposes that strong governance, clear reporting, and effective regulatory enforcement are necessary to turn ESG qualities into financially relevant signals. The findings provide an integrated framework for understanding ESG integration in Islamic sustainable finance by showing that Sukuk market ESG significance is conditional, regime-dependent, country-specific, and mediated by governance structures.