Bir kamu hastanesinde çalışan sağlık personelinin seçici yeme davranışının ve toplu beslenme hizmetinden memnuniyet durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of selective eating behavior and satisfaction with mass catering services among healthcare personnel working in a public hospital
  1. Tez No: 1005449
  2. Yazar: CANSU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Beslenme Hizmetleri, Sağlık Çalışanı, Yemek Memnuniyeti, Yetişkin Seçici Yeme, Beslenme, Eğitim ve araştırma hastaneleri, Kamu hastaneleri, Toplu yemek üretimi, Yeni yemekleri deneme korkusu, Collective Nutrition Services, Healthcare Personnel, Meal Satisfaction, Adult Picky Eating, Nutrition, Training and research hospitals, Mass food production, Food neophobia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, hastanede çalışan sağlık personelinin seçici yeme davranışlarını, toplu beslenme hizmetlerinden memnuniyet durumlarını ve bu faktörler ile sosyo-demografik özellikler, beslenme alışkanlıkları ve çalışma koşulları arasındaki ilişkileri değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Bu çalışma Aralık 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında hastanenin yemek hizmetinden yararlanan ve gönüllü olarak katılan 225 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Anket formu; sosyo-demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları, yemekhane kullanım sıklığı ve nedenleri, yemekleri beğenme/beğenmeme nedenleri, Yetişkin Seçici Yeme Ölçeği ve İş Yerinde Verilen Yemek Hizmetleri Kalite Ölçeği bölümlerinden oluşmaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi, bağımsız gruplarda t-testi, Mann-Whitney U testi, ANOVA, Kruskal-Wallis testi ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %67,1'i kadın, %66,2'i bekar, %68,4'ü lisans mezunu ve her biri %25,3 eşit oranlarla doktor ve hemşiredir. Yaş ortalaması 30,39±7,93 yıldır. Araştırmaya katılan sağlık çalışanları genel olarak genç, eğitim düzeyi yüksek ve kadın ağırlıklı popülasyondan oluşmaktadır. Katılımcıların çoğunluğu (%87,1) beslenme tarzını“omnivor”olarak tanımlamış ve %84'ü son 6 ayda yemekhanede yemek yemiştir. Erkekler kadınlara göre yemekhaneyi daha sık kullanmaktadır (p=0,030). Yemekhaneyi tercih etme nedenleri arasında ücretsiz olması (%60,4) ve yakın/ulaşılabilir olması (%41,7) öne çıkarken, tercih etmeme nedenleri arasında yemeklerin beğenilmemesi (%55,1) ve hijyenik olmaması (%48) bulunmaktadır. Özellikle et yemeklerinin tadı ve yağ oranı, tavuk yemeklerinin sıcaklığı, tatlıların tadı ve genel olarak yemeklerin temizliği eleştirilmiştir. Meyve ve yoğurt/ayran/cacıkta ise“tadı güzel”en çok belirtilen beğenme nedenidir. Cinsiyetler arasında Yetişkin Seçici Yeme Ölçeği ve alt boyut puanları açısından anlamlı fark bulunmazken, erkeklerin İş Yerinde Verilen Yemek Hizmetleri Kalite Ölçeği puanları anlamlı olarak daha yüksektir (p=0,010). Bekarlar,“farklı tatlardan kaçınma”konusunda evlilerden daha yüksek puan almıştır (p=0,005). İş Yerinde Verilen Yemek Hizmetleri Kalite Ölçeği puanları, 10 yıl ve üzeri çalışanlarda (p=0,014) yüksektir; ayrıca doktor, yardımcı sağlık ve idari personelde (p<0,05) diğer gruplara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Yaş ve BKİ gruplarına göre ölçekler ve alt boyutlar açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Sağlık çalışanlarında cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, görev türü ve çalışma süresinin seçici yeme davranışı ve yemek hizmetlerinden memnuniyet durumu üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarında eğitim düzeyi yükseldikçe seçici yeme davranışının azaldığını saptanmıştır. Erkek cinsiyet, ileri yaş ve 10 yıldan uzun çalışma süresinin yemek hizmetleri memnuniyetinde olumlu bir etkiye sahiptir. Çalışanların yemek hizmetleri memnuniyetini artırmak için yemeklerin sunumuna, hijyenine ve çeşitliliğine önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Selective Eating Behavior and Satisfaction with Mass Catering Services among Healthcare Personnel Working in a Public Hospital Aim: This study aimed to evaluate the selective eating behaviors of healthcare personnel, their satisfaction with collective nutrition services, and the relationships between these factors and socio-demographic characteristics, eating habits, and working conditions. Method: This descriptive and cross-sectional study, conducted between December 2024 and May 2025, included 225 healthcare personnel who utilized the hospital's food services and voluntarily participated. Data were collected through face-to-face interviews using a questionnaire developed by the researchers. The questionnaire consisted of sections on socio-demographic information, eating habits, frequency and reasons for using the hospital cafeteria, reasons for liking/disliking the meals, the Adult Picky Eating Questionnaire (APEQ), and the Quality of Meal Service Provided by Organization Scale (QUMPOS). Descriptive statistics, chi-square tests, independent t-tests, Mann-Whitney U tests, ANOVA, Kruskal-Wallis tests, and correlation analyses were used for data analysis. Results: Of the participants, 67.1% were female, 66.2% were single, 68.4% were university graduates, and doctors and nurses each accounted for 25.3%. The average age was 30,39±7,93 years. The majority of participants (87.1%) described their eating style as“omnivor,”and 84% had eaten in the cafeteria in the past six months. Men used the hospital cafeteria more frequently than women (p=0.030). The most commonly consumed meals were lunch (93.3%) and dinner (94.2%). Most participants (73.3%) consume breakfast. Reasons for preferring the hospital cafeteria included its being free of charge (60.4%) and its proximity/accessibility (41.7%), while reasons for not preferring it included dissatisfaction with the meals (55.1%) and lack of hygiene (48%). Criticisms were particularly directed at the taste and fat content of meat dishes, the temperature of chicken dishes, the taste of desserts, and the overall cleanliness of the meals. Fruits and yogurt/ayran/cacık were most frequently praised for their good taste. No significant differences were found between genders in APEQ and its sub-dimension scores, while men had significantly higher QUMPOS scores than women (p=0.010). Single participants scored significantly higher than married participants in the“avoidance of different tastes”sub-dimension (p=0.005). Middle school-high school graduates had significantly higher APEQ and food variety scores compared to other education groups (p<0.05). Doctors, auxiliary healthcare personnel, and administrative staff had significantly higher QUMPOS scores than nurses and technicians/technologists (p<0.05). Participants with 10 or more years of work experience had significantly higher QUMPOS scores than other groups (p=0.014). No significant differences were found between age and BMI groups in terms of APEQ, QUMPOS, and their sub-dimension scores. Conclusion: The study revealed that gender, marital status, educational level, profession, and years of work experience have varying effects on eating behaviors and satisfaction. Higher educational levels were associated with reduced picky eating behaviors. Additionally, male gender, older age, and more than 10 years of service were positively associated with satisfaction with food services. To enhance employees' satisfaction, particular attention should be given to the meals' presentation, hygiene, and diversify menus.