Deprem ilişkili amputasyonu olan çocukların mobilite, fonksiyonel durum ve denge parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mobility, functional status and balance in children with earthquake-related amputations
- Tez No: 1005450
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BAŞARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Çocuk, Amputasyon, Denge, Mobilite, Yaşam kalitesi, Earthquake, Child, Amputation, Balance, Mobility, Quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Deprem İlişkili Amputasyonu Olan Çocukların Mobilite, Fonksiyonel Durum ve Denge Parametrelerinin Değerlendirilmesi Amaç: Deprem ilişkili amputasyon nedeniyle protez kullanan çocuklarda mobilite, fonksiyonel durum ve denge parametrelerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı çocuklarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 11.11.2024-11.11.2025 tarihleri arasında 30 ampute çocuk ve 32 sağlıklı kontrolün fonksiyonel performans testleri (Altı Dakika Yürüme Testi-6DYT, Tek Ayak Üstünde Durma Testi, Pediatrik Denge Ölçeği-PDÖ), denge parametreleri (Biodex Denge Sistemi-BDS ile statik denge, dinamik denge, düşme riski) ve yaşam kaliteleri (Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği-ÇİYKÖ) değerlendirildi. Ampute çocuklara ayrıca Ampute Mobilite Ölçeği (AMP), Çocuk Amputelerde Fonksiyonel Durum Belirleme Testi (CAPP-FSI) ve Trinity Amputasyon ve Protez Deneyim Ölçeği (TAPES) uygulandı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler açısından fark yoktu. Sağlıklı kontrollere göre ampute grubun fonksiyonel performans sonuçları daha düşüktü (p<0,01). BDS ile değerlendirmede; statik testlerde Genel Stabilite ve Salınım İndeksleri, Medio-Lateral Stabilite ve Salınım İndeksleri (p<0,01), dinamik testlerde Medio-Lateral Stabilite ve Salınım İndeksleri (p<0,05), düşme riski testinde ise tüm skorlar (p≤0,01) ampute grupta daha kötüydü. Yaşam kalitesinin fiziksel-sosyal işlevsellik boyutları daha düşüktü (p<0,001). Alt ekstremite amputasyonlu çocuklarda yaşam kalitesi boyutlarının birçoğu ile TAPES, fiziksel-sosyal işlevsellikle fonksiyonel performans, dinamik denge ile fonksiyonel testler arasında korelasyonlar saptandı; Antero-Posterior Salınım İndeksi ile 6DYT arasındaki ilişki iyi düzeydeydi (r=-0,669, p<0,001). Regresyon analizinde; TAPES-Atletik Aktivite Kısıtlaması'ndaki her 1 birim artış yaşam kalitesi puanını 3,11 birim, AMP ve yaş ise Statik Genel Stabilite İndeksi'ni sırasıyla 0,83 ve 0,53 birim azaltmıştır. Sonuç: Ampute çocukların fonksiyonel performansları ve yaşam kaliteleri daha düşük, statik-dinamik dengeleri (özellikle medio-lateral) zayıf ve düşme riskleri artmıştır. Bulgularımız denge eğitiminin rehabilitasyona entegrasyonunun fonksiyonel performansın yanı sıra yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde de önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Mobility, Functional Status and Balance in Children with Earthquake-Related Amputations Objective: To evaluate mobility, functional status, and balance in child amputees using prostheses due to earthquake-related amputation and compare them with healthy children. Materials and Methods: Between 11.11.2024 and 11.11.2025, 30 child amputees and 32 healthy controls were assessed for functional performance (Six Minute Walk Test-6MWT, Single Leg Raise Test, Pediatric Balance Scale-PBS), balance (static, dynamic balance and fall risk using Biodex Balance System-BBS), and quality of life (QoL) (Pediatric Quality of Life Inventory-PedsQL). Amputee Mobility Predictor (AMP), Child Amputee Prosthetics Project-Functional Status Inventory (CAPP-FSI), and Trinity Amputation and Prosthesis Experience Scales (TAPES) were administered to amputees. Results: No significant demographic differences existed between the groups. Amputees showed lower functional performance than healthy controls (p<0.01). BBS assessments revealed significantly poorer scores in amputees for static tests (Overall Stability and Sway Index, Medial-Lateral Stability and Sway Index, p<0.01), dynamic tests (Medial-Lateral Stability and Sway Index; p<0.05), and fall risk scores (p≤0.01). Physical-social functioning domains of QoL were lower (p<0.001). Correlations were found between QoL dimensions and TAPES, physical-social functioning and functional performance, dynamic balance and functional tests; Anterior-Posterior Sway Index correlated well with 6MWT (r=-0.669, p<0.001). Regression analysis showed each 1-unit increase in TAPES-Athletic Activity Restriction decreased quality of life by 3.11 points, while AMP and age reduced Static Overall Stability Index by 0.83 and 0.53 units, respectively. Conclusion: Child amputees demonstrate lower functional performance and QoL, impaired static-dynamic balance (particularly medio-lateral instability) and increased fall risk. Integration of balance training into rehabilitation is crucial for improving functional performance and QoL.