DESIGNING THE AUTONOMOUS AND SUSTAINABLE SMART UNIVERSITY:A MANAGEMENT PERSPECTIVE ON AI INTEGRATION IN HIGHER EDUCATION
OTONOM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR AKILLI ÜNİVERSİTENİN TASARIMI:YÜKSEK ÖĞRETİMDE YAPAY ZEKA ENTEGRASYONUNA YÖNETİMSEL BİR BAKIŞ
- Tez No: 1005459
- Danışmanlar: PROF. DR. RİMANTAS STAšYS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme yönetimi, Business management
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Klaıpeda Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, neredeyse otonom ve sürdürülebilir akıllı üniversitelerin geliştirilmesinde yapay zekâ (YZ) teknolojilerinin yönetimsel temellerini ve uygulama dinamiklerini inceliyor. Araştırmanın temel amacı, yükseköğretim kurumlarında YZ odaklı dönüşümün stratejik, işlevsel ve teknolojik boyutlarını entegre eden Otonom ve Sürdürülebilir Akıllı Üniversite (ASSU) Modeli olarak adlandırılan kapsamlı bir yönetim modeli tasarlamaktır. Karmaşıklık teorisi, açık sistemler teorisi ve algoritmik yönetime dayanan tez, gelişmiş YZ uygulamalarının kurumsal karar alma, pedagojik yenilik ve idari otomasyonu nasıl geliştirebileceğini araştırıyor. Bibliometrik analiz, sistematik literatür taraması ve uluslararası akademik tartışma ve panellerden elde edilen uzman görüşlerini birleştiren nitel, çok yöntemli bir araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Bu bulgular, akıllı üniversite tasarımının stratejik, işlevsel, teknolojik ve uyarlanabilir boyutlarını entegre eden çok katmanlı bir kavramsal mimariyi ortaya koymaktadır. Bu çerçeve, kurumsal liderlerin, politika yapıcıların ve akademik tasarımcıların 21. yüzyıl yükseköğretiminin karmaşık karşılıklı bağımlılıklarını daha iyi anlamalarına olanak tanıyan kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır. Yapay zeka yetenekleri gelişmeye devam ettikçe, bu tür entegre çerçevelerin önemi de artacak ve üniversitelerin uzun vadeli uyarlanabilirliğini, sürdürülebilirliğini ve geleceğe hazır olmasını sağlamak için öngörücü yönetişim, disiplinlerarası işbirliği ve sürekli kurumsal öğrenmenin gerekliliğini vurgulayacaktır.
Özet (Çeviri)
This mater's thesis explores the managerial foundations and implementation dynamic of Artificial Intelligence (AI) technologies in the development of nearly autonomous and sustainable smart university. The primary aim of the research is to design a comprehensive management model reffered to as the Autonomous and Sustainable Smart University (ASSU) Model which integrates strategic, functional and technological dimensiton of AI-driven transformation within higher education institutuions. Grounded in complexity theory, open systems theory, and algorithmic management, the thesis investigates how advanced AI applications can enhance institutional decisionmaking, pedagogical innovation and administrative automation. A qualitative, multi-method research approach was adopted combining bibliometric analysis, systematic literature review and expert insights from international academic discussion and panels. The findings reveal a multi-layered conceptual architecture that integrates the strategic, functional, technological and adaptive dimensions of smart university design. This framework offers a comprehensive lens through which institutional leaders, policymakers and academic designers can better understand the complex interdepencies of 21st century higher education. As AI capabilities continue to evolve, the relevance of such integrated frameworks will only grow, underscoring the need for anticipatory governance, interdisciplinary collaboration and continuous organizational learning to ensure the long-term adaptability, sustainability and future-readiness of universities