The academic and social experiences of femaleinternational university students in Türki̇ye
Türkiye'deki uluslararası kadın üniversite öğrencilerinin akademik ve sosyal deneyimleri
- Tez No: 1005460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ÇAKIROĞLU ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Eğitim ve Öğretim, Sociology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, International migration
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ted Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası kadın üniversite öğrencilerinin Türkiye'deki deneyimlerini, akademik ve sosyal zorluklarına ve başarılarına odaklanarak incelemektedir. Nitel yönteme dayanan bu araştırma, bu öğrencilerin seslerini yakalayarak, Türkiye'de eğitim görme motivasyonlarını, mevcut destek sistemlerini ve eğitim ortamında ve sosyal ortamda karşılaştıkları engelleri incelemektedir. Temel temalar arasında akademik entegrasyon, sosyal ağlar, cinsiyete dayali deneyimler ve gelecek yönelimleri yer almakta ve bu faktörlerin genel deneyimlerini nasıl etkilediği vurgulanmaktadır. Bulgular, birçok öğrencinin dil engelleri ve kültürel farklılıklar gibi zorluklarla karşılaşmasına rağmen, akademik başarılarına ve kişisel kimlik gelişimlerine katkıda bulunan zengin bir kültürel değişim ve topluluk desteğinden de yararlandıklarını ortaya koymaktadır. Çalışma, bu kadınların benzersiz deneyimlerini anlamanın önemini vurgulamaktadır, çünkü onların bakış açıları, uluslararası öğrencilere desteği artırmak için Türkiye'deki üniversitelerin politikalarını ve uygulamalarını bilgilendirebilir. Sonuç olarak, bu araştırma küreselleşme ve eğitim üzerine daha geniş bir söyleme katkıda bulunmakta ve yabancı bir bağlamda kimlik, akademik yaşam ve gelecek beklentilerinin kesişim noktasına ışık tutmaktadır. Elde edilen bilgiler, Türkiye'deki uluslararası kadın öğrenciler için daha kapsayıcı ve destekleyici bir ortamın oluşturulmasını, akademik başarılarının ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the experiences of female international university students in Türkiye, focusing on their academic and social challenges and successes. Based on qualitative method, the research captures the voices of these students, exploring their motivations for studying in Türkiye, the support systems available, and the educational and social barriers they face. Key themes include academic integration, social networks, gendered experiences, and future orientations, highlighting how these factors influence the students' overall experiences. The findings reveal that while many students encounter challenges such as language barriers and cultural differences, they also benefit from rich cultural exchange and community support, which contribute to their academic achievements and personal identity development. The study emphasizes the importance of understanding the experiences of these women, as their perspectives can inform policies and practices within universities in Türkiye to enhance the support for international students. Ultimately, this research contributes to the broader discourse on globalization and education, shedding light on the intersection of gender, identity, academic life, and future aspirations in a foreign context. The insights gained may help in promoting a more inclusive and supportive environment for female international university students in Türkiye, fostering their academic success and personal growth.