Başüstü sporcularda kinetik zincir kaynaklı risk faktörlerinin temassız üst kadran yaralanmalarının etiyolojisindeki rolünün çok yönlü incelenmesi
A multifaceted investigation of the role of kinetic chain–related risk factors in the etiology of non-contact upper quadrant injuries in overhead athletes
  1. Tez No: 1005458
  2. Yazar: BAYRAM BİLGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İREM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcu sağlığı, kinetik zincir, temassız üst ekstremite yaralanmaları, postural dizilim, performans testleri, Sports health, kinetic chain, non-contact upper extremity injuries, postural alignment, performance tests
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporda Fizyoterapi ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, başüstü sporcularda kinetik zincir dizilimi bağlamında yaralanmaya neden olabileceği düşünülen risk faktörleri ile temassız üst ekstremite yaralanmaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma prospektif kohort tasarımında yürütülmüş olup, hentbol ve voleybol branşlarında yer alan toplam 143 başüstü sporcu (86 kadın, 57 erkek) bir yıl boyunca takip edildi. Katılımcıların sezon öncesinde alt ekstremite ve omurga statik postürü, alt ekstremite denge ve nöromüsküler kontrolü, kalça ve omuz rotasyonel eklem hareket açıklıkları, skapular diskinezi ve üst ekstremite fonksiyonel performansı değerlendirildi. Temassız yaralanma riskini öngörmek amacıyla, bilateral ve unilateral değişkenleri içeren iki ayrı çok değişkenli lojistik regresyon modeli oluşturuldu. Takip süresince sporcuların %31,5'inde en az bir üst ekstremite yaralanması görüldü ve yaralanmaların %73,3'ünü temassız yaralanmalar oluşturdu. Yaralanmalar en sık omuz bölgesinde (%51,1) ve kas yaralanmaları şeklinde (%42,2) rapor edildi. Bilateral modelde haftalık toplam antrenman süresindeki artışın temassız üst ekstremite yaralanma riskini arttırırken (OR=1,20), üst ekstremite kapalı kinetik zincir testi (ÜEKKZT) skoru (OR=0,86) ve tek ayak üzerinde çömelme testi (TAÜÇT) performansındaki artışın (OR=0,08) temassız üst ekstremite yaralanma riskinde azalma ile ilişkili olduğu bulundu. Unilateral modelde ise kadın cinsiyet, yaralanma riskini artıran faktör olarak öne çıkarken (OR=0,02), omuz eksternal rotasyon (OR=0,94) ve internal rotasyon (OR=0,93) eklem hareket açıklıklarındaki artışın temassız üst ekstermite yaralanma riskinde azalma ile ilişkili olduğu bulundu. Çalışma sonuçları, ÜEKKZT, TAÜÇT, omuz rotasyonel EHA değerlendirmesi, cinsiyet ve haftalık toplam antrenman süresi parametrelerinin sezon öncesi test bataryalarında yer almasının, temassız üst ekstremite yaralanma riskini öngörülmesini ve önlenilmesine yönelik stratejilerin etkinliğini artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between risk factors that are considered to potentially contribute to injury within the context of kinetic chain alignment and non-contact upper extremity injuries in overhead athletes. The study was conducted using a prospective cohort design, and a total of 143 overhead athletes (86 females, 57 males) competing in handball and volleyball were followed for one year. Preseason assessments included posture, lower extremity balance/neuromuscular control, hip and shoulder rotational ROM, scapular dyskinesis, and upper extremity performance. To predict the risk of non-contact injuries, two separate multivariable logistic regression models incorporating bilateral and unilateral variables were constructed. During the follow-up period, 31.5% of the athletes sustained at least one upper extremity injury, and 73.3% of these injuries were non-contact in nature. Injuries were most frequently observed in the shoulder region (51.1%), and the most common injury type was muscle injuries (42.2%). In the bilateral model, an increase in weekly total training duration was associated with an increased risk of non-contact injury (OR = 1.20), whereas higher scores on the Upper Extremity Closed Kinetic Chain Test (UECKCT) (OR = 0.86) and better performance on the Single-Leg Squat Test (SLST) (OR=0,08) were associated with a significant reduction in injury risk. In the unilateral model, female sex emerged as a factor associated with an increased risk of non-contact injury (OR = 0.02), whereas increases in shoulder external rotation (OR = 0.94) and internal rotation (OR = 0.93) ROM were associated with a decreased risk of non-contact injury. Study results suggest that kinetic chain–based preseason screening battery comprising the UECKCT, SLST, rotational shoulder TROM assessment, gender and weekly training duration may improve injury risk prediction and prevention of non-contact upper extremity injuries.