Kişilik özellikleri ve duygusal yeme arasındaki ilişkide kaygının aracı rolü
The mediating role of anxiety in the relationship between personality traits and emotional eating
  1. Tez No: 1005461
  2. Yazar: BEYZA CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Duygusal yeme, Klinik psikoloji, İnsan psikolojisi, Five factor personality model, Emotional eating, Clinical psychology, Human psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, büyük beşli kişilik özellikleri ile duygusal yeme arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide kaygının aracı rolünü araştırmaktır. Bu doğrultuda, kolayda ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılarak, araştırmaya 18-45 yaş aralığındaki 399 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Hızlı Büyük Beşli Kişilik Ölçeği, Duygusal Yeme Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeğinden oluşan online bir anket sunulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, büyük beşli kişilik özelliklerinden sorumluluk ve duygusal dengenin duygusal yeme ile negatif yönlü ve anlamlı bir korelasyon gösterdiğini, duygusal yeme ile kaygı arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğunu, kişilik özelliklerinden duygusal denge ile kaygı arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Buna ek olarak yol analizi, büyük beşli kişilik özellikleri ile duygusal yeme arasındaki ilişkide kişilik özelliklerinden dışadönüklük ve uyumlulukta kaygının tam aracılık rolü, duygusal dengede ise kısmi aracılık rolü olduğunu, sorumluluk ve deneyime açıklık değişkenleri için ise aracılık etkisinin olmadığını ve etkilerin doğrudan gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Bulguların yeni araştırmalara kapı aralayacağı ve klinik uygulama alanına katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the relationship between Big Five personality traits and emotional eating, and the mediating role of anxiety in this relationship. To this end, 399 participants aged 18-45 were included in the study using convenience and snowball sampling methods. Participants were given an online questionnaire consisting of a Personal Information Form, the Rapid Big Five Personality Scale, the Emotional Eating Scale, and the Beck Anxiety Scale. The results of the study show that conscientiousness and emotional stability, among the Big Five personality traits, have a negative and significant correlation with emotional eating; there is a positive and significant relationship between emotional eating and anxiety; and there is a negative and significant relationship between emotional stability and anxiety. In addition, path analysis reveals that in the relationship between Big Five personality traits and emotional eating, anxiety plays a full mediating role for extraversion and agreeableness, a partial mediating role for emotional stability, and no mediating effect for conscientiousness and openness to experience; the effects are direct for these variables. It is hoped that the findings will open doors for new research and contribute to the field of clinical practice.