Anca ilişkili vaskülit hastalarında Testican-2 ile eGFR ve hastalık aktivitesi arasındaki ilişki
- Tez No: 1005478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BARUTÇU ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Romatoloji, Nephrology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Testican-2, ANCA ilişkili vaskülit, BVAS-3, biyobelirteç, ANCA, Biyobelirteçler, Böbrek-glomerulus, Glomerüler filtrasyon, Vaskülit, İmmünite-aktif, Testican-2, ANCA-associated vasculitis, BVAS-3, biomarker, ANCA, Biomarkers, Kidney-glomerulus, Glomerular filtration, Vasculitis, Immunity-active
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: ANCA ilişkili vaskülitlerde (AAV) renal tutulum hastalık morbiditesi ve uzun dönem prognozunun en önemli belirleyicilerinden biridir. Güncel tedavilere rağmen hastalarda relaps gelişebilmekte ve hastalık aktivitesinin güvenilir şekilde izlenmesi klinik yönetim açısından önem taşımaktadır. Ancak CRP, ESR ve ANCA titreleri gibi yaygın kullanılan laboratuvar belirteçleri hastalık aktivitesi ile her zaman paralellik göstermemekte ve AAV'de hastalık aktivitesini güvenilir şekilde yansıtan rutin kullanıma girmiş bir biyobelirteç bulunmamaktadır. Renal biyopsi tanı ve hastalık aktivitesinin değerlendirilmesinde altın standart yöntem olmakla birlikte invaziv bir girişim olması nedeniyle klinik kullanımda bazı sınırlılıklar taşımaktadır. Bu çalışmada AAV hastalarında serum ve idrar Testican-2 düzeylerinin böbrek fonksiyonu, renal tutulum ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi değerlendirilerek Testican- 2'nin non-invaziv bir biyobelirteç olarak potansiyel rolünün araştırılması amaçlandı. YÖNTEM: Bu kesitsel çalışmaya Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde takip edilen 29 renal tutulumu olmayan AAV (nrAAV), 45 renal tutulumlu AAV (rAAV), 33 kronik böbrek hastalığı (KBH) hastası ve 38 kontrol bireyi dahil edildi. Katılımcıların serum ve idrar örneklerinde Testican-2 düzeyleri ELISA yöntemi kullanılarak ölçüldü. Böbrek fonksiyonu serum kreatinin düzeyine dayalı CKD-EPI formülü ile hesaplanan eGFR ile değerlendirildi. AAV hastalarında hastalık aktivitesi BVAS-3 skoru ile değerlendirildi; ayrıca proteinüri, başlangıç ANCA titreleri, klinik veriler ve immünsupresif tedavi öyküsü kaydedildi. Renal biyopsi yapılan hastalarda histopatolojik bulgular değerlendirildi. Elde edilen veriler değişkenlerin dağılımına uygun olarak parametrik ve non-parametrik testler, korelasyon analizleri ve çok değişkenli regresyon analizleri kullanılarak analiz edildi. BULGULAR: Serum Testican-2 düzeyleri dört grup arasında anlamlı farklılık gösterdi (p=0.002). Post-hoc analizde bu farklılığın kontrol grubu ile nrAAV, rAAV ve KBH grupları arasındaki farktan kaynaklandığı ve serum Testican-2 düzeylerinin vi kontrol grubunda diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p<0.001). AAV hastalarında aktif hastalığı olan hastalarda serum Testican-2 düzeyleri remisyon dönemindeki hastalara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.001). Serum Testican-2 düzeyleri yaş ile negatif (r=−0.375, p<0.001), aktif hastalık varlığı (r=0.397, p=0.023), BVAS-3 skoru (r=0.351, p=0.002) ve eGFR (r=0.287, p=0.013) ile pozitif korelasyon gösterdi. Ayrıca renal biyopsi yapılan hastalarda serum Testican-2 düzeyleri ile global sklerotik glomerül yüzdesi arasında negatif korelasyon bulundu (r=−0.463, p=0.023). Çoklu regresyon analizinde serum Testican-2 düzeyleri ile BVAS-3 skorunun (β=0.444, p=0.003) pozitif yönde, yaşın ise negatif yönde (β=- 0.398, p=0.003) bağımsız ilişkili olduğu saptandı. BVAS-3'ün bağımlı değişken olarak değerlendirildiği çok değişkenli analizde ise serum Testican- 2 düzeylerinin BVAS-3 ile bağımsız olarak ilişkili olduğu görüldü (β=0.164, p=0.037). ROC analizinde serum Testican-2 düzeyinin aktif hastalığı ayırt etme performansı incelendiğinde 764 pg/ml cut-off değerinin aktif hastalığı %82 duyarlılık ve %75 özgüllük ile öngördüğü saptandı. (AUC = 0.823, 95% CI: 0.706–0.940, p=0.001). İdrar Testican-2 düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. Aktif hastalarda ise sayısal olarak daha yüksek bulunmakla birlikte bu fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (p=0.068). SONUÇ: Serum Testican-2 düzeylerinin BVAS-3 skoru ile korelasyon göstermesi ve çok değişkenli analizde BVAS-3 ile bağımsız ilişki göstermesi, Testican-2'nin AAV'de hastalık aktivitesinin değerlendirilmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca ROC analizinde elde edilen sonuçlar, Testican-2'nin aktif hastalığı ayırt etmede iyi düzeyde performans gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Testican-2'nin AAV'deki klinik rolünün ve biyolojik mekanizmalarının daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Renal involvement is one of the major determinants of morbidity and long- term prognosis in ANCA-associated vasculitis (AAV). However, commonly used laboratory markers such as C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), and ANCA titers do not always correlate with disease activity, and a reliable biomarker reflecting disease activity in AAV is still lacking. Although renal biopsy remains the gold standard for diagnosis and evaluation of disease activity, its invasive nature limits its routine use. This study aimed to investigate the potential role of Testican-2 as a non-invasive biomarker by evaluating the association between serum and urinary Testican-2 levels and renal function, renal involvement, and disease activity in patients with AAV. Methods: This cross-sectional study included 29 patients with non-renal AAV, 45 patients with renal AAV, 33 patients with chronic kidney disease (CKD), and 38 control subjects. Serum and urinary Testican-2 levels were measured using ELISA. Renal function was assessed by estimated glomerular filtration rate (eGFR) calculated using the CKD-EPI formula. Disease activity in AAV patients was evaluated using the Birmingham Vasculitis Activity Score version 3 (BVAS-3). Proteinuria, baseline ANCA titers, clinical data, immunosuppressive treatment history, and renal biopsy findings were also recorded. Statistical analyses included correlation and multivariate regression analyses. Results: Serum Testican-2 levels differed significantly among the four groups (p=0.002). Post-hoc analysis demonstrated that this difference was driven by the comparisons between the control group and the nrAAV, rAAV, and CKD groups, with significantly higher serum Testican-2 levels observed in the control group compared with the other groups (p<0.001). Among patients with AAV, serum Testican-2 levels were significantly higher in those with active disease compared with patients in remission (p<0.001). Serum Testican-2 levels showed a negative correlation with age viii (r=−0.375, p<0.001) and positive correlations with the presence of active disease (r=0.397, p=0.023), BVAS-3 score (r=0.351, p=0.002), and eGFR (r=0.287, p=0.013). In addition, among patients who underwent renal biopsy, serum Testican-2 levels were negatively correlated with the percentage of globally sclerotic glomeruli (r=−0.463, p=0.023). In the multiple regression analysis, serum Testican-2 levels were independently associated with BVAS-3 score in a positive direction (β=0.444, p=0.003) and with age in a negative direction (β=−0.398, p=0.003). In the multivariate regression analysis where BVAS-3 was evaluated as the dependent variable, serum Testican-2 levels were also independently associated with BVAS-3 (β=0.164, p=0.037). ROC analysis evaluating the discriminatory performance of serum Testican- 2 for active disease showed that a cut-off value of 764 pg/mL predicted active disease with 82% sensitivity and 75% specificity (AUC=0.823, 95% CI: 0.706–0.940, p=0.001). Urinary Testican-2 levels did not differ significantly between the study groups. Although numerically higher in patients with active disease, this difference did not reach statistical significance (p=0.068). Conclusion: The correlation between Testican-2 levels and BVAS-3 score, together with their independent association with BVAS-3 in multivariate analysis, suggests that Testican-2 may serve as a potential biomarker for assessing disease activity in AAV. Moreover, ROC analysis demonstrated that serum Testican-2 shows good performance in distinguishing active disease. Further prospective studies with larger sample sizes are needed to better elucidate the clinical role and biological mechanisms of Testican-2 in AAV.