Gümüş nanopartikülü ve gümüş nitratın glutatyon s-transferaz aktivitesine etkisi
The effect of silver nanoparticles and silver nitrate on glutathione s-transferase activity
- Tez No: 1005492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gümüş nanopartiküller, Gümüş nitrat, Nanopartiküller, Silver nanoparticles, Silver nitrate, Nanoparticles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Glutatyon S-transferaz (GST), ksenobiyotiklerin ve oksidatif stres sonucu oluşan toksik bileşiklerin detoksifikasyonunda rol oynayan önemli bir antioksidan enzimdir. Günümüzde gümüş nanopartikülleri ve gümüş nitrat, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle tıbbi, endüstriyel ve tüketici ürünlerinde yaygın olarak kullanılmakta ve bu bileşiklerin çevresel ve biyolojik sistemlere maruziyeti giderek artmaktadır. Bu durum, söz konusu bileşiklerin biyolojik etkilerinin araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, gümüş nanopartikülleri ve gümüş nitratın glutatyon S-transferaz enzim aktivitesi üzerindeki etkileri in vitro koşullarda incelenmiştir. GST aktivitesi, farklı derişimlerde (0–400 ppm) gümüş nanopartikülü ve gümüş nitrat varlığında spektrofotometrik yöntemle belirlenmiştir. Ayrıca, her iki bileşiğin GST üzerindeki %50 inhibitör derişimleri (IC₅₀) hesaplanmış ve inhibisyon türleri Lineweaver–Burk grafikleri kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, gümüş nanopartikülleri ve gümüş nitrat, GST enzim aktivitesini derişime bağlı olarak istatistiksel olarak anlamlı biçimde azaltmıştır (P < 0,05). Gümüş nanopartikülleri için IC₅₀ değeri 253 ppm (2,35 × 10⁻³ M), gümüş nitrat için ise 232 ppm (1,37 × 10⁻³ M) olarak hesaplanmıştır. Kinetik analizler sonucunda, her iki bileşiğin de GST enzimini yarışmasız (non-kompetitif) inhibisyon mekanizmasıyla inhibe ettiği belirlenmiştir. Gümüş nanopartikülleri için hesaplanan Ki değerinin, gümüş nitrata göre daha düşük olması, nanopartikül formunun GST'ye olan ilgisinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, gümüş nanopartikülleri ve gümüş nitratın GST aktivitesini inhibe etmesi, bu bileşiklerin detoksifikasyon ve antioksidan savunma mekanizmaları üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular, gümüş bileşiklerinin biyolojik sistemlerdeki potansiyel toksik etkilerinin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Glutathione S-transferase (GST) is an important antioxidant enzyme that plays a role in the detoxification of xenobiotics and toxic compounds formed as a result of oxidative stress. Nowadays, silver nanoparticles and silver nitrate are widely used in medical, industrial and consumer products due to their antimicrobial properties, and exposure to these compounds in environmental and biological systems is increasing. This situation necessitates research into the biological effects of these compounds. In this study, the effects of silver nanoparticles and silver nitrate on glutathione S-transferase enzyme activity were investigated under in vitro conditions. GST activity was determined spectrophotometrically in the presence of silver nanoparticles and silver nitrate at different concentrations (0–400 ppm). Furthermore, the 50% inhibitory concentrations (IC₅₀) of both compounds on GST were calculated, and the inhibition types were determined using Lineweaver–Burk plots. According to the results obtained, silver nanoparticles and silver nitrate statistically significantly reduced GST enzyme activity in a concentration-dependent manner (P < 0.05). The IC₅₀ value for silver nanoparticles was calculated as 253 ppm (2.35 × 10⁻³ M), and for silver nitrate as 232 ppm (1.37 × 10⁻³ M). Kinetic analyses revealed that both compounds inhibited the GST enzyme via a non-competitive inhibition mechanism. The lower calculated Ki value for silver nanoparticles compared to silver nitrate indicates that the nanoparticle form has a higher affinity for GST. In conclusion, the inhibition of GST activity by silver nanoparticles and silver nitrate suggests that these compounds may have adverse effects on detoxification and antioxidant defence mechanisms. These findings are important for evaluating the potential toxic effects of silver compounds in biological systems.