Eklemeli ve eksiltmeli üretim yöntemleri ile üretilen endokuron restorasyonların termomekanik yaşlandırma sonrası aşınma ve kırılma dayanımının incelenmesi
Evaluation of wear and fracture resistance of endocrown restorations fabricated by additive and subtractive manufacturing techniques after thermomechanical aging
  1. Tez No: 1005500
  2. Yazar: RABİA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma dayanımı, Eklemeli yöntem, Eksiltmeli yöntem Endokuron, Kırılma dayanımı, Additive manufacturing, Endocrown, Fracture strength, Subtractive manufacturing, Wear resistance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, eksiltmeli ve eklemeli üretim yöntemleriyle elde edilen endokuron restorasyonların, termomekanik yaşlandırma sonrası aşınma ve kırılma dayanımı açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 48 adet çekilmiş mandibular 1. molar diş kullanılarak tüm örneklerde standart endokuron kavite preparasyonları hazırlanmıştır. Eksiltmeli ve eklemeli yöntem ile üretilen restorasyonlar rezin siman ile simante edilmiş ve örneklere yaklaşık 5 yıllık klinik kullanımı taklit eden termomekanik yaşlandırma protokolü (Esetron Smart Chewing Simulatör) uygulanmıştır. Aşınma dayanımı, referans ve test yüzeylerinin üç boyutlu verileri ile best-fit çakıştırma yöntemi kullanılarak hacim kaybı ve aşınma derinliği parametreleri üzerinden analiz edilmiştir (Geomagic Control X). Örneklerin kırılma dayanımı, evrensel test cihazı (MTS FXSA 105A) kullanılarak iki eksenli kırılma dayanım testi ile ölçülmüş ve kırılma sonrası kırılma tipleri kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde gruplar arası karşılaştırmalar için ANOVA ve Post Hoc Bonferroni testi kullanılmış; aşınma parametreleri ile kırılma dayanımı arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiş ve aşınma parametrelerinin kırılma dayanımı üzerindeki etkisi Enter çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılarak incelenmiştir (α=0.05). Bulgular: Elde edilen verilere göre en yüksek aşınma dayanımı değerleri VarseoSmile TriniQ 3B baskı endokuronlarda görülürken en düşük değerler hibrit seramik Cerasmart270 endokuronlarda görülmüştür. En yüksek kırılma dayanımı değerleri ise cam seramik IPS e.max endokuronlarda (5824.48N) ve en düşük değerler Permanent Crown 3B baskı endokuronlarda (1608.43N) görülmüştür. Kırılma dayanımı ile hacim kaybı ve aşınma derinliği arasında pozitif yönde orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (ρ =0.525, ρ =0.630, p<0.001). Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, endokuron restorasyonların mekanik performansının kullanılan üretim tekniği ve materyale bağlı olarak farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Eklemeli üretim yöntemiyle elde edilen restorasyonlar aşınma dayanımı açısından daha avantajlı bir performans sergilerken, eksiltmeli üretim yöntemiyle üretilen materyaller kırılma dayanımı bakımından daha yüksek değerler göstermiştir. Bununla birlikte, kırılma dayanımındaki artışa paralel olarak gözlenen kırık tiplerinin daha çok onarılamaz nitelikte olması, bu restorasyonların tamir edilebilirliğini sınırlamıştır. 3B baskı reçine ile üretilen endokuron restorasyonlarda farklı üretim teknolojileri ve post polimerizasyon protokolleri uygulanmış olmasına rağmen, gruplar arasında mekanik özellikler açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bu bulgu, söz konusu restorasyonların klinik kullanım açısından benzer mekanik yeterlilikler sergilediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comparatively evaluate the wear resistance and fracture strength of endocrown restorations fabricated using additive and subtractive manufacturing techniques following thermomechanical aging. Materials and Methods: A total of 48 extracted mandibular first molars were used, and standardized endocrown cavity preparations were performed on all specimens. Endocrown restorations were fabricated using subtractive and additive manufacturing techniques were cemented with resin cement. All specimens were subjected to a thermomechanical aging protocol simulating approximately five years of clinical service using a chewing simulator (Esetron Smart Chewing Simulator). Wear resistance was assessed by three-dimensional comparison of reference and post aging surfaces using the best-fit alignment method (Geomagic Control X). Fracture strength was evaluated using a universal testing machine (MTS FXSA 105A) via a biaxial fracture strength test, and fracture patterns were classified following failure. Statistical analyses included one-way ANOVA with post hoc Bonferroni tests for intergroup comparisons. The relationships between wear parameters and fracture strength were analyzed using Spearman correlation, and the influence of wear parameters on fracture strength was further investigated using Enter multiple linear regression analysis (α = 0.05). Results: According to the obtained data, the highest wear resistance was observed in TriniQ 3D-printed resin endocrown restorations, whereas the lowest wear resistance was recorded for Cerasmart endocrown restorastions. Fracture strength values were highest for IPS e.max endocrowns (5824.48 N) and lowest for Permanent Crown 3D-printed resin endocrowns (1608.43 N). A moderate, positive, and statistically significant correlation was identified between fracture strength and both wear volume and wear depth (ρ =0.525, ρ =0.630, respectively; p <0.001). Conclusion: Within the scope of this study, the mechanical performance of endocrown restorations was found to vary depending on the manufacturing technique and the material used. Restorations fabricated using additive manufacturing exhibited more favorable wear resistance, whereas materials produced by subtractive manufacturing demonstrated higher fracture strength values. However, the increase in fracture strength was accompanied by a higher incidence of unfavorable fracture patterns, which limited the repairability of the restorations. Although different manufacturing technologies and post polymerization protocols were applied in the 3D printed resin endocrown restorations, no significant differences were observed between the groups in terms of mechanical properties. This finding suggests that these restorations exhibit comparable mechanical adequacy for clinical use.