Eklemeli, eksiltmeli ve konvansiyonel yöntemle üretilen endokronların adaptasyonlarının ve termomekanik yaşlandırma sonrası aşınma ve kırılma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the adaptation, wear, and fracture strength of endocrowns manufactured by additive, subtractive, and conventional methods after thermomechanical aging
  1. Tez No: 972456
  2. Yazar: SERRA NUR BEYDİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endokron, 3B Baskı, Eksiltmeli Üretim, Konvansiyonel Üretim, Adaptasyon, Aşınma, Kırılma, Protetik diş tedavisi, Endocrown, 3D Printing, Subtractive Manufacturing, Conventional Manufacturing, Adaptation, Wear, Fracture, Prosthetic dental treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı teknikler ile üretilen (eklemeli, eksiltmeli ve konvansiyonel) endokron restorasyonların internal ve marjinal adaptasyonları, aşınma ve kırılma dayanımlarının in-vitro olarak incelenmesidir. Gereç Ve Yöntem: Çalışmada 36 adet mandibular molar dişe kanal tedavisi ve endokron preparasyonu uygulandı. VarseoSmile TriniQ (eklemeli üretim), Cerasmart 270 (eksiltmeli üretim) ve Gradia Plus (konvansiyonel üretim) materyalleri kullanılarak her grup için12 adet endokron üretildi (n=12). İnternal ve marjinal adaptasyon silikon replika tekniği, üçlü tarama protokolü, 3 boyutlu (3B) analiz programıyla hacim ölçme tekniği ve yüzey çakıştırma yöntemiyle değerlendirildi. Hazırlanan endokronlar simante edildi ve 49 Newton dikey okluzal kuvvet, 5-55 termal döngü, düzenli çiğneme ile 400.000 döngüyle termomekanik olarak çiğneme simülatöründe (MOD Dental) yaşlandırıldı. Aşınma derinliği ve aşınma hacmi değerleri 3B tarama yöntemiyle ölçüldü. Sonrasında örnekler universal test cihazında (MOD Dental) 1 mm/dk hızla kırılma dayanıklılığı testine tabi tutuldu ve kırık tipleri belirlendi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro Wilks testleri ile değerlendirildi. Normal dağılım gösteren verilerin gruplar arası karşılaştırmalarında One-way Anova testi, Tukey HDS testi ve Bonferroni düzeltmesi ile, normal dağılım göstermeyen verilerin gruplar arası karşılaştırmaları Kruskal Wallis testi ve Dunn's testi ile analiz edildi. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Silikon replika ve üçlü tarama tekniği ile pulpa tabanı, aksiyel duvar, internal uyum ve marjinal kenar aralık değeri ölçümleri açısından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Tüm ölçüm bölgelerindeki en yüksek aralık değerleri Cerasmart 270 grubunda bulunurken (p<0,05), en düşük aralık değerleri Gradia Plus materyal grubunda gözlenmiştir (p<0,05). 3B analiz programıyla hacim sonuçlarının değerlendirilmesinde Cerasmart 270 grubu en yüksek hacim değerini göstermiştir (p<0,05). Aşınma hacmi ve aşınma derinliği değerleri açısından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Gruplar arasında kırılma dayanımı değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). En düşük kırılma dayanımı VarseoSmile TriniQ grubunda bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Farklı teknikler ile üretilen endokronlar klinik uygulama için kabul edilebilir adaptasyon ve kırılma dayanımı sergilemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the internal and marginal adaptation, wear, and fracture strength of endocrown restorations manufactured using different techniques: additive, subtractive and conventional. Materials And Methods: Root canal treatment and endodontic preparation were performed on 36 mandibular molar teeth. Twelve endodontic restorations were fabricated for each group using VarseoSmile TriniQ (additive manufacturing), Cerasmart 270 (subtractive manufacturing), and Gradia Plus (conventional manufacturing) materials (n=12). Internal and marginal adaptation were evaluated using the silicone replica technique, a triple scan protocol, a 3D analysis program for volume measurement, and surface matching methods. The prepared endocrowns were cemented and subjected to thermomechanical chewing simulation (MOD Dental) with 49 Newton vertical occlusal force, 5°-55° thermal cycle and regular chewing for 400,000 cycles. Wear depth and volume values were measured using a 3D scanning method. Subsequently, the samples were subjected to a fracture strength test at a speed of 1 mm/min in a universal testing machine (MOD Dental), and fracture types were determined. The normality of the data distribution was evaluated using the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilks tests. Then data were analyzed using One-way ANOVA, Tukey HDS test, and Bonferroni multiple comparison tests. Kruskal-Wallis test and Dunn's test were used for intergroup comparisons of data that do not show a normal distribution. Significance was evaluated at the p<0.05 level. Results: The study employed the silicone replica technique and a triple scan protocol to measure values related to pulp base, axial wall, internal, and marginal gaps. Statistically significant differences were observed between the groups (p<0.05). The Cerasmart 270 group exhibited the highest marginal gap values (p<0.05), while the Gradia Plus material group had the lowest marginal gap values (p<0.05). In terms of volume results assessed using 3D analysis software, the Cerasmart 270 group also demonstrated the highest volume values (p<0.05). However, no statistically significant differences were identified among the groups regarding wear volume and depth (p>0.05). Significant differences were noted in fracture strength values between the groups (p<0.05), with the VarseoSmile TriniQ group displaying the lowest fracture resistance (p<0.05). Conclusion: Endocrowns manufactured using various techniques can achieve proper adaptation and fracture strength for clinical use.