İşlevsel hemisferik asimetri ile olumlu ve olumsuz duygudurum arasındaki ilişkinin EEG ile incelenmesi
Relationship between functional hemispheric asymmetry and positive-negative mood: An EEG study
  1. Tez No: 1005499
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEVVAL BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Nöroloji, Psychology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroensefalografi, Olumlu duygulanım, Olumsuz duygulanım, Yakın kızılötesi ışın spektroskopisi, Electroencephalography, Positive mood, Negative mood, Functional Near Infrared Spectroscopy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Frontal alfa asimetrisi (FAA), sağ ve sol hemisferlerdeki alfa aktiviteleri farkını ifade eder. FAA, duygudurumlar ile ilişkilendirilmiştir. Bir fark skoru olan FAA, hemisferlerin bu farka ne kadar katkı yaptığını tek başına göstermemektedir. Ayrıca literatürdeki birçok çalışmada FAA, kişilik özelliği olarak incelenmiş olup durumsal tepki olarak üzerine fazla durulmamış; hatta sayısı nispeten az olan durumsal FAA çalışmalarında ise beyin aktivitesi ve aktivasyonu duygusal uyaranların sunumu sırasında incelenmiştir. Bazı çalışmalarda ise duygudurum indüklemesi başarısız olmuştur. Bu çalışmada, hedef duygudurumun indüklenmesi için en etkili yöntemin belirlenmesi ve beynin elektriksel aktivitesinin ve hemodinamik yanıtlarının duyguduruma bağlı sağ-sol asimetrileri; duyguduruma bağlı durumsal asimetri ile kişilik özelliklerinin ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. 18-30 yaş aralığında 31 katılımcı ile yapılan bu deneysel çalışmada denek-içi desen kullanılmıştır. Yapılan ön çalışmada en etkili duygudurum indükleme yöntemi olarak belirlenen film kesitleri ile duygudurum indükleme yapılmıştır. Katılımcıların nötr, olumlu ve olumsuz duygudurum sırasındaki EEG, fYKS, GSR ve nabız ölçümleri alınmıştır. EEG analizlerinde F3-F4 elektrot çiftindeki asimetri skorlarının duygudurum koşullarına göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (F(2,60)= 4,41; p = 0,016). Yapılan ileri analizler, asimetri değişiminin tek yönlü bir aktivasyondan ziyade, özellikle sağ hemisfer aktivitesindeki değişimlerden kaynaklandığını ortaya koymuştur. F7-F8 bölgesinde ve fYKS ile ölçülen asimetri skorlarından duyguduruma bağlı anlamlı bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Ayrıca motivasyonel kişilik özellikleri ile durumsal FAA skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bulgularımız, duygusal işlemlemenin basit bir sağ-sol dikotomisinden ziyade daha karmaşık dinamiklere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Frontal alpha asymmetry (FAA) refers to the difference in alpha activity between the right and left hemispheres. FAA has been associated with moods. As a difference score, FAA does not show how much each hemisphere contributes to this difference. Furthermore, many studies in the literature have examined FAA as a personality trait and have not focused much on it as a situational response; even in the relatively few situational FAA studies, brain activity and activation have been examined during the presentation of emotional stimuli. In some studies, mood induction has been unsuccessful. This study aimed to determine the most effective method for inducing the target mood and to investigate mood-dependent right-left asymmetries in the brain's electrical activity and hemodynamic responses; and to correlate mood-dependent situational asymmetry with personality traits. This experimental study, conducted with 31 participants aged 18-30, used a within-subjects design. Mood induction was performed using film clips, which were determined to be the most effective mood induction method in the preliminary study. Participants' EEG, fNIRS, GSR, and pulse measurements were measured during neutral, positive, and negative moods. EEG analyses revealed that asymmetry scores at the F3-F4 electrode pair showed significant differences according to mood conditions (F(2,60)= 4.41; p = 0.016). Further analyses revealed that the asymmetry change was due to changes in right hemisphere activity rather than unilateral activation. No significant mood-related change was observed in the asymmetry scores measured in the F7-F8 region and by fNIRS. Furthermore, no significant relationship was found between motivational personality traits and situational FAA scores. Our findings suggest that emotional processing involves more complex dynamics than a simple right-left dichotomy.