Pomza esaslı hafif harman tuğla üretiminde pirinç kabuğu külü ve ceviz kabuğu kullanımının etkisi
The effect of using rice hull ash and walnut shells in the production of pumice-based lightweight blended bricks
  1. Tez No: 1005516
  2. Yazar: ERDAL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat mühendisliği, Civil engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstrinin gelişmesinden sonra gerek endüstriyel gerekse tarımsal atıklar çözülmesi gereken bir problem haline gelmiştir. Atık bertarafı konusunda çok sayıda yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri atıkların sektörlerde katkı maddesi olarak dâhil edilmesidir. Geniş bir yelpazeye sahip inşaat sektörü atıkların bertarafı için uygulanabilir bir çözüm olmuştur. Bu çalışmada, inşaat sektörünün vazgeçilmez yapı malzemelerininden olan tuğlanın özelliklerinin iyileştirilmesi üzerinde durulmuştur. Çalışmada, birim hacim ağırlığı düşük ısı yalıtım özelliği iyileştirilmiş hafif harman tuğla üretimi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ana malzeme olarak pomza (%75) ve kil (%5), ikame malzemesi olarak pirinç kabuğu külü: ceviz kabuğu (%0:20, %4:16, %8:12, %12:8, %16:4, %20:) oranlarda kullanılarak hafif tuğla üretimi yapılmıştır. Üretilen tuğlalara, kuru birim hacim ağırlık, porozite, su emme (ağırlıkça), donma çözülmenin basınç dayanımına etkisi, ısı iletim katsayısı tayini, basınç dayanımı ve eğilmede çekme dayanımı deneyleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, birim hacim ağırlığı düşük, ısı yalıtım özelliğine sahip tuğla üretilmiştir. Katkılı numunelerin basınç dayanımlarında azalma meydana gelse de inşaat sektöründe rahatlıkla kullanılabilecek dayanıma sahip tuğlalar üretilmiştir. Pirinç kabuğu külü ve ceviz kabuğu gibi organik atıkların tuğla sektöründe belirli oranlarda kullanılması ile tuğla özelliklerinin iyileştirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
After the development of industry, both industrial and agricultural wastes have become problems that need to be addressed. There are numerous methods for waste disposal. One of these methods is the incorporation of wastes as additives in various sectors. The construction sector, with its wide scope, has become a feasible solution for waste management. In this study, the improvement of the properties of brick, which is one of the indispensable building materials of the construction industry, was investigated. The aim was to produce lightweight fired bricks with low unit weight and improved thermal insulation properties. For this purpose, lightweight bricks were produced using pumice (75%) and clay (5%) as the main materials, and rice husk ash and walnut shell as replacement materials at the following ratios (0:20, 4:16, 8:12, 12:8, 16:4, and 20:0). The produced bricks were tested for dry unit weight, porosity, water absorption (by weight), the effect of freeze–thaw cycles on compressive strength, thermal conductivity, compressive strength, and flexural tensile strength. As a result of the study, bricks with low unit weight and improved thermal insulation properties were successfully produced. Although a decrease in compressive strength was observed in the additive-containing samples, the produced bricks still exhibited sufficient strength for use in the construction sector. It was concluded that the properties of bricks can be improved by using organic wastes such as rice husk ash and walnut shell at certain proportions in the brick industry.