İki farklı tip hızlı üst çene genişletme apareyinin nazomaksiller yapılar, havayolu ve halitozise etkilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of two different rapid maxillary expansion appliances and their effects on nasomaxillary complex, airway and halitosis by 3d cone-beam computed tomography
- Tez No: 861256
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER BEYZA HANCIOĞLU KIRCELLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Keleş Keyless Expander, Hyrax, Nazomaksiller Kompleks, Hava Yolu Halitozis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Ortodonti pratiğinde en sık karşılaşılan problemlerden biri olan posterior çapraz kapanışın tedavisinde hızlı üst çene genişletmesi (HÜÇG) uygulanmaktadır. HÜÇG ile maksillaya transversal yönde iletilen ağır ortopedik kuvvetlerin etkisi, maksiller kaide ve nazal kavitede genişlik artışına neden olur. Bu durum hava yolu hacmini arttırmaktadır. Ağız solunumu çapraz kapanışta en yaygın görülen etyolojik faktörlerdendir ve buna bağlı gelişen faringeal enfeksiyonlar, tükürük miktarında azalma ve uçucu sülfür bileşiklerinin ağız içinde artması ile ağız kokusu oluşumu tetiklenmektedir. HÜÇG tedavisinde konvansiyonel hyrax vidalı genişletme apareyleri kullanılmaktadır. Keyless/anahtarsız HÜÇG apareyi (KKE), kendinden anahtarlı olması sebebiyle aktivasyon kolaylığı sağlamaktadır. Çalışmamızın amacı, geleneksel ve yeni geliştirilen iki tip hızlı üst çene genişletme apareyinin nazomaksiller kompleks, hava yolu ve ağız kokusu üzerindeki etkisinin üç boyutlu görüntü ile karşılaştırılmasıdır. Yaptığımız tez çalışmasını sıfır hipotezi 'İki farklı tip hızlı üst çene genişletme apareyinin nazomaksiller yapılar, havayolu ve halitozise etkileri arasında fark yoktur' şeklinde belirlenmiştir. Çalışmamıza İstanbul Aydın Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalında üst çene genişletmesi uygulanan 30 hasta seçilmiştir. İki farklı gruptan oluşan çalışmamızda KKE ile konvansiyonel hyrax (KRPE) vidası kullanılarak HÜÇG tedavisi uygulanmış ve tedavi başı ile pekiştirme sonunda alınan KIBT görüntüleri üzerinden bu apareylerin etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışmamızın bulgularına göre KKE ile yapılan genişletme işleminde KRPE'ye göre daha fazla ortopedik etki elde edilmiştir (p0.05). Ağız kokusu ölçümünde KKE grubunda KRPE grubuna göre grup içinde istatistiksel olarak anlamlı azalma bulunmuş (p0.05). KKE vidasının (0,3 mm) Leone vidasına göre (0,2 mm) her bir aktivasyonda daha fazla kuvvet iletmesi, kendinden anahtarlı olması ve damak kubbesinde daha derin bir konuma yerleştirilebilmesi KKE grubunda KRPE grubuna göre ortopedik etkilerin daha fazla oluşmasını ve dental yan etkilerin azalmasını sağlamıştır. Vidanın mekanik etkinliğinin tespiti için in-vitro çalışmaların yapılması ve klinik etkinliğinin geniş hasta gruplarında prospektif randomize kontrollü çalışmalar ile desteklenmesi gerekliliği açıktır.
Özet (Çeviri)
Rapid maxillary expansion (RME) used in the treatment of posterior crossbite, one of the most common problem in orthodontics. With RME the maxillary base width and nasal cavity increase. The formation of halitosis is triggered by pharyngeal infections that develop due to mouth breathing, decrease in the amount of saliva and increase in volatile sulfur compounds. Conventional hyrax appliances are used in the treatment of RME. Keyless Keyless Expander (KKE) provides ease of activation as it has an activation arm. The aim of our study is to compare the effects of two types of RME appliances on the nasomaxillary complex, airway and halitosis with CBCT images. Our null hypothesis is: 'There is no difference between the effects of two different types of rapid maxillary expansion appliances on nasomaxillary structures, airway and halitosis.' 30 patients who underwent RME treatment at Istanbul Aydın University Department of Orthodontics were selected. In our study consisting of two different groups, RME treatment was applied using KKE and conventional hyrax screw (CHS). According to the comparisons we made via CBCT, more orthopedic effect was obtained in the KKE compared to CHS. (p0.05).