Sağlıklı genç bireylerde miyofasial tetik nokta, genel eklem mobilitesi ve postür arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1005552
  2. Yazar: İBRAHİM MAYDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Genel Eklem Mobilitesi, Postür, Myofasiyal Tetik nokta, General Joint Laxity, Posture, Myofascial Trigger Point
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
SAĞLIKLI GENÇ BİREYLERDE MİYOFASİAL TETİK NOKTA, GENEL EKLEM MOBİLİTESİ VE POSTÜR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bizim çalışmamızda ki amacımız sağlıklı genç bireylerde miyofasiyal tetik nokta , genel eklem mobilitesi ve postür arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Gereç- Yöntem: Çalışmamıza yaş ortalaması 19,3 olan 65'i bayan, 33'ü erkek olmak üzere toplam 98 sağlıklı genç birey dahil edildi. Genel eklem mobilite değerlendirmesinde Beighton tanı kriterleri kullanıldı. Olguların postür değerlendirmeleri gözlemsel olarak sabit bir hat üzerinde değerlendirildi. Tetik nokta değerlendirmesi algometre kullanılarak yapıldı. Genel sağlık durumu ise Cımbız ve arkadaşlarını geliştirdiği Genel Değerlendirme Formu kullanılarak yapıldı. Bulgular: Beighton Skoruna göre Katılımcıların 54(%55,1)'ü hipomobil 18(%18,4)'i normal 26 (%26,5)'sı ise hipermobilite mevcut idi. Bayanların beighton skoru ortalaması 3,08±2,56 iken erkeklerin beighton skoru ortalaması ise 2,52±2,48 idi. Cinsiyete göre yapılan postür analizinde bayanların 27 (%41,5) sinde erkeklerin ise 5 (%15,2) inde omuz yükseklik farkı vardı. Bayanların 9 (%13,8) unda genu varum vardı. Erkeklerin ise 10 (%30,3) unda geni varum vardı. Katılımcı bayanların 26 (%40) sında erkeklerin 13 (%39,4) ünde pes planus, Katılımcı bayanların 20 (%30,8) sinde erkeklerin de 2 (%6) sinde yuvarlak omuz bulunmakta idi, Bayan katılımcıların 8 (%12,3) inde erkek katılımcıların ise 3 (%9)ünde skolyoz tespit edildi. Genel olarak cinsiyete göre postüral sapmalarda anlamlı fark olmadığı tespit edildi ( p>0.05). Cinsiyete!göre!tetik!nokta!bulgularına!bakıldığında!sol!alt!servikal !bölge!dışında!bayan!ve!erkek!bireyler!arasında! anl aml ı!oranda!fark!olduğu!bulunmu ştur!(p<0,001).! Bireylerin esneklik değerlendirmelerine göre tetik nokta bulguları değerlendirildiğinde, Sol M. Supraspinatus, Sağ ve Sol Trochanter Major, Sağ Diz Medialinde bulunan tetik noktalarda beighton skoruna göre anlamlı fark olduğu ve hipermobil olguların tetik nokta hassasiyetinin daha az olduğu bulunmuştur (p<0,005). Katılımcıların Beighton scalası ve General evaluation scalası arasında bir ilişki olup olmadığı araştırıldı. Buna göre Beighton scalası ile General evaluation scalası değerleri arasında pozitif bir korelasyon vardı (r=0,203; p=0,045). Sonuçlar: Sonuç olarak GEH değerlendirildiğinde hipomobilite ile tetik noktaların oluşumu arasında anlamlı bir ilişki olduğunu, hipomobilite bulgusu ile postür arasında anlamlı bir ilişkili olduğunu düşünmekteyiz. Bu açıdan bakıldığında GEH 'nin önceden belirlenmesi fizyoterapi alanında önemli bir konudur.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF THE RELATİONSHİP BETWEEN MYOFASCİAL TRİGGER POİNT, GENERAL JOİNT LAXİTY and POSTURAL ALİGNMENT in HEALTY YOUNG SUBJECTS ABSTRACT Objectives: The aim of our study is to produce to relationship in between myofascial trigger point, general joint mobility and postur. Material and Method: We had as 65 female and as 33 male participant , in totatly 98 participant whose mean of age was 19,3 joined our study. Beighton Joint Laxity Score was used for the evaluation of GJH. Postural evaluation was performed empirically in the straight plain. 18 trigger points were evaluated with algometer measure technique. General Evaluation form is created by Cımbız et all , was used to evalute of general health condition. Results: According to Beighton joint laxity score, 54 (%55,1) participants were found hypomobile, 18 ( %18,4) participant were found normal, 26 (%26,5) were found hypermobil. While the avarega score of Beighton for female was found 3,08±2,56 as the male score was found 2,52±2,48. According to sex of the postural alignment evaluation, 27 (%41,5) female participants and 5 (%15,2) male participants had different shoulder level, genu varum was found in 9 (%13,8) female participants and 10 (%30,3) male participants. The following postural alignments were pes planus in 26 ( %40) male participant and in 13 (% 39,4) female participant, round shoulder was found in 20 (%30,8) female participants and 2 (%6) participants male participants, 8 (% 12,3) as female participants had scoliosis, the same as 3 (%9) male participants had scoliosis. In generally, there isn't any significant differences in postural alignments between the male and female participants (p>0.05). According to gender, there was a significant differences was found in trigger points except the left lower cervikal point (p<0.001). To evaluation of correlation of trigger points score and beighton score, there was a differences in between Beighton Score and the left M. Supraspinatus, left and right Trochanter Major, Right knee medial point and the sensitivity of trigger point was found lower in hypermobile participants (p<0.005). There was a positive correlation in between Beighton Score and General Evaluation Score (r=0,203; p=0,045). Conclusion: In conclusion, when the General Joint Mobility (GJM) was evaluated, we considered that there was a significant relationship in between hypomobility, existence of trigger point, posture. In point of this wiev, it is importanat to predetermined GJM in the aspect of physiotherapy.