Türkiye'de muhasebe meslek mensuplarının iş-yaşam dengesi ve yaşam doyumu üzerine bir araştırma
A study on work-life balance and life satisfaction among accounting professionals in Turkey
  1. Tez No: 1005553
  2. Yazar: BURCU ÖZDEN KUYUCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN TAYLAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest mali müşavirlik, Serbest muhasebecilik, Yaşam doyumu, İş-yaşam dengesi, Free financial consultancy, Financial consultants, Life satisfaction, Work-life balance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ağırlaşan çalışma şartları altında çalışan muhasebe meslek mensuplarının iş yükü arttığı görülmektedir. Sürekli yeni bir angarya ile uğraşmak zorunda kaldıklarını dile getiren muhasebe meslek mensuplarının iş dışında kendilerine, ailelerine veya sosyal çevresine daha az zaman ayırdıkları, çalışma saatlerinin arttığı düşünülmektedir. Bu çalışmada muhasebe meslek mensuplarının iş – yaşam dengesi incelenip, yaşam doyumu ile ilişkisi analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri anket yöntemi ile elde edilmiştir. Anket sosyo-demografik sorular, iş – yaşam dengesi ölçeği ve yaşam doyumu ölçeğinden oluşmaktadır. Anket Türkiye'de faal olarak çalışan muhasebe meslek mensuplarına uygulanmıştır. Araştırmaya 569 meslek mensubu katılmış olup, araştırma verileri bağımsız örneklem t testi, tek yönlü anova testi, pearson korelasyon ve çoklu regresyon yöntemleri ile test edilmiştir. Sosyo-demografik faktörlerin iş – yaşam dengesi ve yaşam doyumunu arasındaki ilişkiler ayrı ayrı incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda iş – yaşam dengesinin alt faktörleriyle birlikte yaşam doyumunu pozitif yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is observed that the workload of professional accountants, working under worsening working conditions, has increased today. Professional accountants state that they have to deal with a new chore all the time. It is thought that professional accountants spare less time for themselves, their families or their social environment outside of work, and their working hours have increased. In this study, the work – life balance of professional accountants was examined and its relationship with life satisfaction was analyzed. The data of the research was obtained by the survey method. The questionnaire consists of socio-demographic questions, work – life balance scale and life satisfaction scale, and it was applied to professional accountants working actively in Turkey. 569 professional accountants participated in the study and the research data were tested with independent sample t-test, one-way anova test, pearson correlation and multiple regression methods. The relationships between socio-demographic factors, work – life balance and life satisfaction were examined separately. As a result of the analyzes, there is a significant positive correlation between work – life balance, together with its sub-factors, and life satisfaction.