Küçük Kapasiteli Zeytinyağı Üretim Makineleri İmalatında Kullanılan Malzemeler ve Oranları
Materials and Ratios Used in the Manufacturing of Small Capacity Olive Oil Production Machines
- Tez No: 1005604
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİB KOCABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytinyağı, Butik Zeytinyağı Makinesi, Malzeme Talebi, İmalat, Kapasite, Tezgah Planlaması, Olive Oil, Boutique Olive Oil Machine, Material Demand, Manufacturing, Capacity, Production Planning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, küçük kapasiteli butik zeytinyağı üretim makinelerinde kullanılan malzemelerin türleri, özellikleri ve bu malzemelerin üretim verimliliğine etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Zeytinyağı üretimi, zeytinlerin mekanik olarak işlenmesi ve yağın saflaştırılması süreçlerinden oluşur ve bu süreçlerin her aşamasında kullanılan makinelerin verimliliği, doğrudan malzeme seçimlerine bağlıdır. Çalışma kapsamında, 50, 100, 200, 300, 400, 600, 900, 1200 kg/h kapasiteye sahip farklı zeytinyağı üretim makineleri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, makinelerde en yaygın olarak kullanılan malzemelerin başında AISI 1035 çelik ve AISI 304 paslanmaz çelik gelmektedir. AISI 1035 çelik, gıda ile teması olmayan kısımlarda tercih edilirken, AISI 304 paslanmaz çelik ise gıda ile doğrudan temas eden yüzeylerde kullanılmıştır. Ayrıca, makinelerde sac malzemelerin de önemli bir yer tuttuğu, toplam malzemeler içinde oranlarının %56 ile %68 arasında değiştiği belirlenmiştir. Özellikle, gıda ile temas eden yüzeylerin malzeme seçimindeki yüksek kalite, zeytinyağının kalitesinin korunmasına katkı sağlamakta, paslanmaz çelik gibi malzemelerin kullanımı hem makinenin dayanıklılığını artırmakta hem de uzun vadede bakım maliyetlerini azaltmaktadır. Diğer taraftan, çevre dostu üretim süreçleri ve atıkların daha verimli yönetilmesi açısından iki fazlı sistemlerin kullanılması hem verimlilik artışı sağlamakta hem de çevresel etkilerin azaltılmasına katkı sunmaktadır. Bu araştırma, zeytinyağı üretim makinelerinin tasarımında malzeme seçimlerinin önemini vurgulamakta ve sektördeki üreticilere hem ekonomik hem de teknik açıdan yol gösterici bilgiler sunmaktadır. Elde edilen sonuçlar, zeytinyağı üretim süreçlerinde kalite ve verimlilik artırmaya yönelik stratejiler geliştirilmesine katkıda bulunacak olup, sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the types and properties of the materials used in small-capacity boutique olive oil production machines, as well as their effects on production efficiency, were examined in detail. Olive oil production consists of the mechanical processing of olives and the purification of the oil, and the efficiency of the machines used at each stage of these processes is directly dependent on material selection. Within the scope of the study, various olive oil production machines with capacities of 50, 100, 200, 300, 400, 600, 900, and 1200 kg/h were analyzed. According to the findings obtained, the most commonly used materials in these machines are AISI 1035 steel and AISI 304 stainless steel. While AISI 1035 steel is preferred in components that do not come into contact with food, AISI 304 stainless steel is used on surfaces that are in direct contact with food. In addition, it was determined that sheet metal materials also play a significant role in the machines, accounting for between 56% and 68% of the total material composition. In particular, the use of high-quality materials on food-contact surfaces contributes to preserving the quality of olive oil, while the use of materials such as stainless steel not only increases machine durability but also reduces long-term maintenance costs. On the other hand, the use of two-phase systems enhances production efficiency and supports environmentally friendly production processes and more effective waste management, thereby helping reduce environmental impacts. This research emphasizes the importance of material selection in the design of olive oil production machines and provides guiding information for manufacturers in the sector from both economic and technical perspectives. The results obtained are expected to contribute to the development of strategies aimed at improving quality and efficiency in olive oil production processes and to support the sector in achieving its sustainability goals.