Nature, memory, and identity: Ecofeminist narratives in Every Fire You Tend, Cat's Eye, and Happiness
Doğa, bellek ve kimlik: Yüzünde Bir Yer, Kedi Gözü ve Happiness başlıklı romanlarda ekofeminist anlatılar
  1. Tez No: 1005698
  2. Yazar: ÖYKÜ BURÇAK ORTAKCI
  3. Danışmanlar: DR. ŞULE AKDOĞAN KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, Kültürel bellek, Psikolojik travma, Ecofeminism, Cultural memory, Psychological trauma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ted Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Sema Kaygusuz'un Yüzünde Bir Yer (2009), Margaret Atwood'un Kedi Gözü (1988) ve Aminatta Forna'nın Happiness (2018) adlı romanlarının ekofeminist bellek aktarım mekanları olarak nasıl işlev gördüklerini incelemektedir. Ekofeminist kuram, kesişimsellik çerçeveleri ve bellek çalışmalarından yararlanarak, bu romanların resmi tarih yazımının sistematik olarak sildiği travma, yerinden edilme ve hayatta kalma deneyimlerini nasıl koruduğunu ve aktardığını analiz eder. Bu çalışma kapsamında tez,“bellek aktarımı”kavramını birbirine bağlı beş kanal üzerinden işleyen bir kuramsal çerçeve olarak ortaya koymaktadır: bedensel aktarım, çevresel izlenim, sanatsal temsil, anlatısal parçalanma ve türlerarası tanıklık. Yakın metin okumaları yoluyla her bir roman, farklı ancak birbirleriyle bağlantılı stratejiler ortaya koyar: Kaygusuz, devlet şiddetini ve bastırılmış geçmişleri belgelemede çevresel bellek ve sözlü anlatılardan yararlanırken; Atwood, banliyö yabancılaşmasını ve savaş dönemi travmasını görsel sanat ve doğrusal olmayan anlatı aracılığıyla ele alır; Forna ise sömürgeci mirasları, çoktürlü kentsel ekoloji ve bakım pratikleri üzerinden inceler. Analiz, bu ekofeminist anlatıların, bedensel, ilişkisel ve çevresel bilgi biçimlerini geçerli kılarak insanmerkezci ve ataerkil hatırlama biçimlerine meydan okuduğunu göstermektedir. Edebiyatı alternatif bir arşiv olarak konumlandıran bu tez, ekofeminist anlatıların belleğin bedenler, çevreler ve türler arasında aktarımını mümkün kıldığını; böylece silinmeye direnerek hayatta kalma ve direnişin alternatif biçimlerini görünür kıldığını savunur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Sema Kaygusuz's Every Fire You Tend (2009), Margaret Atwood's Cat's Eye (1988), and Aminatta Forna's Happiness (2018) function as ecofeminist sites of memory transfer. Drawing on ecofeminist theory, intersectional frameworks, and memory studies, the study analyzes how these novels preserve and transmit marginalized experiences of trauma, displacement, and survival that official historiographies systematically erase. In the context of this study, the thesis introduces“memory transfer”as a theoretical framework operating through five interconnected channels: embodied transmission, environmental inscription, artistic representation, narrative fragmentation, and interspecies witnessing. Through close textual analysis, each novel reveals distinct yet interconnected strategies: Kaygusuz employs environmental memory and oral histories to document histories of state violence and silenced pasts; Atwood utilizes visual art and nonlinear narrative to explore suburban alienation and wartime trauma; Forna examines colonial legacies through multispecies urban ecology and care work. The analysis demonstrates that these ecofeminist narratives challenge anthropocentric and patriarchal modes of remembering by validating embodied, relational, and environmental forms of knowledge. By positioning literature as an alternative archive, the thesis argues that ecofeminist narratives facilitate the transmission of memories across bodies, environments, and species, thereby resisting erasure and enabling alternative forms of resistance and survival.