Bayramiç beyazı nektarin meyvesinin depolama stabilitesine kitosan kaplama ve ozon uygulamalarının etkinliği
The effectiveness of chitosan coating and ozone applications on the storage stability of bayramiç white nectarine fruit
- Tez No: 1005728
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bayramiç Beyazı, Coğrafi İşaret, Modifiye Atmosfer Paketleme, Ozon, Kitosan, Depolama, Bayramiç Beyazı, Geographical Indication, Modified Atmosphere Packaging, Ozone, Chitosan, Storage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, coğrafi işaretli Bayramiç Beyazı nektarin meyvesine uygulanan ozon (8 ppm, 5 dk), kitosan (%1, 60 sn) ve ozon+kitosan kombinasyonunun, denge modifiye atmosfer paketleme (MAP) koşulları altında 45 günlük soğuk depolama süresince meyve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın temel amacı, bölgeye özgü ve yüksek ticari değere sahip Bayramiç Beyazı nektarin meyvelerinin depolama süresince kalite kayıplarını en aza indirecek etkili muhafaza yöntemlerini belirlemektir. Çalışmada taze nektarinler 275 g polipropilen (PP) tabaklara yerleştirilerek EMAP koşullarında paketlenmiş ve 45 gün süreyle soğuk depolamaya alınmıştır. Depolama süresince 1., 15., 30. ve 45. günlerde ağırlık kaybı, ambalaj içi gaz kompozisyonu (O2 ve CO2), pH, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), renk parametreleri, toplam fenolik madde miktarı ve doku profil analizi (TPA) belirlenmiştir. Depolama sonunda en yüksek ağırlık kaybı %6,8 ile kontrol grubunda belirlenirken, bu değer kitosan, ozon ve ozon+kitosan gruplarında sırasıyla %2,0, %3,2 ve %2,0 olarak belirlenmiştir. Depolama süresi boyunca tüm gruplarda O2 konsantrasyonunun azaldığı ve CO2 konsantrasyonunun arttığı gözlenmiş, en dengeli atmosfer koşulları ozon+kitosan grubunda (%7,7 O2 ve %15,2 CO2) sağlanmıştır. Başlangıçta 4,00–4,04 aralığında olan pH değeri tüm gruplarda artış göstermiş; en yüksek pH kontrolda (5,04) ölçülmüştür. SÇKM kaybı kontrol grubunda daha belirgin olurken, ozon+kitosan grubunda sınırlı kalmıştır. Toplam fenolik madde miktarı en yüksek 261 mg GA/100 g FW ile ozon+kitosan grubunda, en düşük ise 227 mg GA/100 g FW ile kontrol grubunda saptanmıştır. Renk değerleri, toplam fenolik madde miktarı ve TPA sonuçları ozon+kitosan uygulamasının meyve kalite özelliklerini daha iyi koruduğunu göstermiştir. Görsel değerlendirmede kontrol grubunda %100 çürüme görülürken, ozon+kitosan grubunda bu oran %50 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, MAP koşulları altında uygulanan ozon ve kitosan işlemlerinin, özellikle kombine kullanımının, Bayramiç Beyazı nektarin meyvelerinin depolama süresini uzattığı ve kalite özelliklerini önemli ölçüde koruduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, bu uygulamaların katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin sürdürülebilir muhafazası ve pazarlanması açısından etkili ve güvenilir bir alternatif sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of ozone (8 ppm for 5 min), chitosan (1% for 60 s), and their combined application on the quality attributes of geographically indicated Bayramiç Beyazı nectarine fruits during 45 days of cold storage under equilibrium modified atmosphere packaging (EMAP) conditions were investigated. The main objective of the study was to identify effective postharvest preservation methods that minimize quality losses of this region-specific and high-value fruit throughout the storage period. Fresh nectarines were placed in 275 g polypropylene (PP) trays, packaged under EMAP conditions, and stored under cold storage for 45 days. During storage, weight loss, in-package gas composition (O2 and CO2), pH, soluble solids content (SSC), color parameters, total phenolic content, and texture profile analysis (TPA) were evaluated on days 1, 15, 30, and 45. At the end of the storage period, the highest weight loss was observed in the control group (6.8%), whereas significantly lower values were recorded in the chitosan (2,0%), ozone (3.2%), and ozone+chitosan (2.0%) groups. Throughout storage, a gradual decrease in O2 concentration and a corresponding increase in CO2 concentration were observed in all treatments, with the most balanced atmospheric conditions achieved in the ozone+chitosan group (7.7% O2 and 15.2% CO2). The initial pH values (4.00–4.04) increased in all groups, with the highest final pH recorded in the control group (5.04). The loss of SSC was more pronounced in the control group, while it remained limited in the ozone+chitosan treatment. Total phenolic content was highest in the ozone+chitosan group (261 mg GA/100 g FW) and lowest in the control group (227 mg GA/100 g FW). Color characteristics, total phenolic content, and TPA results indicated that the ozone+chitosan treatment was the most effective in maintaining fruit quality. Visual evaluation revealed 100% decay in the control group, whereas decay was limited to 50% in the ozone+chitosan group. In conclusion, ozone and chitosan treatments applied under MAP conditions, particularly when used in combination, effectively extended the storage life of Bayramiç Beyazı nectarine fruits and preserved their quality attributes. These findings suggest that such treatments represent a reliable and sustainable alternative for the postharvest preservation and commercialization of high-value agricultural products.