Çocukluk çağı travmalarının dissosiyatif belirtiler ve borderline kişilik özellikleri üzerindeki etkileri
Effects of childhood trauma on dissociative symptoms and borderline personality features
  1. Tez No: 1005733
  2. Yazar: ÖZKAN YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER BAHAYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dissosyatif kişilik bozuklukları, Sınır kişilik örgütlenmesi, Sınırda kişilik bozukluğu, Çocukluk çağı travmaları, Dissociative identity disorder, Borderline personality organization, Borderline personality disorder, Childhood traumas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma toplum genelinde önemli bir yaygınlığı bulunan çocukluk çağı travmalarının insanların yaşam sürecindeki olumsuz yansımaları üzerinde durmuştur. Çocukluk çağı travmalarının hem dissosiyatif belirtiler hem de sınır (borderline) kişilik özellikleri üzerindeki etkilerini birlikte araştırmış ve bununla birlikte yetişkinlik dönemindeki potansiyel etkileri tespit ederek, etki düzeyini azaltmak amacıyla gelecekte yapılacak çalışmalara da dayanak olmayı amaçlamıştır. Buradan hareketle araştırmada bir değişkenin diğer değişkenler üzerindeki ilişkisini ve yordama düzeyini belirlemeye ve bu ilişkinin yönünü ortaya koymaya odaklanan bir yaklaşım olan ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada çocukluk çağı travmalarının, bireylerde borderline kişilik özellikleri ve dissosiyatif belirtiler ile ilişkili olup olmadığı incelenmiştir. Bu kapsamda bağımsız değişken olarak çocukluk çağı travmaları, bağımlı değişkenler olarak ise borderline kişilik özellikleri ve dissosiyatif belirtiler ele alınmıştır. Araştırma örneklemi 222'si kadın, 297'si erkek olmak üzere toplamda 519 gönüllü katılımcıdan oluşturulmuştur. Katılımcılardan dissosiyatif yaşantılar ölçeği (DES) borderline kişilik anketi (BPQ) ve çocukluk çağı travmaları ölçeği (ÇÇTÖ-28) ölçme araçları yardımıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan travmatik olayların bireyleri daha yüksek risk altına soktuğu, ihmal ve istismar türlerinin bireyin yaşam sürecinde borderline kişilik özellikleri üzerinde ve dissosiyatif belirtilerin gelişiminde etkili olabileceği görülmüş, özellikle de duygu düzenlemede zorlanma, terk edilme korkusu ve dürtüsel davranışlarla dikkat çekici düzeyde bağlantılı oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca sosyodemografik veriler değerlendirilerek, çocukluk çağı travmalarının erkeklerde kendilik imgesi ve duygusal kararsızlık, kadınlarda da ilişkiler üzerinde etkili olsa da genel çerçevede dissosiyatif belirtiler üzerinde cinsiyetler arası önemli bir etkisi oluşturmadığı, sosyoekonomik durumun düşük seviyede olmasının dissosiyatif yaşantılar açısından daha yüksek risk oluşturduğu ve yaş arttıkça hem dissosiyatif süreçlerin hem de borderline kişilik özelliklerinin artış gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focused on the negative impacts of childhood trauma, which is significantly prevalent throughout society, on people's lives. It explored the effects of childhood trauma on both dissociative symptoms and borderline personality features, and aimed to identify potential effects in adulthood and provide a basis for future studies aimed at reducing their impact. Therefore, the study employed a relational research model, an approach that focuses on determining the impact of one variable on another and revealing the direction of this effect. The study examined whether childhood traumas predicted borderline personality features and dissociative symptoms in individuals. In this context, childhood traumas were considered the independent variable, and borderline personality features and dissociative symptoms were considered the dependent variables. The study sample consisted of 519 volunteer participants: 222 women and 297 men. Data were collected from participants using the Dissociative Experiences Questionnaire (DES), Borderline Personality Questionnaire (BPQ), and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28). Findings indicated that children and adolescents are at greater risk when faced with traumatic events. Types of neglect and abuse can influence borderline personality features and the development of dissociative symptoms throughout an individual's lifespan. They were particularly significantly linked to difficulties with emotion regulation, fear of abandonment, and impulsive behavior. Furthermore, sociodemographic data were evaluated, indicating that while childhood traumas impacted self-image and emotional instability in men and relationships in women, they did not generally have a significant gender effect on dissociative symptoms. Lower socioeconomic status confers a higher risk for dissociative symptoms. Both borderline personality features (e.g., fear of abandonment) and dissociative symptoms (e.g., suicidal ideation) increase with age.