Çocukluk çağı travması yaşayan bireylerde sosyal medya bağımlılığı ve yeme bozukluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between social media addiction and eating disorders in individuals who experienced childhood trauma
  1. Tez No: 1005779
  2. Yazar: LARA ATILGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı yeme bozukluğu, Beslenme ve yeme bozuklukları, Olumsuz erken çocukluk deneyimleri, Binge-eating disorder, Feeding and eating disorders, Negative early childhood experiences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocukluk dönemi travmalarının bireyler üzerindeki uzun vadeli etkilerini ve bu travmaların sosyal medya bağımlılığı ile yeme bozukluğu arasındaki olası bağlantıyı incelemeyi hedeflemektedir. Çalışma, bu olguları etkileyen psikolojik faktörlerin karmaşık etkileşimini anlamak için çok boyutlu bir analiz yaklaşımı kullanmaktadır. Araştırma, çocukluk dönemi travmalarının sosyal medya kullanım alışkanlıkları üzerindeki etkilerini ve bu alışkanlıkların yeme bozukluğunun gelişimine nasıl yansıdığını araştırarak, birbirine bağlı zihinsel sağlık sorunları arasındaki ince ve derin ilişkilere ışık tutmayı amaçlamaktadır. Tanımlayıcı kesitsel nitelikteki bu nicel araştırma, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, sosyal medya kullanan kişiler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 252 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma verileri; demografik bilgi formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeğini içeren çevrimiçi bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada gerçekleştirilen Pearson korelasyon analizi sonucunda tüm çocukluk çağı travma türlerinin güvenli bağlanma stilleri ve psikolojik iyi oluş ile negatif ilişkili iken kaçınan bağlanma ve kaygılı-kararsız bağlanma stilleri ile pozitif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Çok değişkenli regresyon analizleri sonucunda ise duygusal ihmalin güvenli bağlanma üzerinde negatif yönde, fiziksel taciz ve fiziksel ihmalin kaçınan bağlanma üzerinde pozitif yönde, aşırı koruma-kontrolün ise kaygılı-kararsız bağlanma üzerinde pozitif yönde ve anlamlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen fark testleri sonucunda, erkek öğrencilere kıyasla kadın öğrencilerin güvenli bağlanma ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonuçları, sosyal medya bağımlılığı ve yeme bozukluğunun çocukluk çağı travmaları üzerinde önemli etkiler yarattığını ve bu iki faktörün travmanın uzun vadeli sonuçlarını şekillendirmede kritik roller oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the long-term effects of childhood traumas on individuals and the possible link between these traumas and social media addiction and eating disorders. The study uses a multidimensional analysis approach to understand the complex interaction of psychological factors affecting these phenomena. The study aims to shed light on the subtle and deep relationships between interconnected mental health problems by investigating the effects of childhood traumas on social media usage habits and how these habits are reflected in the development of eating disorders. This descriptive cross-sectional quantitative study was conducted using the relational screening model. The study sample consisted of 252 participants selected from among social media users using simple random sampling method. The research data were collected using an online survey form including demographic information form, Childhood Trauma Scale, Three-Dimensional Attachment Styles Scale and Psychological Well-Being Scale. SPSS 26.0 package program was used in the analysis of the data obtained in the study. As a result of the Pearson correlation analysis conducted in the study, it was determined that all types of childhood trauma were negatively correlated with secure attachment style and psychological well-being, while they were positively correlated with avoidant attachment and anxious-ambivalent attachment styles. As a result of multivariate regression analyses, it was determined that emotional neglect had a negative effect on secure attachment, physical abuse and physical neglect had a positive effect on avoidant attachment, and overprotection-control had a positive and significant effect on anxious-ambivalent attachment. As a result of the difference tests conducted in the study, it was determined that female students had higher levels of secure attachment and psychological well-being compared to male students. The results of this study show that social media addiction and eating disorders have significant effects on childhood traumas and that these two factors play critical roles in shaping the long-term consequences of trauma.