Öğretmenlerin okul sağlığı izlem ve taramaları hakkındaki bilgi düzeyleri, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of teachers' knowledge levels, attitudes and behaviors about school health monitoring and screening
- Tez No: 1005783
- Danışmanlar: DR. ÖZGE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Okul Sağlığı İzlemleri, Okul Sağlığı Taramaları, Öğretmenlerin Bilgi Düzeyi, School Health Monitoring, School Health Screening, Knowledge Level of Teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Okul sağlığına yönelik çalışmalar, öğrencilerin öğrenme durumlarına yönelik tüm sağlık problemlerini tespit etme üzerine kuruludur. Öğrenciler için rol model olan öğretmenlerin bu konuda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaları çok önemlidir. Çalışmamızın amacı öğretmenlerin okul sağlığı izlem ve tarama muayeneleri hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek, farkındalıklarını artırabilmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, kesitsel, ulusal tek merkezli anket çalışması olarak planlanmıştır. Araştırma yeri İzmir ili Bornova ve Bayraklı ilçeleri, araştırma evreni ortaokullarda görev yapmakta olan öğretmenlerdir. En az 332 öğretmene ulaşılması hedeflenmiş, 453 öğretmen çalışmaya dahil edilmiştir. Sosyodemografik özellikleri, bilgi, tutum ve davranışları değerlendiren soruları içeren anket formu literatür taranarak elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan 453 öğretmenin %71,1'i kadındır, tüm grubun yaş ortalaması 42,243±7,370 (min.26 - max.64) dir. %98,7'si öğrencilerin aile hekimleri tarafından her yıl periyodik muayene/izlemleri yapılmasını gerekli görmektedir. %96,5'i okul sağlığı hizmetlerinin çok disiplinli ekip yaklaşımı ile yürütülmesini gerekli bulmaktadır. İdari görevi olan öğretmenlerin ilgili mevzuat bilgileri daha fazladır. Öğretmenlerin %96,7'si en fazla öğrencinin boy, kilo ve beden kitle indeksine bakıldığını bilmektedir. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin okul sağlığı izlem ve tarama muayenelerine yönelik bilgileri beklenen düzeyden daha azdır. Öğretmenlerin neredeyse tamamı okul sağlığı tarama muayenelerini okul çağı çocuklarında sağlığın devamı için gerekli görmektedirler.
Özet (Çeviri)
Objective: Studies aimed at school health are based on detecting all health problems related to students' learning situations. It is very important that teachers who are role models for students have an adequate level of knowledge about this issue. The aim of our study is to evaluate teachers' knowledge, attitudes and behaviors about school health monitoring and screening examinations and to increase their awareness. Materials and Methods: The research was planned as a descriptive, cross-sectional, national single-centered survey study. Place of research Bornova and Bayraklı districts of Izmir province are the teachers working in secondary schools in the research universe. It was aimed to reach at least 332 teachers, 453 teachers were included in the study. The questionnaire form containing questions evaluating sociodemographic characteristics, knowledge, attitudes and behaviors was obtained by scanning the literature. Results: 71.1% of the 453 teachers participating in our study were women, the average age of the whole group was 42,243±7,370 (min.26 - max.64) dir. 98.7% of students consider it necessary to have periodic examinations / follow-ups by family doctors every year. 96.5% find it necessary to carry out school health services with a multidisciplinary team approach. Teachers with administrative duties have more information about the relevant legislation. 96.7% of teachers know that the most students' height, weight and body mass index are taken into account. Conclusion: According to the results obtained in our study, teachers' knowledge about school health monitoring and screening examinations is less than the expected level. Almost all teachers consider school health screening examinations necessary for the continuation of health in school-age children.