Impact of external motivators to predict house price: The case of İstanbul
Konut fiyatlarını tahminlemede dış faktörlerin etkisi: İstanbul çalışması
- Tez No: 1005793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Konut Fiyat Tahmini, Makine Öğrenmesi, Dış Faktörler, İstanbul Konut Piyasası, XGBoost, House Price Prediction, Machine Learning, External Factors, Istanbul Housing Market, XGBoost
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul'daki konut fiyat tahminlerinde dış faktörlerin etkisini incelemek amacıyla altı farklı makine öğrenimi modeli kullanmıştır. Araştırmada, 2020 yılı işlem verileri üzerinden deprem riski, COVID-19 ve kısa dönem kiralama faaliyetleri (ör. Airbnb) gibi faktörlerin fiyatlar üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu dış çevresel faktörlerin konut fiyatlama modellerine dahil edilmesinin tahmin başarımını anlamlı ölçüde artırdığını göstermektedir. XGBoost modeli, tüm dış faktörler boyunca diğer beş modeli tutarlı bir şekilde geride bırakarak en yüksek R² değerlerini 0.76448, 0.73272 ve 0.75896 elde etmiştir. Sonuçlar, İstanbul'un rekabetçi konut piyasasında tahmin doğruluğunu artırmak için güncel ve bağlamsal değişkenlerin modele entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu bulgular, mülk özellikleri ile çevresel faktörlerin birlikte ele alınmasının tahmin performansını güçlendirdiğini ve politika yapıcılar, yatırımcılar ile sektör paydaşları için içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the impact of external factors on house price prediction in Istanbul by employing six machine learning models. The research forecasted prices and assessed the influence of variables such as earthquake risk, COVID-19, and short-term rentals (e.g., Airbnb) by using transaction data from 2020. The findings indicate that incorporating external motivators influences housing price models significantly improved predictive accuracy. The XGBoost model consistently outperformed the other five models across all external factors, achieving the highest R² scores (0.76448, 0.73272, and 0.75896). The results underscored the significance of integrating timely contextual variables to improve price forecasting in Istanbul's competitive housing market. These findings indicated that combining both property-specific and broader environmental influences enhances predictive accuracy and provides actionable insights for policymakers, investors, and real estate stakeholders.