Kamile Şemsî'nin romanlarında kadın temsili
The representation of women in Kamila Shamsie's novels
  1. Tez No: 1005795
  2. Yazar: HAVVA HÜLYA ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT KİŞMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil-kültür, Kültürel kimlik, Melez kültür, Postkolonyal feminizm, Toplumsal bellek, Toplumsal cinsiyet, Toplumsal travma, Ulusal kimlik, Uluslararası göç, Language-culture, Cultural identity, Hybrid culture, Postcolonial feminism, Social memory, Gender, Collective trauma, International migration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Postkolonyal yazın, sömürgecilik sonrası kimlik inşaasını el alır. Kadın yazarlar bu sürece toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden eleştirel bir boyut kazandırmıştır. Bu çalışma Kamile Şemsî eserlerinde farklı coğrafyalardaki kadınların konumlarını, direnişini ve yaşadıkları deneyimleri yeniden kurgular. Çalışmamız Kamile Şemsî'nin Yuvamıza Düşen Ateş, Kül Olmuş Gölgeler ve Taşlarda Gizli Tanrılar ve adlı romanlarını ele alır. Eserler kadın kimliğinin inşası ve direniş biçimleri ekseninde incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde Hindistan'ın sömürge ve sömürge sonrası dönemi anlatılmıştır. Toplumsal değişimlerin Urdu edebiyatına yansımaları ve roman türünün gelişimi sunulmuştur. İkinci bölümde, Kamile Şemsî'nin hayatı ve edebi kişiliği incelenmiştir. Yazarın edebi kişiliği dönemin edebi akımları ve toplumsal olayları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde üç romanın ayrıntılı analizi yapılmıştır. Eserler; karakter dağılımları, temalar ve sembolik motifler açısından değerlendirilmiştir. Bu incelemeler sonucunda, Şemsî'nin romanlarında gelenek ve modernite arasında sıkışan kadın kimliğini postkolonyal bağlamda özgürleştirdiği görülmüştür. Tez, Urdu Dili ve Edebiyatında kadın temsiline ilişkin çalışmalara katkı sağlamayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Postcolonial literature deals with the construction of identity after colonialism. Women writers have brought a critical perspective to this process through gender roles. This study focuses on Kamila Shamsie's novels Burnt Shadows, A God in Every Stone, and Home Fire. The works are examined in terms of the construction of female identity and forms of resistance. The first chapter of the thesis describes the colonial and post-colonial periods of India. The reflections of social changes on Urdu literature and the development of the novel genre are presented. In the second chapter, Kamila Shamsie's life and literary personality are discussed. The author's art is evaluated within the framework of the literary movements and social events of the period. In the final chapter, a detailed analysis of the three novels is conducted. The works are analyzed in terms of character distributions, themes, and symbolic motifs. The results show that Shamsie liberates the female identity trapped between tradition and modernity in a post-colonial context. The thesis aims to contribute to the studies on female representation in Urdu Language and Literature.